• iunie 23, 2017
  • No Comment

Primarul Viișoarei, Ioan Roman: ”Nu avem oameni competenți la nivel central. Nu avem coerență, nu avem planuri”

Discuția cu primarul comunei Viișoara, Ioan Roman, a fost determinată de niște comentarii postate pe pagina de facebook ”I Love Viisoara”. După ceremonia începerii lucrărilor la adăpostul privat destinat câinilor fără stăpân, unii ”postaci” criticau modul în care primarul stabilește prioritățile edilitare: În loc să aibă grijă de drumurile din comună, se ocupă de construirea unui adăpost pentru câini, considerau persoanele  nemulțumite de această inițiativă. Dar adăpostul cu pricina nici măcar nu aparține autorităților publice din comuna Viișoara, ci unor organizații neguvernamentale private.

Dar, cine și ce împiedică drumurile din Viișoara să arate corespunzător? O discuție pe această temă cu primarul comunei, Ioan Roman, are rolul de  a limpezi lucrurile.

Rep: Domnule primar, din ce cauză nu au început încă lucrările de modenizare ale drumurilor din Viișoara?

Ioan Roman: Avem în derulare două proiecte în acest domeniu. Unul pentru modernizarea drumurilor din satele Viișoara, respectiv din Urca și unul ce vizează amenajarea drumurilor de exploatație agricolă. Fiecare proiect, cu o valoare de câte un milion de euro, beneficiază de finanțări nerambursabile, din fondurile europene alocate României pentru perioada 2014-2020. Dar totul s-a poticnit la licitația pentru desemnarea executantului lucrărilor.

Puteți detalia?   

Ioan Roman: Pentru execuția lucrărilor de modernizare a străzilor din cele două sate ale comunei Viișoara s-au înscris la licitație 17 firme. După analiza tehnică a ofertelor, comisia de licitație a respins 14 din cele 17 oferte. Firmele ale căror oferte au fost respinse au depus contestații. Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis două din acele contestații. Ba, mai mult decât atât, se pare că una din firmele ale căror oferte au fost respinse după analiza tehnică va fi declarată câștigătoare după analiza financiară. Numai că valoarea ofertei financiare a acelei firme reprezintă 65 la sută din milionul de euro pe care l-am obținut din partea Uniunii Europene. Pierdem, dintr-un foc, 350 de mii de euro, adică vreo 15 miliarde de lei vechi și garanția că străzile din comuna Viișoara vor avea parte de lucrări de calitate.

Ați informat factorii de decizie asupra acestor aspecte?

Ioan Roman: Da. Știți ce răspuns am primit de la Comisia Națională pentru Soluționarea Contestațiilor? ”Comisia de licitații a analizat prea în detaliu ofertele!”

Când estimați că vor începe, totuși, lucrările de modernizare ale străzilor din Viișoara?

Ioan Roman: În luna iulie. Dar termenul va fi unul ”strâns”. Pentru concretizarea proiectului s-a prevăzut o perioadă de implementare de 36 de luni: 12 luni pentru desemnarea executantului și 24 de luni pentru efectuarea lucrărilor propriu-zise. Demersurile pentru accesarea de fonduri europene în vederea modernizării străzilor le-am început în anul 2015. Acum suntem în 2017. Au trecut 24 de luni din cele 36. Rezultă că lucrarea trebuie terminată anul viitor, adică în 12 luni, nu în 24. Toate greșelile se răsfrâng asupra beneficiarului.

Se pare că și în cazul corpului nou de clădire al primăriei s-a depășit termenul de finalizare a execuției…

Ioan Roman: Și în acest caz am avut o experiență tristă. Un pic de durere în suflet mi-a rămas și de acolo. Potrivit termnului de execuție stabilit, construcția clădirii trebuia terminată la 1 martie, anul acesta. Dar executantul lucrărilor a intrat în insolvență. Cu toate acestea, sper ca până la 1 octombrie construcția să să fie finalizată.  În clădirea nouă vor funcționa, printre altele, o sală de cununii și o arhivă. O altă sală va fi rezervată pentru ședințele Consiliului comunal.

În ce stadiu se află proiectul de modernizare a drumurilor de exploatație?

Ioan Roman: S-au înscris opt firme. Acum se face analiza tehnică a ofertelor. Sperăm ca până în luna septembrie să avem un câștigător al licitației pentru atribuirea execuției lucrărilor.

Doriți să mai spuneți ceva, în încheierea interviului?

Ioan Roman: Mă aflu la la cincilea mandat, consecutiv. De 17 ani sunt primar al comunei Viișoara. Am o mare responsabilitate. Nu-i ușor să fii primar la Viișoara. Oamenii au așteptări mari de la autoritățile locale. În campania electorală nu am promis decât atât cât am știut că pot duce. Sunt mulțumit că anul trecut am dat în folosință parcul din fața primăriei, arena sportivă din Viișoara și capela din Urca. Tot din 2016 zestrea Viișoarei mai cuprinde și un muzeu al satului. Mi-am propus ca, prin îmbogățirea zestrei edilitare, comuna Viișoara să atingă un grad de urbanizare de 80 la sută, în timpul mandatelor  mele de primar.

A consemnat,

Emil HĂLĂȘTUAN

 

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *