• august 19, 2021
  • No Comment

Turda – Comemorarea lui Mihai Viteazul, la 420 de ani după uciderea voievodului unificator de țară pe câmpia Turzii

Turda – Comemorarea lui Mihai Viteazul, la 420 de ani după uciderea voievodului unificator de țară pe câmpia Turzii

Circa 250-300 de persoane au asistat, joi, 19 august, la manifestările incluse în programul comemorării lui Mihai Viteazul, întâiul unificator al țărilor românești, ucis, duminică, 19 august 1601, de către mercenari valoni din armata generalului Basta, pe câmpia de la Turda.

Programul manifestărilor, desfășurate la obeliscul înălțat în memoria lui Mihai Viteazul pe câmpia de la Turda, un platou situat deasupra orașului, lângă drumul Turda –Bogata, a debutat cu slujba religioasă, oficiată, cu începere de la ora 9, în biserica Mănăstirii Mihai Vodă, de către Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, împreună cu un sobor de preoți ortodocși, de la biserici din Turda și din comunele învecinate cu acest oraș.

După încheierea liturghiei, ÎPS Andrei a oficiat o slujbă de pomenire a lui Mihai Viteazul, la monumentul închinat memoriei acestuia, înălțat pe locul unde se presupune că a fost ucis domnitorul.

În discursul său, rostit după parastas, primarul Turzii, Cristian Matei, a menționat Mănăstirea Mihai Vodă, înălțată lângă monumentul lui Mihai Viteazul ca urmare a inițiativei regretatului mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania, drept ”locul unde istoria și rugăciunea” îi aduc pe români împreună, în fiecare an, la 19 august, pentru ”a cinsti memoria domnitorului Mihai Viteazul, primul unificator al țărilor românești, Moldova, Transilvania și Țara Românească. ”Rolul marcant jucat de Mihai Viteazul în unificarea țărilor române și în apărarea creștinătății (n.r: amenințată de expansiunea otomană), va rămâne întipărit în conștiința românilor de pretutindeni”.

În continuare, Grigore Frențiu, secretar general al Prefecturii Cluj, a transmis o declarație a lui Tasnádi István-Szilárd, reprezentantul Guvernului în județul Cluj.

După discursuri, a urmat o scenetă istorică, scrisă de dramaturgul turdean Virgil Deceanu, unde rolurile principale au fost interpretate de preoții ortodocși Sebastian Zăhan (Mihai Viteazul) și Dorin Sas (căpitanul Preda Buzescu).

Manifestările dedicate comemorării domnitorului Mihai Viteazul, cu ocazia împlinirii a 420 de ani de la uciderea sa pe câmpia de la Turda s-au încheiat cu depunerea de coroane de flori la mormântul voievodului și cu retragerea gărzii de onoare, alcătuită din ostași de la unitățile militare din garnizoana Turda.

Printre oficialitățile care au participat la eveniment s-au mai numărat primarii comunelor Mihai Viteazul (Zeng Ioan), Săndulești (Călin Fărgaciu) și Viișoara (Ioan Roman). Din partea conducerii autorităților executive locale ale Turzii, alături de primarul Cristian Matei, la comemorare a luat parte și viceprimarul localității, Daniela Pârlea. De la instituțiile aflate în subordinea Primăriei Turda am remarcat prezența dr. Dan Matei, directorul Muzeului de Istorie și a lui Horațiu Groza, muzeograf la aceeași instituție. Din partea Companiei de Apă Arieș a participat la eveniment Bogdan Bobic, directorul general al operatorului de apă și canalizare din Comunitatea Urbană Arieș.    

În foto: Frescă ce reprezintă uciderea voievodului Mihai Viteazul (9 august 1601) pe câmpia de la Turda. Pictură din biserica veche a Parohiei Ortodoxe Turda Fabrici. (Arhiva personală Petru Suciu)

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *