• aprilie 20, 2018
  • No Comment

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – patronul spiritual al Turzii

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – patronul spiritual al Turzii

de Emil HĂLĂȘTUAN

În anul 2005, Asociația Rei Culturae Fautores (RCF) a avut inițiativa adoptării Sfântului  Mare Mucenic Gheorghe – Purtătorul de Biruință, ca patron spiritual al municipiului Turda.

Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului Feleacului și Clujului, prin Înalt Prea Sfințitul Arhiepiscop Bartolomeu Anania, Protopopiatul Greco-Catolic, Parohia Romano-Catolică, Protopopiatul Reformat și Parohia Unitariană din Turda, precum și toate școlile din oraș au agreat această inițiativă. Ca urmare, Consiliul local Turda a legitimat, prin hotărârea nr. 83, din 31 mai 2005, alegerea Sfântului Gheorghe drept patron spiritual al orașului.

Inițiativa RCF s-a născut datorită faptului că în orașele creștine ale Europei există un cult pentru un anumit sfânt, venerat ca protector al ordinii lumești si duhovnicești în regiunile respective. Astfel, multe orașe și-au au ales câte un sfânt,  devenit prin consens patron al locului. În România, pe lângă Turda, încă un oraș, respectiv Drobeta Turnu-Severin, îl mai are pe Sfântul Gheorghe drept ocrotitor spiritual. De asemenea, Sfântul Gheorghe este patron spiritual al Moldovei și al Armatei Române.  Din Europa, țări precum Anglia și Georgia s-au pus sub ocrotirea Sfântului Gheorghe. Acesta a fost ales drept patron spiritual al Moscovei. Mormântul generalului roman, creștinat și sanctificat sub numele de Gheorghe, simbol al luptei și biruinței, al curajului și al dăruirii, al cavalerismului până la sacrificiu și al creștinismului. se află în localitatea Lida, din Israel.

Opt oraşe, Galaţi – România, Bruges – Belgia, Braunschweig Germania, Patra – Grecia, Szentendre -Ungaria, Amalfi – Italia, Luqua – Malta și Saint Andrew – Marea Britanie, îl au ca și ocrotitor pe Sfântul Andrei. Alte orașe din România i-au adoptat, drept patroni spirituali pe apostolii Petru și Pavel (Bacăul), pe Sfântul Nicolae (Brăila) sau pe Sfânta Preacuvioasă Parascheva (Iașiul). Clujul nu are încă un patron spiritual. În articolul ”Pe când un mucenic și sfânt patron spiritual al Clujului?” publicat de www.napocanews.ro, autorul, Ionuț Țene, propunea adoptarea unuia dintre sfinții mărturisitori ardeleni, ca de exemplu Visarion, Sofronie, Moise sau Oprea, martiri mucenici din secolul al XVIII-lea, drept ocrotitori spirituali ai Clujului.

”Turda, una din puținele localități in care s-au descoperit, încă  din secolul I D. CH. dovezi ale credinței creștine, prin ea însăși element de coeziune și asigurare a continuității daco-romane în acest loc, considerăm că s-ar justifica existența și celebrarea  largă a unui sfânt, patron al orașului. În religia ortodoxă există astfel de sfinți protectori – Sfântul Andrei și Sfântul Sava – care au încreștinat populații românești din Dobrogea,Muntenia și Moldova” au argumenat inițiatorii, la vremea respectivă, necesitatea adoptării unui patron spiritual al Turzii.

”La Turda exista, încă din perioada interbelică, o apropiere a militarilor de Sfântul Gheorghe, considerat un model de luptător pentru țelul propus – acela al răspândirii și apărării învățăturii creștine. De asemenea, în comuna MihaiViteazu a luat ființă  în acea  perioadă “Asociația tinerilor ortodocși” patronată de Sfântul Gheorghe. Corul și teatrul popular, aflate sub patronajul asociației, erau cu deosebire active în preajma sărbătorii Crăciunului” s-a mai precizat în expunerea de motive menită să justifice consacrarea Sfântului Gheorghe drept patron spiritual al Turzii, printr-un act normativ adoptat de autoritățile publice locale.

La liceul “Regele Ferdinand”(astăzi Colegiul “MihaiViteazul”) elevii ortodocși au înființat “Societatea Sfântul Gheorghe” în cadrul căreia elevii de rit greco-catolic  participau la dezbateri pe teme de filozofie și morală creștină.

Dupa revoluția populară din 1989, la Turda s-a înființat asociația “Sfântul Gheorghe” a tinerilor teologi, cu scopul declarat în statut de a se implica mai profund  în viața spirituală a orașului.

Sfântul  Gheorghe s-ar putea constitui într-un element unificator, în  misiunea  cultivării  spiritului creștin autentic de către  reprezentanții confesiunilor creștine tradiționale.

În fiecare an, cu începere din 2005, la 23 aprilie, când creștinii îl prăznuisec pe Sfântul Gheorghe, au loc manifestări cultural-spirituale dedicate sărbătoririi patronului spiritual al Turzii.

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *