• februarie 19, 2018
  • No Comment

Stilul de viață sănătos

Stilul de viață sănătos

Pe parcursul ultimelor săptămâni, am scris în această rubrică despre stilul de viață și importanța acestuia în prevenția și tratamentul unor boli cronice precum obezitatea, diabetul, hipertensiunea arterială sau cancerul.

Acest mod global de a vedea un pacient în cadrul consultației îl surprinde la început pe acesta, însă mai apoi îi poate fi un ajutor pentru un mod de viață organizat, care facilitează calitatea vieții sale. Ce este de reținut din această structură?

Mâncarea

Cu cât mâncăm mai regulat, mai multe produse proaspete, cu atât mai bine. Săptămânal, o zi de pește și o zi de post sunt recomandate. Carnea roșie nu mai mult de odată sau de două ori pe săptămână, iar cantitatea servită să nu fie mai mare decât palma. Cel puțin un litru și jumătate de apă plată, zilnic și multe fructe și legume, în completarea mesei. Nu sunt de uitat alunele nesărate și neîndulcite, semințele, toate până la un pumn pe zi, pentru aportul lor de fibre și de grăsimi sănătoase.

Mișcarea

Intenționat nu am spus sport, această deprindere fiind foarte personală. Însă plimbatul dinamic pe jos, cel puțin două ore și jumătate pe săptămână, este la îndemâna oricui. Întărirea și dezvoltarea musculaturii sunt esențiale pentru pierderea surplusului de greutate și în prevenirea osteoporozei.

Somnul

Să nu economisim niciodată timp în detrimentul somnului! Durata somnului  diferă de la om la om, însă e important să avem o oră fixă de culcare, chiar și la sfârșit de săptămână. Cei care sforăie în mod regulat, să ia în considerare efectuarea unui test specific, în cadrul unui laborator de somn (secție de pneumologie).

Sexualitatea

Motivația și felul în care facem sex sunt aspecte personale ale fiecăruia, însă prevenția bolilor cu transmisie sexuală privește și anturajul nostru. În ultimii ani au (re)venit în forță boli ca sifilisul, chlamydia, gonoreea, herpesul, papiloma virus sau HIV. Se spune că cele mai bune metode de prevenție sunt abstinența, fidelitatea și prezervativul.

Stresul

Zeci de studii publicate prezintă modalitățile în care stresul ne afectează sănătatea. Epuizarea nervoasă (burn-out) este boala omului modern și printr-un echilibru în viața noastră putem ține sub control stresul ca factor declanșator al acesteia. Lipsa de somn reprezintă unul din semnele premergătoare instalării unei stări de epuizare nervoasă.

Dependențele

Din păcate, suntem pe primele locuri în Europa la consumul de alcool și la mortalitatea provocată de fumat. Cauzele sunt multiple și poate exemplele pozitive ale politicienilor și ale personalului medical ar putea fi un bun început pentru combaterea dependenței de consumul alcoolului și / sau al fumatului. Dacă un consum moderat de alcool poate fi benefic cardiovascular, fumatul nu are niciun efect benefic pentru roganismul uman. Consumul drogurilor recreaționale a devenit o realitate și în România, unde se practică, mai ales , fuamtul țigărilor de marijuana, în acest scop.

Mediul înconjurător

Avem tendința să credem că ceea ce ține de mediul în care trăim este treaba ecologiștilor sau a hipsterilor. Însă dacă am citi rezultatele unor studii recente, am înțelege de ce, de exemplu, disruptorii endocrini prezenți în mediul inconjurător influențează hormonal apariția obezității sau a cancerelor.

Crezurile

Fiecare dintre noi crede în ceva sau în cineva, acest crez conducându-i viața. S-a dovedit, prin mijloace științifice, că un crez influențează enorm activitatea creierului. Practica religioasă, meditația sau doar bucuria descoperirii naturii, de unul singur sau cu familia, reprezintă modalități de ameliorare a calității vieții, aflate la îndemâna oricui.

Dr. Ioan HANEȘ, Bruxelles – Belgia

Sursa imaginii: raportul de garda.ro

 

 

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *