• septembrie 1, 2017
  • No Comment

Spectacole în limba maghiară la Festivalul internațional de teatru de la Turda

Vorbitorii de limba maghiară vor avea ocazia să vizioneze, la Festivalul internațional de teatru ce se va desfășura la Turda, între 8 și 17 septembrie, trei spectacole cu piese jucate în această limbă.

Seria spectacolelor în limba maghiară va începe duminică, 10 septembrie, când, de la ora 17, la fosta fabrică de bere din Turda, Piața Romană, nr. 17, va avea loc spectacolul cu piesa “The woman sitting on the 42th seat” o poveste tipică pentru zilele noastre, când societatea manifestă tendința de a-și eticheta  membrii și pe cei care doresc să obțină aceste etichete prin orice mijloace. ”Fii frumos, fii bun, inteligent, puternic, fericit, fără greșeli și de succes. Cum poate o tânără de douăzeci de ani să răspundă acestor cerințe în zilele noastre? Ce fel de dorințe, sentimente, convingeri o conduc, de unde începe și unde ajunge ea la sfârșit? Și noi, ce observăm despre toate astea? Monodrama pune o mulțime de întrebări, este tulburătoare și provocatoare în același timp” conform descrierii subiectului piesei, prezentată într-un comunicat al Teatrului ”Aureliu Manea” din Turda, organizatorul festivalului.

Luni, 11 septembrie, de la ora 18, în sala mare a Teatrului ”Aureliu Manea” se va desfășura spectacolul cu piesa „Sweet charity” (Bună credință). Acesta prezintă spectatorilor povestea unei fete care nu își dorește nimic altceva decât să fie iubită. Dar personajul ajunge în lacul parcului central, în dulapul unui celebru actor de film, blocată într-un lift cu cineva care suferă de atac de panică, în vârful unui copac și în multe alte locuri. Ea nu știe exact ce dorește și unde merge, și nu are răspunsuri la întrebări așa că se mulțumește să constate că ”Asta-i viața” (C’est la vie!) Spectacolul este o producție a Școlii de Teatru din Bekescsaba (Ungaria).

Marți, 12 septembrie, de la ora 18, la fabrica de Bere se va juca piesa „Reacting Cernobyl” un spectacol prezentat de Varoterem Projekt Cluj. ”Spectacolul vorbește despe banalități. E ușor să aluneci în banalități, în special în banalitățile unor lucruri grozave (…) Mintea poate absorbi un anumit grad de oroare înainte de a se închide pentru a se proteja. Bazându-ne pe o astfel de logică, atunci când amenințarea ne depășește imaginația, concluzionăm că pericolul pur și simplu nu e real. (…)Vremea secretelor s-a terminat. Cernobîlul a schimbat asta. (…) Ție ți-e totuna dacă te iubesc o săptămână, două sau toată viața?” se spune în comunicatul organizatorilor cu privire la spectacolele în limba maghiară, incluse în programul primei ediții a Festivalului internațional de teatru ce va avea loc la Turda, în prima jumătate a lunii septembrie.

Biletele pentru spectacolele din cadrul festivalului se pot procura de la agenția Teatrului ”Aureliu Manea” și online, prin intermediul site-ului www.tomtix.ro.

 

E.H

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *