• martie 30, 2018
  • No Comment

Turda: La propunerea primarului bursele școlare de performanță, majorate de 2,5 ori

Turda: La propunerea primarului bursele școlare de performanță, majorate de 2,5 ori

În anul școlar 2017-2018 șapte elevi care învață la școlile din Turda vor primi câte 100 de lei, lunar, în contul bursei de performanță, în loc de 40 de lei, lunar, cât se prevăzuse inițial în proiectul de hotărâre adoptat în acest sens de către consilierii locali la ședința de joi, 29 martie, a forului deliberativ turdean. Cei mai mulți elevi care primesc burse de performanță (4), învață la Școala gimnazială Ioan Opriș. Ceilalți trei beneficiari ai acestui tip de bursă școlară sunt elevi ai Colegiului Național Mihai Viteazul și ai Liceului Teoretic Josika Miklos, respectiv ai Școlii Gimnaziale Avram Iancu.

Propunerea majorării valorii bursei de performanță a venit din partea primarului Turzii, Cristian Matei. Edilul-șef al orașului a explicat că sumele necesare majorării burselor de performanță, de la 40, la 100 de lei, lunar, provin din banii alocați plății burselor școlare în anul precedent, dar necheltuiți.

Valoarea celorlalte tipuri de burse școlare ce se acordă elevilor turdeni a rămas cea propusă de Serviciul Financiar-Buget din cadrul Primăriei Turda, respectiv de 20 de lei, lunar, bursa socială, 25 de lei, lunar, bursa de studiu și de 28 de lei, lunar, bursa de merit. Cu excepția bursei sociale, care se acordă pentru tot anul, celelalte tipuri de burse se acordă timp de 8 luni, din 12, adică pe durata unui an școlar. De aceste burse beneficiază 1576 de elevi, dintr-un total de 6166, care învață la cele șase școli gimnaziale, respectiv la cele șase licee din oraș.

Cei mai mulți elevi bursieri, 338, dintr-un total de 548, învață la Colegiul Național Mihai Viteazul (CNMV). Din total burselor acordate lemeviștilor, 322 sunt burse de merit, cele mai multe primite de către elevii vreunei școli din Turda. În ceea ce privește bursele sociale, 15 elevi de la CNMV beneficiază de acest tip de bursă, ceea ce așază liceul pe antepenultimul loc din acest punct de vedere, înaintea Colegiului Tehnic Dr. Ioan Rațiu, cu 14 elevi beneficiari de burse sociale, respectiv a Colegiului Tehnic (8). De cele mai multe burse sociale, 70, beneficiază elevii Liceului Teoretic Josika Miklos, iar cele mai puține burse de merit, câte 18, le primesc elevii colegiilor Dr. Ioan Rațiu și Emil Negruțiu. La această categorie de burse, recordul absolut aparține Școlii de Arte și Meserii Poiana, unde niciunul dintre cei 421 de elevi nu a îndeplinit criteriile prevăzute pentru acordarea burselor de merit.

În ceea ce privește valoarea burselor, Emil Moldovan, președintele comisiei de învățământ din cadrul Consiliului local Turda a precizat că în urma consultărilor dintre autoritățile locale și directorii școlilor din oraș a rezultat că cei din urmă au propus varianta ”mai puțin, la mai mulți elevi”. Cu toate acestea, suma alocată din bugetul Turzii, de 360 de mii de lei, nu acoperă cele 1962 de burse solicitate de conducerile școlilor. În consecință, la propunerea Serviciului Financiar-Buget din cadrul Primăriei Turda, numărul burselor s-a redus, de la 1962 la 1576, prin micșorarea, de la 1506 la 1100, a numărului elevilor care beneficiază de burse de merit.

Consilierul liberal Nicoale Giurgiu a propus, ca și alternativă la majorarea, de la 40 la 100 de lei, lunar, pentru un elev, a celor șapte burse de performanță, mărirea, cu 25 la sută, a valorii tuturor tipurilor de burse. Propunerea lui Nicolae Giurgiu nu a întrunit adeziunea majorității PSD-ALDE-PRM +UDMR și PMP din Consiliul local.

Emil HĂLĂȘTUAN

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *