• august 5, 2017
  • No Comment

Poezii La papion: Roberto Kuzmanovic – Cu tine capăt glas

Cafeneaua culturală La papion, din Turda, Piața 1 Decembrie 1918, nr. 1, a găzduit sâmbătă seara, 5 august, de la ora 18, un eveniment editorial ce a depășit, ca și importanță, indicația barometrului ”succes la public” întemeiată pe asistența redusă de care a avut parte acest eveniment.

Așadar, într-un cadru discret, La papion a avut loc lansarea volumului de poezii ”Cu tine capăt glas” a lui Roberto Kuzmanovic. Autorul, un tânăr în vârstă de 25 de ani, a reunit în cartea prezentată la cafeneaua culturală a Turzii, în cadrul unui eveniment organizat de către Ioana Racolța, un număr de 42 de poezii, scrise între anii 2011-2016. ”Pentru acest volum am selectat poezii pe care le-am scris de-a lungul mai multor ani. Poeziile acestea au suferit mai multe corecturi și modificări până să le încredințez tiparului. Șterg mai mult decât scriu” a mărturisit autorul volumului de poezii ”Cu tine capăt glas”.

Poezii din creația lui Roberto Kuzmanovic au apărut în diverse antologii, reviste și alte publicații,

precum Frumoasă toamnă bogată, Zece ani de Liga scriitorilor români (2016) sau antologia de poezie contemporană ”Conviețuiri” publicată la Editura Betta, în anul 2016. Au mai publicat texte din creația poetică a lui Roberto Kuzmanovic, revistele ChickLitMagazine-2016 și ITACA, în numărul 13. Pe lângă poezie, Roberto Kuzmanovic a scris articole de opinie, ercenzii literare, știri, interviuri, schițe umoristice și alte genuri de proză, publicate în diverse reviste și publicații online și tipărite.

În postfață, scriitorul, scenaristul și producătorul de film Horia Muntenuș îl caracterizează astfel pe Roberto Kuzmanovic: ”Surprinde adesea cu profunzimi demne de toată admirația. Eu îl girez și cred în vitorul său literar”.

Alte referințe critice despre poet, grupate în secțiunea ”Opinia domniei lor” de la sfârșitul volumului, aparțin scriitorilor Cornelia Viju, respectiv Răzvan Nicula.

Preocupările culturale ale lui Roberto Kuzmanovic includ și înființarea, în anul 2016, a revistei ”Vox Authors” realizată de poet împreună cu editorul cărții sale, Mara Caloian. Vox Authors o amplă revistă cultural-artistică de lux, fondată de Roberto Kuzmanovic în anul 2016, cu apariție bianuală în format electronic, independentă de orice influență sau interes, coordonată împreună cu Mara Caloian, menită să susțină și să promoveze cultura în țară, dar și peste oceane, într-un mod creativ” poate fi accesată la adresa www.bibliocarti.com/I/vox-authors.

O surpriză plăcută după autorii turdeni care au publicat scrieri ce se revendică drept aparținătoare genului beletristic, sub pseudonime alcătuite din nume străine, Roberto Kuzmanovic, născut în fosta Iugoslavie, dar cetățean, îndeosebi al Câmpiei Turzii, publică sub numele său real.

Programul prestabilit al evenimentului s-a încheiat cu un microrecital susținut de către Ioana Racolța, care a cântat două melodii aparținând genului muzical portughez ”fado” și versiunea spaniolă a cântecului francez ”La Boema”.

Apoi, participanții la întâlnire, printre care s-a remarcat profesoara Fodor Dora, care predă literatură maghiară și engleză la Liceul Teoretic Josika Miklos, din Turda, s-au angrenat într-o dezbatere despre rostul și rolul studiilor superioare de specialitate în formarea oamenilor de litere, scriitori și publiciști.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *