• decembrie 11, 2017
  • No Comment

Sfatul medicului: Terapie culinară de familie

Sfatul medicului: Terapie culinară de familie

În această perioadă a anului am impresia că unii oameni, neimplicați în relații, sunt mai deschiși (sau disperați?) să își găsească pe cineva, pentru ca nu cumva sărbătorile, cu tot ceea ce ține de cadouri și de mese festive, să îi prindă singuri. De aceea, te trezești cu persoane din trecutul tău, care îți reapar din senin, printr-un sms, mesaj in whatsapp sau pe facebook.

În funcție de starea ta emoțională, te lași, sau nu, prins de emoții sau instincte. Însă ceea ce am învățat este că vârsta îți fragilizează nu numai corpul dar și lumea emoțiilor. De aceea nu consider sănătos ca doi oameni care nu au aceleași resurse de vulnerabilitate să încerce a construi ceva împreună. Pur și simplu, unul din ei va fi perdant la sfârșit.

Există însă și reversul medaliei, cupluri care funcționează bine și medicina stilului de viață consideră importantă viața socială a pacientului: familia, prietenii sau colegii.

În practica mea sunt în contact cu două categorii de oameni: cei care doresc să slăbească și cei care mă caută pentru problemele lor sexuale în cuplu. Despre ultima categorie, într-un alt articol.

Pentru cei care doresc să slăbească, îi intreb dacă vor să își schimbe obiceiurile nesănătoase în mod solitar, sau împreună cu altcineva. Acum câțiva ani a fost publicată o carte interesantă, în care se afirma, printre altele, că tindem sa ne alegem prieteni care ne susțin modul nostru de viață: de exemplu, cineva supraponderal va avea cei mai mulți prieteni tot supraponderali. Pe de altă parte, luând o decizie și lucrând la ea în doi, avem mult mai multe șanse să o realizam.

Prin urmare, îmi invit pacienții să vină cu cel/cea cu care își împart viața de zi cu zi. Cei mai mulți sunt mirați, mai ales că le spun că prețul consultației nu se schimbă daca vor primi amândoi sfaturi de nutriție. Pentru mine, dinamica de cuplu influențează enorm stilul de viață al pacientului. Mulți pacienți își găsesc greu resurse pentru a mai face ceva pentru ei, dar parcă este mult mai ușor dacă o fac pentru a arăta un bun exemplu copiilor sau dacă toată lumea mănâncă la fel în familie.

Foarte des ne hrănim copiii cu tot felul de dulciuri, cu motivația că doar sunt copii, au ei timp mai târziu să mănânce altfel. Uităm că, în familie se învață mai toate obiceiurile (alimentare) care ne rămân întipărite în comportament de-a lungul vieții. Diabetul de tip 2, strâns legat de modul de viață și obezitatea apar tot mai des la copii și singurii responsabili sunt părinții, care astfel distrug sănătatea propriilor odrasle.

Mâncăm ceea ce avem, așa că nu păstrați prea multă mâncare nesănătoasă în casă. Fructele (patru-cinci feluri) trebuie să fie mereu pe masă, la vedere, să ne fie la îndemână și să înlocuiască dulciurile rafinate. Lor li se pot adăuga, câte un pumn pe zi, fructe uscate (curmale sau smochine) și alune sau nuci, fără sare, fără zahăr și, de preferință, neprăjite.

Construirea unui mod de viață sănătos în cuplu sau în familie este un țel de viață care poate canaliza foarte multe energii ce altfel se vor cheltui mai târziu pe medici și pe medicamente.

Din păcate, suntem foarte diferiți: știm din psihologie că femeile sunt mult mai deschise către schimbare decât bărbații, care își schimbă stilul de viață, de obicei, după ce se îmbolnăvesc.

Nu degeaba se zice la noi că dragostea trece prin stomac. Ceea ce puneți pe masă, și la propriu, și la figurat, vă va uni sau vă va despărți și în alte aspecte importante ale vieții.

 

Sănătate, înainte de toate!

 

Dr. Ioan Haneș

Spitalul Militar Central din Bruxelles

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *