- iunie 14, 2018
- No Comment
Performanță istorică a administrației locale în accesarea fondurilor europene: 31 de milioane de euro pentru modernizarea drumurilor principale din Turda
Turdenii vor beneficia de artere de circulație rutieră modernizate, de piste pentru biciclete și de transport în comun cu autobuze electrice.
Joi, 14 iunie, primarul Turzii, Cristian Matei a semnat contractele de finanțare pentru modernizarea celor patru coridoare de mobilitate urbană din oraș. Banii, peste 31 de milioane de euro, alocați din fonduri europene nerambursabile, se vor folosi pntru finanțarea lucrărilor de modernizare a străzilor din oraș pe care circulă mijloacele de transport în comun. Pe cele patru coridoare de mobilitate urbană se vor amenaja piste de biciclete și alveole pentru autobuze. Se vor construi, de asemenea, stații moderne, dotate cu aparate de e-ticketing și cu monitorizare video). Totodată, din suma alocată de Uniunea Europeană se vor cumpăra 20 de autobuze electrice și se va implementa sistemul de Bike Sharing, după cum se precizează într-un comunicat transmis deBiroul de presă al primăriei turdene, în cursul zilei de joi, 14 iunie.
Proiectul de modernizare a celor patru coridoare de mobilitate urbană din Turda include strada 22 Decembrie 1989, din zona industrială, în lungime de peste 1,5 kilometri, în valoare de 4.833.552,52 euro. Modernizarea coridorului Piața Romană – strada Ștefan cel Mare – Calea Victoriei, cu o lungime totală de aproape 3,5 kilometri, are o valoare de aproape 9,9 milioane de euro. Lucrările de modernizare ale traseului de pe ruta ce include străzile Alexandru Ioan Cuza – Clujului – Simion Bărnuțiu – General Dragalina – Dr. Ioan Rațiu, (3,453 km) va costa circa 8,8 milioane de euro. Cel de-al patrulea coridor de mobilitate urbană ce urmează să fie modernizat prin finanțare din fonduri europene, cu o valoare de 7,8 milioane de euro, cu o lungime de 2,7 kilometri, străbate zona central a Turzii, pe străzile Libertății – Piața 1 Decembrie 1918 – Andrei Șaguna – Gheorghe Lazăr – Axente Sever – Avram Iancu – Andrei Mureșanu. Proiectul trebuie finalizat în doi ani de la data semnării contractelor de finanțare, adică până în 14 iunie 2020.
Proiectul de mobilitate urbană al Turzii a fost desemnat cel mai bun din Uniunea Europeană, pentru anul 2018, în dauna proiectelor similare prezentate de municipalitățile orașelor Milano (Italia) și Manchester (Anglia) calificate în finală la fel ca și Turda.
Emil HĂLĂȘTUAN
Detalii proiect:
Lungimea căilor rutiere reabilitate: 11,2 km
Lungimea pistelor/traseelor de biciclete construite: 9,555 km
Suprafața traseelor/zonelor pietonale/semi-pietonale construite/modernizate/extinse: 54.430 mp
Biciclete: 320
Autobuze electrice: 20
Stații de reîncărcare electrică instalate/construite, pentru alimentarea autobuzelor: 3
Sistem de e-ticketing
Sistem de închiriere de biciclete („bike-sharing”/”bike rental”)
Sistem de management al traficului