• martie 11, 2017
  • No Comment

Turda: Un ARC pentru deschiderea ușilor administrației locale

De ce ARC? Alexandru Cordoș: ”Oamenilor din administrația publică le este greu să accepte că nu sunt depozitarii adevărului absolut”.

Dorina Arion: ”Populația Turzii există pentru oamenii politici numai când aceștia au nevoie de voturi”

Două foste membre ale forului deliberativ turdean, Dorina Arion și Mariana Dobra, dedulcite la activismul civic, ca urmare a practicii făcute în Consiliul local, au decis să continue să se implice în rezolvarea problemelor comunității turdene.

Ca urmare, Dorina Arion și Mariana Dobra au înființat Asociația de Reprezentare Civilă (ARC). Noua organizație neguvernamentală din Turda, cu sediul în Piața Republicii nr. 46, apartamentul 2 și-a propus să ”reprezinte oamenii obișnuiți” pentru a rezolva problemele acestora, în cazul în care  administrația locală va rămâne surdă la anumite doleanțe ale cetățenilor Turzii, după cum a precizat președintele asociației, Dorina Arion, cu ocazia lansării ARC, eveniment petrecut joi, 9 martie, la sediul asociației Tour D’Art, din Piața Republicii nr. 14. De asemenea, ARC își propune să contribuie la dezvoltarea Turzii și la creșterea calității vieții locuitorilor orașului. Asociația va organiza și desfășura activități în domeniile sănătății, educației și a culturii, a mai precizat Dorina Arion, cu ocazia prezentării publice a ARC.

La evenimentul desfășurat joi, 9 martie, cu începere de la ora 18, au participat circa 50 de persoane. Printre invitați s-a aflat fostul senator de Turda, Alexandru Cordoș, acum președinte al organizației județene Cluj a partidului ”România Unită”. Tot de la Cluj-Napoca a venit și Antoaneta Vanea, președinte al asociației Aga Down. În sală s-au aflat, de asemenea, reprezenatnți ai unor organizații neguvernamentale, îndeosebi culturale, din Turda, precum Rei Culturae Fautores (președintele Ioan Dănuț Zăhan), Filarmonia (președintele, Gavril Nechifor, împreună cu Maria Ilișiu și cu Iosif Stegaru). Au mai participat la eveniment colonel (r), Ion Teodorescu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă și membri ai cenaclului ”Pagini literare turdene” precum scriitorii Mircea Ion Casimcea și Ioan Bembea, respectiv dramaturgul Virgil Deceanu, împreună cu soția sa, actrița Mihaela Deceanu și cu regizorul Ovidiu Cosac.  Dintre reprezentanții unor instituții publice locale au răspuns invitației de a participa la lansarea Asociației pentru Reprezentare Civilă, adjunctul directorului Poliției locale, Vasile Mănăilă, care a explicat rolul instituției pe care o reprezintă, în viața comunității turdene și Adrian Coltor, directorul interimar al societății Domeniul Public SA, care a răspuns la întrebări cu privire la planul lucrărilor ce urmează să fie efectuate pe unele străzi din Turda ce vor fi modernizate în acest an. Dintre invitații unor instituții publice au lipsit managerii Spitalului municipal, dr. Ovidiu Stănilă, respectiv cel al Teatrului ”Aureliu Manea” actorul Cătălin Grigoraș. Directorul Casei de Cultură din Turda, profesoara Ana Sevan, a declinat invitația în ultimul moment, invocând faptul că i s-a îmbolnăvit copilul, după cum a anunțat Dorina Arion. Deși Dorina Arion și Mariana Dobra au invitat la eveniment liderii grupurilor politice din forul deliberativ turdean, niciun consilier nu și-a făcut timp pentru a participa la o întâlnire unde puteau afla despre multe aspecte problematice ale vieții sociale a Turzii, în remedierea cărora reprezentanții autorităților locale pot avea un cuvânt de spus.

KODAK Digital Still Camera
KODAK Digital Still Camera

După discuțiile ce au urmat ulterior punerii pe tapet a unor probleme cu care se confruntă Turda, precum violența în școli, cerșetoria, investițiile edilitare insuficiente, sau lipsa unor instituții precum o școală specială pentru copii cu diverse deficiențe, fostul senator Alexandru Cordoș, care a acuzat lipsa dialogului dintre edili și populație, consideră că actuala stare de lucruri are drept cauză faptul că ”oamenilor din administrația publică le este greu să accepte că nu sunt depozitarii adevărului absolut”. În aceeași ordine de idei, Dorina Arion a conchis că ”populația Turzii există pentru oamenii politici numai când aceștia au nevoie de voturi” și, în consecință, ARC își propune să schimbe această stare de lucruri.

Emil HĂLĂȘTUAN

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *