• aprilie 20, 2018
  • No Comment

Săptămâna Națională a Bibliotecilor Publice

Săptămâna Națională a Bibliotecilor Publice

Cu ocazia Săptămânii Naționale a Bibliotecilor Publice, perioadă ce include Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor, respectiv Ziua Bibliotecarului din România, Biblioteca municipală ”Teodor Murășanu” Turda organizează manifestări specifice de educație pentru lectură, promovarea cărții și a lecturii, respectiv:

Proiectul de  lectură intergenerațională ”Vreau să-mi citești”, ediția a VI-a, cu scopul redescoperirii importanței lecturii în familie și a transformării participanților în cititori pasionați – proiect finanțat anual, prin sponsorizare, (secția copii-centru, 18 aprilie-16 mai);

”Prietenie… pe …o sfoară”,  ediția a VI-a, activitate tematică ce deschide orizontul copiilor către lectură și operele celor mai mari scriitori de povești – parteneriat educațional național, inițiat de Biblioteca Județeană ”George Barițiu” Brașov  (Filiala Oprișani-secția copii, 23 aprilie – participă grupa mijlocie de la Grădinița Căsuța Piticilor, prof. Daniela Burlacu si Emilia Dan):

Centenarul Marii Uniri (filiala Oprișani -secția copii– participă clasa a V-a A, Scoala Horea, Closca si Crisan – prof. Monica Rad);

Dialog si prietenie (filiala Oprișani -secția copii – participă clasa a V-a A, prof. Monica Rad si clasa a V-a B, prof. Camelia Lutsch de la Scoala Horea, Cloșca si Crișan, în vizită la preșcolarii de la Grădinița Socială ”Acoperământul Maicii Domnului” – prof. Iuliana Sămărtinean.

”O carte pentru fiecare” –  promovarea lecturii prin donație de carte pentru utilizatori (secția adulți-centru, din 16 aprilie până la epuizarea cărților)

Înscrierea gratuită a  utilizatorilor adulţi sau copii (17-23 aprilie).

Din anul 1995, la iniţiativa UNESCO, se sărbătoreşte în întreaga lume Ziua mondială a cărţii şi a dreptului de autor”, în data de 23 aprilie, având drept scop promovarea  lecturii, a publicării și a drepturilor de autor.

Este cea mai mare sărbătoare mondială a cărţilor şi a lecturii, marcată în peste 100 de ţări din toată lumea, fiind, în acelaşi timp,  strâns legată de nume celebre ale literaturii mondiale precum William Shakespeare,   William Wordsworth, Vladimir Nabokov,  Maurice Druon.

Deviza acestei sărbători mondiale este “lectura pentru pentru toţi”, iar unul dintre obiectivele principale  este acela de a încuraja copiii şi tinerii să exploreze lumea cărţilor şi lectura prin punerea la dispoziţie a oportunităţilor de a avea o carte proprie sau chiar o bibliotecă.

Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, considerând că lectura şi cartea nu pot fi gândite în afara bibliotecilor şi a bibliotecarilor, adaugă la sărbătoarea internaţională a cărţii din 23 aprilie “Ziua Bibliotecarului din România”.  Astfel, prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată “Ziua Bibliotecarului din România”, iar săptămâna care cuprinde ziua de 23 aprilie devine în fiecare an ”Săptămâna națională a Bibliotecilor Publice” (în acest an între 17-23 aprilie).

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *