• mai 9, 2019
  • No Comment

Olimpiada Pământului a debutat cu ”Balul florilor”

Olimpiada Pământului a debutat cu ”Balul florilor”

Cea de-a IX-a ediție a concursului școlar regional Olimpiada Pământului, organizat anual de școala Gimnazială ”Andrei Șaguna” din Turda a debutat joi, 9 mai, cu stabilirea căștigătorilor la secțiunea ”creație literară”. La ediția din acest an a Olimpiadei Pământului organizatorii au ales drept subiect al creațiilor literare „Balul florilor”. Concurenții, 81 de elevi din clasele ciclului gimnazial de la 18 școli din Cluj-Napoca, Dej, Câmpia Turzii, Băișoara, Tureni, Nireș, Cămărașu și Turda (județul Cluj), Piatra Neamț (Neamț), Trușești (Botoșani) și Cozănești (Suceava) au avut de redactat ”o compunere narativă în care să  prezinte o întâmplare imaginară petrecută la Balul florilor după cum precizează regulamentul secțiunii ”Creație literară” coordonat de profesoara Maria Larisa Oniș.

Juriul, alcătuit din profesorii Simona Pop (Colegiul Național Mihai Viteazul, Turda), Nicolina Halgaș (Biblioteca municipală Teodor Murășanu, Turda), Codruța Andreica și Monica Rad (Școala gimnazială ”Horea, Cloșca și Crișan” Turda), Cătălin Andreica (Școala profesională Poiana, Turda), respectiv Irina Popa (Școala gimnazială Mircea Luca, Băișoara), au stabilit căștigătorii secțiunii ”Creație literară” de la cea de-a IX-a ediție a Olimpiadei Pământului.

La clasa a V-a, premiul I a revenit elevei Irina Dobreanu, de la Școala gimnazială ”Ioan Bob” din Cluj-Napoca. Pe locul al II-lea s-a clasat Diana Mîrza, de la aceeași școală, iar premiul al III-lea l-a obținut Alexandru Apan, de la Școala gimnazială Avram Iancu, din Dej. O mențiune a primit eleva Denisa Todea, de la Școala gimnazială Tureni.

Membrii juriului au acordat două premii I la concursul rezervat elevilor din clasa a VI-a, la care, pe primul loc s-au clasat Luana Lungu (Școala gimnazială Daniela Cuciuc, din Piatra Neamț), respectiv Mihai Bogdan (Școala gimnazială Teodor Murășanu, Turda). Laureați în tandem s-au consemnat și pentru premiul II, acordat de membrii juriului elevilor Carla Deac (Școala gimnazială Ioan Bob, Cluj-Napoca) și Mariei Simina Morar (Școala gimnazială Andrei Șaguna, Turda). Salba de premii obținute de către elevii Școlii gimnaziale Ioan Bob la concursul de creație literară rezervat elevilor de clasa a VI-a a fost completată de Ilinca Trenca, clasată pe locul al III-lea. Juriul a acordat o mențiune și la această categorie. Recompensa a revenit elevei Diana-Maria Luchian, de la Școala gimnazială Ioan Opriș, din Turda.

Al doilea premiu I obținut de către elevii de la școlile din Turda participante la Olimpiada Pământului (Teodor Murășanu, Andrei Șaguna și Ioan Opriș) l-a obținut Mara-Ioana Pârv, elevă în clasa a VII-a la Școala gimnazială Ioan Opriș.

Celelalte premii aordate de juriu la concursul rezervat elevilor din clasa a VII-a le-au obținut Petruța Alexandra Dan, de la Liceul Teoretic Pavel Dan, din Câmpia Turzii (premiul II), respectiv Alex Drăgușan și Brianna Nicoleta Bothază, de la Liceul Teoretic Pavel Dan din Câmpia Turzii (III). La această categorie juriul a acordat două mențiuni: Andrei Drăgan (Școala gimnazială Andrei Șaguna, Turda) și Beniamin Dălălău (Școala gimnazială Avram Iancu, din Câmpia Turzii).

Premiul I la concursul de creație literară rezervat elevilor din clasa a VIII-a l-a obținut Bianca Pălăcean, de la Liceul Teoretic Mihai Eminescu, din Cluj-Napoca. Celelalte două premii au revenit Dariei Șandru (Școala gimnazială Teodor Murășanu, Turda) – II și Anei-Maria Lăncrănjan (Pavel Dan, Câmpia Turzii), care a împărțit premiul al III-lea cu Gabriel Marcu (Școala gimnazială Petelea, județul Mureș). Juriul a acordat o mențiune elevei Valentina Muncaciu-Codarcea, de la Școala gimnazială Horea, din Cluj-Napoca.

Cea de-a IX-a ediție a concursului școlar regional Olimpiada Pământului, organizat de Școala gimnazială Andrei Șaguna, din Turda, mai cuprinde o secțiune de pictură – ,,Lumea florilor – armonie și culoare” (coordonator prof. învățământ primar, Cristina Oțel), un concurs de științe ale naturii (probă scrisă), cooordonat de profesoarele Gabriela Mureșan și Monica Ciotlăuș,

rezervat elevilor din clasele VI-VIII, ce se va desfășura sâmbătă, 18 mai, de la ora 10 la ora 12, la sediul Şcolii gimnaziale „Andrei Şaguna” de pe strada Axente Sever, din Turda.

Cea de-a IV-a secțiune a Olimpiadei Pământului, proba de „ECO-atitudine” constă în participarea elevilor la o excursie care anul acesta are drept destinație comuna Băișoara.

Notă: Imaginile folosite pentru ilustrarea articolului reprezintă lucrări participante la secțiunea de pictură ”Lumea florilor” a concursului regional Olimpiada Pământului, ediția a IX-a, 2019. Deoarece în momentul pozării nu se cunoșteau câștigătorii de la secțiunea de pictură nu s-a putut divulga nici numele autorilor celor patru picturi ce ilustrează acest articol.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *