• martie 10, 2020
  • No Comment

Turda: Autoritățile publice locale au dispus măsuri pentru împiedicarea răspândirii virusului COVID-19 în oraș

Turda: Autoritățile publice locale au dispus măsuri pentru împiedicarea răspândirii virusului COVID-19 în oraș

Deși, până la această oră, nu există persoane infectate cu coronavirus la Turda, după cum au precizat reprezentanți ai autorităților publice locale, s-au instituit măsuri pentru împiedicarea răspândirii virusului COVID-19 în oraș.

Întrunit într-o ședință desfășurată marți, 10 martie, Comitetul de Urgență, prezidat de către primarul Turzii, Cristian Matei, a dispus închiderea Teatrului Național Aureliu Manea până la sfârșitul lunii și închiderea creșelor din subordinea Direcției de Asistență Socială. În baza deciziilor luate la nivel național, școlile și grădinițele se închid, din 11 până în 22 martie, 2020, cu posibilitatea de prelungire a valabilității acestei măsuri.

De asemenea, în ședința de marți, 10 martie, membrii Comitetului de Urgență au limitat accesul vizitatorilor în Salina Turda. Potrivit deciziei Comitetului de Urgență, cel mult 200 de persoane se vor putea afla, simultan, în salină. Potrivit dispozițiilor adoptate cu prilejul aceleiași întruniri, membrii Comitetului de Urgență din Turda au instituit și alte măsuri pentru preîntâmpinarea apariției virusului COVID-19 în oraș. Printre măsurile dispuse se numără dezinfectarea zilnică a mijloacelor de transport în comun și verificarea dozatoarelor cu dezinfectanți montate în autobuze, respectiv înlocuirea imediată a recipientelor goale. Se vor folosi permanent dezinfectanți în toate direcțiile Primăriei și în societățile comerciale municipale, în special la cele care au relații cu publicul. În aceeași ordine de idei, se va proceda la  dezinfectarea icoanelor de cult și a mobilierului din biserici, cu care ar putea intra în contact cetățenii.

Pentru prevenirea extinderii epidemiei de corona-virus la Turda, Comitetul de Urgență a mai decis înlocuirea hranei calde cu hrană rece pentru beneficiarii cantinei sociale și reducerea activității centrului de zi pentru vârstnici, ambele aflate în subordinea Direcției de Asistență Socială.

La Turda s-a amenajat un centru de carantină pentru persoanele care s-au reîntors din zonele epidemice sau care au venit în contact cu bolnavi. Centrul de carantină va funcționa în clădirea internatului de la Colegiul Dr. Ioan Rațiu, aflat pe strada Aurel Vlaicu nr. 3, în vecinătatea Primăriei. Internatul nu găzduiește în prezent nicio persoană. La Spitalul municipal s-au amenajat trei spații speciale, destinate izolării în carantină a persoanelor infectate cu virusul COVID-19. De asemenea, spitalul din Turda dispune de stocuri de medicamente, materiale sanitare, echipamente și dezinfectanți ce permit gestionarea corespunzătoare a situației, în cazul apariției unor pacienți infectați cu COVID-19, se precizează într-un comunicat al Biroului de presă din Primărie. Autoritățile publice locale recomandă persoanelor vârstnice să nu părăsească locuința în această perioadă.

Măsurile dispuse de autoritățile publice din Turda se aplică simultan cu cele instituite la nivel național pentru contracararea epidemiei. Astfel, cu începere de duminică, 8 martie 2020, s-au interzis manifestările publice sau private, cu mai mult de o mie de persoane, fie că acestea se desfășoară în spații deschise sau închise. Măsura,  obligatorie, la nivel național, pentru toți agenții publici și privați nu se poate  negocia. De asemenea, evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane (între 200 și 1000) se pot desfășura numai după obținerea unei aprobări în acest sens, de la direcțiile de sănătate publică județene.

Rugăm populația să se informeze doar din surse oficiale. Există o linie Telverde la care cetățenii pot apela în mod gratuit pentru a obține informații despre corona-virus, la numărul de telefon 0800 800 358. Pentru informații suplimentare, accesați pagina Ministerului Sănătății:

http://www.ms.ro/coronavirus-covid-19/

Emil HĂLĂȘTUAN

 

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *