• martie 14, 2017
  • No Comment

Străzile din Turda au nevoie de asfaltări în valoare de 65 de milioane de euro

Într-o ședință de îndată, desfășurată marți, 14 martie, de la ora 10, Consiliul local Turda  a aprobat documentațiile de avizare a lucrărilor de asfaltare a 237 de străzi și a podului peste Arieș de la ieșirea din oraș spre Alba Iulia.

Străzile pentru a căror modernizare se solicită finanțare guvernamentală vizează cartierele Turda Nouă, Băi Sărate, Oprișani, Poiana, Primăverii și zonele central, respectiv industrială, ale Turzii. De asemenea, proiectele de investiții cuprind și modernizarea piețelor publice din zona Materna și zona Micro III –Oprișani, cât și anumite sectoare de drumuri naționale și podul peste Arieș situat pe DN1.

Pe cartiere, situația arată astfel: Turda Nouă, 57 de străzi, în lungime totală de circa 16 kilometri, valoare lucrări, aproximativ 10 milioane de euro; Băile Sărate, 36 de străzi, cu o lungime de 10,6 kilometri, valoarea totală a lucrărilor de asfaltare, 6 milioane de euro; Zona industrială, 44 de străzi, cu o lungime totală de 25 de kilometri, valoare estimată a lucrărilor de modernizare, 15 milioane de euro; Cartierul Oprișani, 23 de străzi, în lungime totală de 9,5 kilometri, valoarea lucrărilor, 5,7 milioane de euro; Cartierul Primăverii, 14 străzi, în lungime de aproximativ 6 kilometri, a căror modernizare ar costa în jur de 3,6 milioane de euro și cartierul Poiana, unde, pentru modernizarea a 26 de străzi, în lungime totală de 20 de kilometri, ar urma să se cheltuiască 10 milioane de euro.

La acestea se adaugă lucrările de modernizare a piețelor publice de la Materna și din Micro III Oprișani. Lucrările de la Materna, ce presupun amenajarea unui spațiu de circa 3 mii de metri pătrați, ar costa 778 de mii de euro, iar cele de modernizare a pieței publice din Micro III, unde, lucrările prevăzute includ și construirea unui centru comercial cu mai multe etaje, ar costa circa 2,8 milioane de euro. Cu acești bani, pe lângă viitorul centru comercial, cu o suprafață de 3200 metri pătrați, s-ar putea amenaja piața agroalimentară, cu o suprafață de 800 de metri pătrați și un spațiu public de 4 mii de metri pătrați.

Per total, până în anul 2020 administrația publică turdeană intenționează să asfalteze circa 97 de kilometri de străzi, în șapte cartiere ale orașului. La valoarea acestor lucrări, estimată la circa 56,3 milioane de euro, se adaugă cea a lucrărilor de modernizare a șapte sectoare de drum național din intravilanul Turzii, în lungime totală de aproape 7,5 kilometri, apreciată la 8,8 milioane de euro. În total, numai pentru modernizări de drumuri, la Turda este nevoie de vreo 65 de milioane de euro. Banii aceștia pot veni de la bugetul statului, de la bugetul local sau din alte surse, constituite potrivit legii, după cum se precizează în proiectele hotărârilor aprobate de forul deliberativ turdean, cu prilejul ședinței de marți, 14 martie.

Printre documentațiile aprobate, ce trebuie trimise la Guvern, până cel mai târziu vineri, 17 martie, în

KODAK Digital Still Camera
KODAK Digital Still Camera

vederea includerii acestora în proiectele finanțate prin Planul Național de Dezvoltare Locală 2017 – 2020, se află și cele privitoare la lucrările de modernizare a cinci școli din Turda. Prin documentațiile de avizare a lucrărilor de intervenții, aprobate în ședința de îndată de marți, 14 martie, Consiliul local Turda intenționează să obțină finanțare de la bugetul statului pentru modernizarea școlilor gimnaziale Teodor Murășanu și Avram Iancu, a Liceului Teoretic “Liviu Rebreanu” a Colegiului “Emil Negruțiu” și a Școlii Profesionale ”Poiana”.

”Banii de la Guvern, pentru finanțarea acestor proiecte vor veni, cu certitudine, în acest mandat (n.r: până în anul 2020)” a spus primarul Turzii, Cristian Matei, referindu-se la șansele de includere în Planul Național de Dezvoltare Locală 2017 – 2020, a investițiilor edilitare pe care autoritățile intenționează să le concretizeze în următorii patru ani.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

 

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *