• mai 12, 2017
  • No Comment

Strategia de Dezvoltare Durabilă – primul pas pe drumul Turzii spre prosperitate

Lansarea procesului de elaborare a Strategiei de Dezvoltare Durabilă, eveniment desfășurat joi, 11 mai, cu începere de la ora 14, la Sala Mare a Primăriei din Turda, se constituie într-un pas menit să jaloneze drumul orașului spre prosperitate.

Potrivit strategiei, prevăzută a se derula în două etape, 2017-2023, respectiv 2023-2030, la mijlocul acestei perioade, adică în anul 2023, Turda ar trebui să devină o localitate prosperă.

Pentru îndeplinirea acestui deziderat, autoritățile locale au demarat, la inițiativa primarului Cristian Matei, procesul de elaborare al strategiei de dezvoltare durabilă, ce reprezintă, în fapt ”carta dezvoltării locale pe termen scurt, mediu și lung” a Turzii. Elaborarea strategiei de dezvoltare locală a Turzii se va face în 14 pași, de la formarea echipei și identificarea factorilor relevanți, până la implementarea strategiei și la marketing, după cum s-a precizat în prezentarea înfățișată participanților la întâlnirea de a avut loc joi, 11 mai.

Din grupul de lucru ce are drept obiectiv creionarea strategiei de dezvoltare durabilă a Turzii vor face parte reprezentanți ai autorităților locale, ai furnizorilor de servicii publice, ai societăților comerciale din subordinea Consiliului local, ai școlilor, ai instituțiilor de cultură, ai organizațiilor neguvernamentale ce își desfășoară activitatea în oraș și ai mijloacelor de informare în masă ce activează în zonă. De asemenea, din grupul de lucru nu vor lipsi reprezentanții autorităților județene și regionale, respectiv cei ai Consiliului Județean Cluj și ai Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

Strategia de dezvoltare locală și-a propus drept țintă transformarea Turzii în ”pol de dezvoltare” situat în vecinătatea Zonei Metropolitane Cluj, precum și valorificarea superioară a potențialului istoric și turistic al orașului. În total, prin implementarea strategiei de dezvoltare durabilă a Turzii se vizează atingerea a cinci obiective de bază, ce vor permite transformarea orașului într-o comunitate prosperă, deziderat ce ar urma să fie atins până în anul 2023.

Punctul de plecare al Turzii spre prosperitate se definește printr-o economie locală, formată, în proporție de 89 la sută din microîntreprinderi, cu câțiva angajați, fiecare, dintr-un potențial de forță de muncă reprezentat de 38 de mii de locuitori, ce formează segmentul populației active a orașului și de o rată de ocupare a forței de muncă situată la cota 27,7 procente, în anul 2015.

În același an 2015, Turda dispunea de 17 unități de cazare, cu o capacitate totală de 453 de locuri, ceea ce, la un grad de ocupare de sută la sută, pe toată durata anului, înseamnă posibilitatea găzduirii a circa 165 de mii de turiști, în timp ce numărul vizitatorilor salinei depășea 500 de mii, în același an 2015.

Din cauza migrației locuitorilor săi care au plecat să muncească în alte țări, mai ales din Uniunea Europeană, municipiul Turda se confruntă cu o lipsă acută a  forței de muncă.

Emil HĂLĂȘTUAN

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *