• iunie 13, 2017
  • No Comment

Profesoara sancționată, de la Colegiul Național Mihai Viteazul, din Turda, premiată la TIFF

Total Eclipse (1995) – Eclipsă totală, un film de Agniezka Holland, după un scenariu de Cristopher Hampton, cu Leonardo Di Caprio, David Thewlis și Romane Bohringer. În 1871, Paul Verlaine (1844-1896), un recunoscut poet, îl invita pe genialul tânăr Arthur Rimbaud (1854-1891), să locuiască împreună cu el și cu soția acestuia, însărcinată, Mathilde, în casa tatălui său, din Paris. Comportamentul necivilizat, sălbatic al lui Rimbaud, precum și societatea izolată și îngustă a poeților francezi au contribuit la dezbinarea familiei Verlaine. Îmbătat de absint și de resentimente, Verlaine abuzează de Mathilde; el și Rimbaud devin iubiți și Verlaine își abandonează soția. Până în 1873 se or succeda dsepărțirile și împăcările dintre Verlaine și Mathilde, pe de-o parte, dar și despărțiri și împăcări ale lui Verlaine cu Rimbaud. Un incident cu un pistol îl trimite pe unul dintre protagoniștii poveștii la închisoare. Pasajul final al filmului prezintă ultima întâlnire a celor doi poeți, Verlaine și Rimbaud.
Total Eclipse (1995) – Eclipsă totală, un film de Agniezka Holland, după un scenariu de Cristopher Hampton, cu Leonardo Di Caprio, David Thewlis și Romane Bohringer.
În 1871, Paul Verlaine (1844-1896), un recunoscut poet, îl invita pe genialul tânăr Arthur Rimbaud (1854-1891), să locuiască împreună cu el și cu soția acestuia, însărcinată, Mathilde, în casa tatălui său, din Paris. Comportamentul necivilizat, sălbatic al lui Rimbaud, precum și societatea izolată și îngustă a poeților francezi au contribuit la dezbinarea familiei Verlaine. Îmbătat de absint și de resentimente, Verlaine abuzează de Mathilde; el și Rimbaud devin iubiți și Verlaine își abandonează soția. Până în 1873 se or succeda dsepărțirile și împăcările dintre Verlaine și Mathilde, pe de-o parte, dar și despărțiri și împăcări ale lui Verlaine cu Rimbaud. Un incident cu un pistol îl trimite pe unul dintre protagoniștii poveștii la închisoare. Pasajul final al filmului prezintă ultima întâlnire a celor doi poeți, Verlaine și Rimbaud.

Sancționată de conducerea școlii la care predă, pentru că le-a recomandat elevilor săi să vizioneze filmul ”Eclipsă totală” ce conține scene erotice consumate între protagoniști de același sex, profesoara Adela Stan a primit o distincție simbolică ”un premiu de suflet” la ediția 2017 a Festivalului Internațional de Film Transilvania, ce se desfășoară la Cluj-Napoca.

Directorul TIFF, Tudor Giurgiu, a declarat, la gala de închidere a festivalului, că profesoara din Turda, sancționată că a recomandat elevilor săi un film cu scene gay, merită un premiu de suflet al acestei ediții. Adela Stan va fi invitată de onoare la TIFF 2018.

Comisia de Disciplină a Colegiului Național Mihai Viteazul din Turda a decis, la sfârșitul lunii mai, să o sancționeze cu observație scrisă pe profesoara Adela Stan, care predă limba și literatura română. Într-o plângere adresată conducerii liceului, un părinte reclama că elevilor de clasa a X-a li s-a recomandat să vadă un film cu scene despre homosexuali.

 

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *