• iulie 28, 2017
  • No Comment

Povești de fabrică: Ziua, proletarii furau tot ce se putea, iar noaptea, îngeresele se spovedeau goale, în biserică

Povești de fabrică: Ziua, proletarii furau tot ce se putea, iar noaptea, îngeresele se spovedeau goale, în biserică

Foști salariați ai fabricilor din Turda, azi pensionari, au prins gustul poveștilor și au răspuns invitației de a depăna amintiri La papion. Miercuri, 26 iulie, de la ora 12, pe terasa cafenelei culturale La papion, din Turda, Piața 1 Decembrie 1918, câțiva foști angajați ai Uzinelor Chimice au depănat amintiri la un pahar cu vin, o cafea sau, de ce nu, o vodcă.

După întâlnirea de miercurea trecută, zestrea proiectului ”Povești de fabrică” derulat de Centrul Rațiu pentru Democrație și finanțat de Administrația Fondului Cultural din România, s-a îmbogățit cu povești despre felul cum se fura din fabricile turdene și despre farsele făcute colegilor. Amintirile, odată scăpate din obroc, au sos la iveală și istorii năstrușnice ale căror personaje principale au fost personalități pe cât de dotate din punct de vedere intelectual, pe atât de bizare în comportament. Aducerile-aminte au alunecat și spre întâmplări anecdotice cauzate de apucăturile excentrice ale unor ”feciori de bani gata” ce pozau în rol de dandy în comunitatea turdeană.

De la Uzinele Chimice se furau, îndeosebi substanțe folosite în gospodării pe post de detergenți, precum mensolatul (un fel de pastă, importată din Germania), hipocloritul, cunoscut sub numele popular de ”hipi” sau trilonul. Se fura și peste gard și pe la poartă, în deplină înțelegere cu portarii, care și ei aveau nevoie, ca tot omul, de o pungă cu hipi sau cu trilon. ”Se fura cu sacoșa, cu traista, care cu ce avea la îndemână, nu era nicio problemă” au povestit participanții la întâlnirea de miercuri, 26 iulie. Alcoolul etilic, folosit la fabricarea DDT-ului și la curățarea cisternelor din oțel inox, avea un regim preferențial. Pentru consumul ”cu amănuntul” se foloseau paharele de muștar, ce tronau, la vedere, pe mesele din vestiarele atelierelor și secțiilor din Uzinele Chimice. Când venea vorba de onorarea comenzilor pentru nunți, su alte evenimente similare, se schimba povestea. Alcoolul etilic ”se livra” clienților în damigene de 50 de litri, scoase din Uzinele Chimice pe calea ferată uzinală și transportate până în Gara mică, locul unde se preda marfa și se perfecta schimbul comercial. ”Au mai prins din ei, i-au mai băgat prin pușcării, dar treaba mergea înainte” și-au adus aminte povestitorii.

O întâmplare de pomină i-a avut drept inițiatori pe câțiva ”băieți de bani gata” toți cu școală, unul medic, altul avocat și celălalt preot. Mereu puși pe șotii, aceștia au făcut rost într-o seară de câteva ”fetițe” și au mers la locuința preotului, într-un sat de lângă Turda, ca să petreacă o noapte de pomină. Și de pomină a fost, deoarece, pe la trei ceasuri către dimineață, fetele, deși cam ”neduse la biserică” au voit să se spovedească. L-au lămurit pe preot să deschidă lăcașul Domnului și, așa dezbrăcate, cum cerea ”serviciul” femeile au dat buzna în biserică. Ce fel de spovedanie s-a petrecut acolo numai femeile și preotul au știut. Dar, un sătean fără somn, care le-a văzut când au ieșit goale și pe întuneric, de la ”spovedit” a crezut că îngerii s-au rugat în biserica satului! Și așa s-a întins apoi vorba despre minunea săvârșită într-un sat de lângă Turda la a cărui biserică s-au dus îngerii în vizită.

Proiectul ”Povești de fabrică” condus de către profesorul de istorie Florin Stan,  se va concretiza într-o culegere de povestiri ale diverselor întâmplări petrecute în întrerpinderile industriale turdene. Câteva din aceste ”povești de fabrică” vor fi dramatizate. Piesa de teatru rezultată se va juca la Turda și în încă două sau trei localități din județele Cluj și Alba. Un concurs de fotografii realizate în fostele și actualele fabrici ale Turzii,  adresat liceenilor, se va materializa într-o expoziție, iar adolescenții care vor culege de la părinții,  bunicii, cunsocuții sau vecinii lor cele mai hazoase și mai interesante întâmplări ”de fabrică” vor fi premiați, la fel ca și autorii celor mai reușite fotografii.  Proiectul se va finaliza la jumătatea lunii noiembrie.

Emil HĂLĂȘTUAN

 

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *