• aprilie 20, 2018
  • No Comment

Urmașii turdeni ai moților lui Avram Iancu plantează stejari la Mărășești

Urmașii turdeni ai moților lui Avram Iancu plantează stejari la Mărășești

Patru membri ai filialei turdene a Societății Cultural-Patriotice ”Avram Iancu” din Turda, respectiv președintele Dan Grigoriu, împreună cu Dragoș Bugner, Ionel Rusu și Eugen Cort, participă la cea de-a doua etapă a campaniei de împădurire ce se desfășoară în cadrul proiectului Parcul Memoriei Naționale ”Stejarii României – 100 de ani de istorie și demnitate”. Cei patru turdeni au ajuns vineri, 20 aprilie, la Mărășești. Sâmbătă, 21 aprilie, voluntari din mai multe localități ale țării vor planta 112.500 de puieți de stejar, pe o suprafață de 25 de hectare.

Acțiunea reprezintă cea de-a doua etapă a procesului de împădurire a unui teren de 75 de hectare, situat într-un parc public din apropierea Mausoleului de la Mărășești, monument ridicat pentru cinstirea memoriei ostașilor români căzuți în bătăliile de aici, din Primul Război Mondial. La prima campanie de plantare, desfășurată în 18 noiembrie 2017, aproximativ 8 mii de voluntari au plantat, în trei ore, 50 de mii  de puieţi de stejari, pe o suprafață de 10 hectare. În final, pe suprafața de 75 de hectare destinată împăduririi în cadrul proiectului Parcul Memoriei Naționale ”Stejarii României – 100 de ani de istorie și demnitate” vor fi plantați 335 de mii de stejari, câte unul pentru fiecare erou căzut în Primul Război Mondial, pentru realizarea Marii Uniri de la 1918.

Alături de cei patru membri ai filialei turdene a Societății Cultural-Patriotice Avram Iancu, la cea de-a doua etapă de plantare a stejarilor, de la Mărășești, mai participă circa 80 de reprezentanți ai filialelor similare din Baia Mare, Oradea, Cluj-Napoca, Mihai Viteazu, respectiv din comuna Horea, județul Alba, după cum a precizat Dan Grigoriu.

La campania de împădurire de la Mărășești, ce se desfășoară sâmbătă, 21 aprilie, de la ora 10, participă, de asemenea, pe bază de voluntariat, circa 1100 de militari din Forțele Terestre și din Forțele Aeriene ale Armatei României, elevi din instituții militare de învățământ, veterani de război și membri ai echipei ”Invictus”.

În timpul desfășurării evenimentului, aeronave IAR 99 și IAK 52, ale Forţelor Aeriene Române, vor survola fostul câmp de bătălie de la Mărășești, în semn de omagiu adus eroilor căzuţi la datorie.
Campania”RoMândria – Stejarii României – Parcul Memoriei Naționale – 100 de ani de istorie și demnitate” este coordonată de Consiliul Județean Vrancea, în parteneriat cu postul de televiziune Antena 3 (ca inițiator), Ministerul Apărării Naționale, Regia Națională a Pădurilor- Romsilva și Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură ”Marin Drăcea”.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *