• iunie 23, 2017
  • No Comment

Peste 450 de mii de lei pentru organizațiile neguvernamentale din Turda

Comisia pentru aplicarea prevederilor Legii 350 din 2005, cu privire la finanțările nerambursabile acordate din bugetele publice organizațiilor neguvernamentale, propune acordarea sumei de 476.284 lei, din bugetul local, unui număr de 49 de asociații, societăți, cluburi sportive și parohii din Turda.

Din cele 49 de proiecte de hotărâre elaborate în acest sens, pe care le va avea de discutat și de aprobat Consiliul local Turda, la ședința de joi, 29 iunie, cele mai multe, 22, reprezintă cereri de alocare a unor fonduri pentru biserici, 12 destinatari de fonduri sunt asociații sportive iar alte 15 sunt organizații neguvernamentale cu alte obiecte de activitate decât cele religioase sau sportive.

Comisia a hărăzit ”partea leului” de aproape 200 de mii de lei, asociațiilor sportive. S-a propus alocarea de bani pentru sporturi precum fotbal, box, dans sportiv, baschet, karate, karting, rugby și șah. Cei mai mulți bani, aproape 40 de mii de lei, ar urma să-i primească  Clubul de Dans Sportiv ”Potaissa” urmat îndeaproape de Școala de Baschet ”Gheorghe Mureșan” cu peste 37,7 mii de lei. Dintre asociațiile sportive, cea mai mică sumă, de 4617 lei, a fost propusă  pentru Transkart Racing Club.

În ceea ce privește bisericile, comisia de resort propune alocarea a câte 8695 de lei fiecărei parohii Biserica Romano-Catolicasolicitante. Cei 191.290 de lei ar urma să se împartă între Parohiile Ortodoxe Române Turda I, Turda II, Turda Oprișani I, Turda Oprișani II, Turda Oprișani IV, Turda Capelă I, Turda Capelă II, Turda Veche, Turda Poiana, Turda Nouă I, Turda Nouă II, Turda Fabrici, Mănăstirea Mihai Vodă și protopopiatul Ortodox Român Turda. Comisia de aplicare a prevederilor Legii 350, din cadrul forului deliberativ turdean, a mai propus alocarea a câte 8695 de lei pentru Parohiile Unitariană, Romano-Catolică, Greco-Catolică Oprișani, respectiv pentru Biserica și Mănăstirea Franciscană. Aceeași sumă de bani s-a repartizat și unor biserici neoprotestante din Turda, după cum urmează: Biserica Baptistă nr. 2, Biserica Apostolică Penticostală, Biserica Creștină a Romilor ”Betania” Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea și Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea ”Speranța”.

În cazul lăcașurilor de cult s-au solicitat bani pentru modernizări, renovări, completări și reparații ce urmează să se execute, mai ales în biserici și pe căile de acces către acestea.

Pentru alte 15 asociații și societăți, ce activează în domenii diferite de sport sau religie, comisia de aplicare a prevederilor Legii 350, din 2005, ce funcționează în cadrul forului deliberativ turdean, propune alocarea sumei totale de aproape 85 de mii de lei. Printre asociațiile ce au solicitat alocarea de fonduri nerambursabile de la bugetul Turzii, pentru finanțarea unor proiecte, se numără Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), filiala Cluj (4419 lei), Centrul de Voluntariat Turda (11.016 lei), Fundația de Ecologie și Turism ”Potaissa” (9.216 lei), NOA Events (12.465 lei), Asociația Părinților Colegiul Național Mihai Viteazul (7884 lei), Tordai Magyar Kulturalis Egyesulet (3546 lei), Josika Miklos Iskolai Szovetseg (3807 lei), Turda-Tin (3807 lei) și filiala turdeană a Asociației cultural-patriotice ”Avram Iancu” (9072 lei).

Emil HĂLĂȘTUAN

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *