• iulie 26, 2018
  • No Comment

PSD, PNL, PMP și USR solicită introducerea pedepselor pentru antiromânism

PSD, PNL, PMP și USR solicită introducerea pedepselor pentru antiromânism

Senatorii PSD Șerban Nicolae și Titus Corlățean doresc reintroducerea, în Codul penal, a pedepselor pentru infracțiuni de antiromânism. În 2 iulie, cei doi senatori social-democrați au depus în Parlament un proiect de lege cu privire la prevenirea și combaterea antiromânismului. În acest proiect de lege se prevede o pedeapsă de 3 luni, până la 3 ani de închisoare, pentru „confecționarea, comercializarea, distribuirea, precum și deținerea în vederea distribuirii, de simboluri antiromânești precum drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, imaginile, mesajele text, conținutul audio-video, precum și orice alte asemenea reprezentări cu caracter antiromânesc”

Cele mai aspre pedepse – închisoare de la 3 ani la 10 ani și interzicerea unor drepturi – sunt prevăzute pentru „inițierea, constituirea sau sprijinirea unei organizații cu caracter antiromânesc, precum și aderarea, sub orice formă, la o asemenea organizație”.

Potrivit propunerii legislative, organizațiile cu caracter antiromânesc sunt definite drept „orice grup format din 3 sau mai multe persoane, inclusiv societățile, organizații cu sau fără personalitate juridică, partidele politice, asociațiile și fundațiile, uniunile sau federațiile care, acționând temporar sau permanent, inițiază, promovează ori susțin acte sau fapte cu caracter antiromânesc”.

„Inițierea, promovarea ori susținerea, în public sau în orice mod, de acte sau fapte cu caracter antiromânesc constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani și interzicerea unor drepturi, dacă nu constituie o infracțiune mai gravă” prevede propunerea legislativă.

În expunerea de motive, cei doi senatori PSD spun că „în numele dreptului la păstrarea identității culturale etnice a minorităților naționale” au apărut forme din ce în ce mai agresive de „exprimare a unor atitudini antiromânești” și că istoria a arătat că aceste incitări „premerg fapte concrete de violență” pe criterii etnice.

Potrivit proiectului, antiromânismul reprezintă „percepția referitoare la români exprimată ca ură împotriva acestora, precum și manifestările gestuale, verbale sau fizice, de ură împotriva românilor, împotriva limbii române ori a culturii române, precum și cele motivate de această ură, acte și fapte îndreptate împotriva românilor ori a bunurilor acestora, împotriva instituțiilor comunităților românești sau a lăcașurilor lor de cult, precum și cele de discriminare a românilor ori de negare a independenței, suveranității, unității și integrității teritoriale a României”.

Un al doilea proiect de lege, tot pentru combaterea antiromânismului, a fost depus în Parlament în 26 iunie, de 33 de parlamentari PNL, PMP și USR.

Emil HĂLĂȘTUAN

Sursa imaginii: www.glasul-moldovei.blogspot.com

 

 

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *