• ianuarie 4, 2018
  • No Comment

”Salonul de iarnă” și-a deschis ușile la Galeria municipală de Artă din Turda

”Salonul de iarnă” și-a deschis ușile la Galeria municipală de Artă din Turda

Dacă zăpada a întârziat la întâlnirea cu turdenii, o parte a artiștilor plastici trăitori în oraș, dar nu numai, s-au decis să suplinească întrucâtva această lacună  a sezonului rece. Și, dacă nu a acoperit drumurile Turzii, zăpada a poposit pe simezele galeriei de artă din oraș. Joi, 4 ianuarie, la Galeria municipală de Artă din Turda s-a consemnat deschiderea sezonului expozițional în arte plastice, cu vernisarea primei expoziții din 2018. Picturi și fotografii artistice, din creația a 15 artiști plastici, alcătuiesc expoziția ”Salonul de iarnă” organizată de societatea culturală Filarmonia, din Turda.

Desfășurată sub auspiciile Casei de Cultură din Turda, expoziția oferă publicului amator de arte vizuale

Peisqj de iarnă – Manole Ciui

mai ales peisaje de iarnă, realizate de către pictorii Vasile Tașcă, Alida Nagy, Manole Ciui, Maria Cristea, Maria Larisa Oniș, Gavril Nechifor, Anca Kis, Oleg Rusnac, Cornelia Vidrașcu, Felicia Răcean, Flaviu Bugnariu, Ioan Crișan și Dorin Stanciu, cărora li s-a adăugat Petru Purcariu ”stăpânul orologiului” din biserica cu ceas a Sighișoarei, ale cărui picturi tind să devină o prezență statornică pe simezele Galeriei municipale de Artă, fie numai pentru că ”și la Turda există un turn de biserică cu ceas” după cum remarca, mai în glumă, mai în serios, sighișoreanul Petru Purcariu la vernisarea ”Salonului de iarnă” eveniment petrecut joi, 4 ianuarie, de la ora 17.30. În secțiunea de fotografie artistică a ”Salonului de iarnă” amatorii de arte vizuale pot admira clișee surprinse de obiectivul aparatului mânuit de regizorul Ovidiu Cosac.

Cu ocazia vernisării ”Salonului de iarnă” prima expoziție din 2018 găzduită de Galeria municipală de Artă, reprezentanta Casei de Cultură, profesoara Cristina Oprea, doctor în istoria artei, a remarcat valoarea lucrărilor expuse și a proorocit ”viață lungă” șirului de expoziții ale filarmoniștilor turdeni, găzduite de Galeria municipală de Artă din Turda, trecută acum sub tutela Casei de Cultură a orașului. Într-un mesaj adresat artiștilor plastici, transmis de către Cristina Oprea, primarul Turzii, Cristian Matei, a reiterat iarăși disponibilitatea sa de a susține demersurile cultural-artistice ale creatorilor locali. De asemenea, Cristian Matei și-a manifestat disponibilitatea de a participa, pe viitor, în măsura în care îi va permite agenda, la evenimentele inițiate și organizate de către creatorii turdeni.

”Profesioniștii” păstoriți de către profesorul Alexandru Picovici au expus la Alba Iulia.

O zi mai târziu, vineri, 5 ianuarie, la Galeriile de Artă ale municipiului Alba Iulia, din Bulevardul 1Decembrie 1918, bloc M 9 -10 (parter) a avut loc vernisajul expoziției ”Turdart” a filialei Turda a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

După ce filiala locală a UAPR a pierdut, în luna decembrie 2017, tutela asupra Galeriei municipale de Artă a Turzii, președintele acesteia, profesorul Alexandru Picovici a declarat, cu ocazia vernisării unei expoziții că ”artiștii plastici profesioniști” membri ai UAPR Turda nu vor mai expune în oraș. Deocamdată ”profesioniștii” s-au ”exilat” la Alba Iulia.

Emil HĂLĂȘTUAN

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *