• noiembrie 30, 2018
  • No Comment

Turda și Marea Unire

Turda și Marea Unire

Printre manifestările desfășurate pentru întâmpinarea sărbătoririi unui secol de existență a statului național unitar român, un loc aparte ocupă expoziția ”Turda și Marea Unire” găzduită la Muzeul de Istorie din localitate.

Vernisată joi, 29 noiembrie, cu începere de la ora 17, expoziția, ce reprezintă rezultatul colaborării cu Muzeul Batalionului 814 Tancuri (comandant, colonel Remus Filimon) din Garnizoana Turda, cuprinde exponate precum uniforme militare purtate de ostașii armatei române în primul război mondial și arme din dotarea de atunci a oștirii, pe care publicul le poate admira, în premieră, la Muzeul de Istorie.

”Structurată tematic, expoziția prezintă documente, fotografii și informații  despre evenimentele desfășurate în anul 1918 pe plan internațional, național și local” se arată într-un comunicat prin care muzeul turdean anunța vernisarea expoziției ”Turda și Marea Unire” ce ocupă o sală de la etajul instituției.

Pe lângă obiecte și fotografii ce mărturisesc despre delegații Turzii, respectiv ai comitatului Turda-Arieș la Marea Adunare Națioanlă de la Alba Iulia, unde, la 1 Decembrie 1918 s-a hotărât unirea Transilvaniei cu Regatul României, expoziția include și narațiunea evenimentelor desfășurate cu 100 de ani în urmă, înfățișată publicului pe panourile cu textul redactat de către profesorul Mihai Răzvan Neagu, doctor în istorie. Custodele expoziției, muzeograful Horațiu Dorin Groza, a întregit lucrarea cu o prezentare video, ce poate fi vizionată pe un monitor instalat în sala ce găzduiește colecția de exponate reunite sub genericul ”Turda și Marea Unire”.

Un moment inedit la vernisarea expoziției l-a constituit prezența în sală a nepoților a trei dintre cei cinci delegați ai Turzii care și-au pus semnătura pe actul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, ce parafa întregirea României Mari. Astfel, Augustin Rațiu a fost reprezentat de nepotul său, Indrei Rațiu. Mai departe, memoria lui Valeriu Moldovan a evocat-o urmașul său, Emil (Nini) Moldovan, iar de George Mărie a reamintit nepotul acestuia, Miron Mărie.

Deschiderea acestei expoziții, cu caracter temporar, reprezintă un corolar al eforturilor depuse în ultimii șase ani pentru amenajarea Muzeului de Istorie din Turda, instituție ce poate fi inclusă în circuitul național al muzeelor cu faimă ale României, aprecia Mariana Pâslaru, directorul așezământului.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *