• iunie 11, 2018
  • No Comment

Rațiu Friends & Family Weekend 2018: Reuniune cosmopolită la Fabrica de Bere din Turda

Rațiu Friends & Family Weekend 2018: Reuniune cosmopolită la Fabrica de Bere din Turda

Cina de gală inclusă în programul ediției 2018 a Întâlnirii anuale a membrilor familiei Rațiu și a prietenilor acesteia, s-a transformat într-un eveniment cosmopolit. Dar, potrivit regulilor democrației, oaspeții s-au aflat pe picior de egalitate, indiferent de statutul social al acestora și fără deosebire în ceea ce privește țara unde trăiesc.

Pentru a–l sărbători pe Nicolae Rațiu, dar și sub semnul aniversării a 101 ani de la nașterea tatălui

Pamela RAȚIU, organizatorul evenimentelor mondene ale familiei Rațiu, a surprins și de această dată prin originalitatea și ingeniozitatea concepției. | © FOTO: Mircea Rosca / www.ActionFoto.ro

acestuia, politicianul român Ion Rațiu, la cină, eveniment  dirijat de ”bagheta fermecată” a Pamelei Roussos Rațiu, soția lui Indrei, fiul cel mare al fostului deputat țărănist de Turda, sâmbătă, 9 iunie, cu începere de la ora 19, spre spațiul neconvențional ales pentru găzduirea evenimentului au început să ”afluiască” circa 200 de invitați, dintre cei peste 240 care au confirmat participarea la cina de gală din cadrul Rațiu Friends & Family Weekend 2018.

Printre invitați, s-au numărat ”nume grele” din domeniul artelor, al culturii, al muzicii, politicii sau din cel al științelor sociale.

Rolul de ”cap de listă” la o succintă enumerare a invitaților i se poate atribui lui Nicolae de România, o persoană  caracterizată de modestie, care conferă un aer aristocratic reuniunilor mondene. Apoi, dintre oaspeții din străinătate ai membrilor familiei Rațiu, respectiv ai lui

Friends and Family – Cina de gală – aniversarea de 70 de ani a lui Nicolae Ratiu | © FOTO: Mircea Rosca / www.ActionFoto.ro

Nicolae, Indrei și Pamela, nume precum cele ale istoricului Dennis Deletant, profesor de studii românești la School of Slavonic and East European Studies, University of  London sau cel al lui Michael Clarke, expert în cadrul Comitetului Național Mixt privind Strategia de Securitate a guvernului Marii Britanii și fost director general al Royal United Services Institute (RUSI), nu au cum să treacă neobservate. Alături de aceștia, la cina de gală găzduită de fosta Fabrică de Bere din Turda s-au mai aflat Tatiana Piskova, publicist și editor la revista New Style Magazine, balerina Olga Pavlova, din Moscova, arhitectul italian Ugo Giuliani, muzicianul turc Omar Faruq, James Fogarty, artist multi-media, sau Quentin – Lloyd Harris, administrator al companiei Gensight Biologics, creată în anul 2012.

Dintre invitații români, se cuvin amintiți tenorul Constantin Nica, absolvent al Conservatorului din Cluj-

Regizorul turdean Ovidiu Cosac, o prezență tonică la orice eveniment, nu și–a dezmințit reputația nici cu prilejul cinei de gală oferite de Nicolae Rațiu, cu prilejul sărbătoririi a 70 de ani de viață. | © FOTO: Mircea Rosca / www.ActionFoto.ro

Napoca, promoția 1980, care a cântat pe scene ale operelor din Elveţia, Germania, Olanda, Austria, Republica Cehă, Africa de Sud, Italia, Israel, Anglia, Egipt, Macedonia, Norvegia, SUA, Canada, China, Taipei, Filipine, Japonia, Rusia, Moldova etc și violonistul Vlad Maistorovici, căruia,  în cursul unei ceremonii desfășurate vineri 8 iunie, la Casa Rațiu din Turda, Nicolae Rațiu i-a oferit, din partea Rațiu Family Charitable Foundation, o vioară fabricată de lutierul italian Nicolo Gagliano, în anul 1725. Cu această vioară, cumpărată de Ion Rațiu în 1989, a cântat, până anul trecut, maestrul Sherban Lupu, profesor universitar în SUA.

În ceea ce privește ”galeria politicienilor” printre persoanele care au confirmat participarea la cina de gală oferită de Nicolae Rațiu s-au aflat Roxana Wring, consilier USR la București, Emanuel Ungureanu, deputat USR de Cluj și Peter Eckstein-Kovacs, fost senator UDMR de Cluj.

Irina EMSTEVA, la Friends and Family – Cina de gală – aniversarea de 70 de ani a lui Nicolae Ratiu | © FOTO: Mircea Rosca / www.ActionFoto.ro

Meniul oferit invitaților de către o echipă de specialiști în arta culinară, formați la Oxford Brookes University, universitate britanică clasată în primele 50 de instituții de învățământ superior din lume, a inclus pateu cu ciuperci sălbatice, piept de porumbel cu mămăligă în crustă și un desert cu fructe de pădure, preparat după o rețetă agreată de Nicolae Rațiu. În ceea ce privește băutura, meniul a cuprins numai vinuri românești și apă plată, respectiv minerală, provenită, de asemenea, din surse autohtone.

Foto: Nicolae de România la Friends and Family – Cina de gală – aniversarea de 70 de ani a lui Nicolae Ratiu | © FOTO: Mircea Rosca / www.ActionFoto.ro

Emil HĂLĂȘTUAN

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *