• octombrie 6, 2017
  • No Comment

Noua lege a salarizării ”a produs directori de 8 mii de lei, bucata” la Primăria Turda

Ajutați de prevederile Legii-cadru nr. 153, din iunie anul acesta, contribuabilii turdeni îi vor plăti pe ocupanții funcțiilor de conducere din Primăria Turda cu salarii ce ”se învârt„ în jurul a 8 mii de lei, lunar.

Potrivit coeficienților și salariilor de bază prevăzute pentru funcționarii publici și pentru personalul contractual din cadrul aparatului de specialitate al primarului Turzii, aprobate de membrii Consiliului local la ședința extraordinară de vineri, 6 octombrie, administratorul public al primăriei turdene, Dorin Apahidean, va primi un salariu de 8,7 mii de lei, lunar, egal cu cel al viceprimarului Lucian Nemeș. Suma de 8,7 mii de lei reprezintă de șase ori salariul minim brut pe țară, garantat în plată, rezultat prin înmulțirea valorii acestuia, de 1450 lei, cu un coeficient ce, potrivit punctului 20, al anexei IX a Legii 153 din 2017, are valoarea 6.

Una din regulile aplicate la stabilirea salariilor funcționarilor publici din Primăria Turda cerea ca lefurile

Consiliul local Turda – ”Banca directorilor”

persoanelor care ocupă funcții publice de conducere în cadrul aparatului de specialitate al primarului Turzii să nu depășească suma de 8,7 mii lei, lunar, la cât se ridică valoarea salariului primit de viceprimar. Prin aplicarea unor coeficienți cu valori cuprinse între 4,5 și 5,65, respectiv între 5 și 5,85, în funcție de gradul (I sau II) de încadrare a persoanelor care ocupă respectivele posturi, au rezultat salarii de 8193, până la 8493 de lei, lunar, pentru secretarul unității administrative. Un director general din Primăria Turda poate primi un salariu cuprins între 8120 și 8140 lei, lunar, la fel ca și arhitectul-șef al orașului. Pentru directori, directori executivi și șefi de compartimente, Consiliul local a aprobat salarii cuprinse între 7830 și 8323 de lei, lunar, iar directorii adjuncți, contabilul șef, inginerul șef, șeful de sector, vor primi salarii de 7395, până la 7975 de lei, lunar. Între aceleași valori se înscrie și salariul directorilor adjuncți, în timp ce un director adjunct general va primi un salariu lunar brut de 7540, până la 8004 lei.

Structurate pe cinci gradații, în funcție de vechime, persoanele care ocupă funcții de execuție vor primi salarii majorate cu procente de 7,5 la sută din salariul de bază avut (de la 3 la 5 ani vechime), până la 2,5 la sută (de la 15 la 20 de ani și peste 20 de ani vechime). Astfel, persoanele cu studii superioare, ce ocupă funcții publice de execuție, în Primăria Turda și în instituții subordonate Consiliului local, vor primi lefuri a căror valoare lunară brută se situează între 2291 și 5490 de lei, în funcție de gradația la care se încadrează conform  vechimii în muncă. În ceea ce îi privește pe ocupanții cu studii medii ai funcțiilor publice de execuție, pentru aceștia, membrii forului deliberativ turdean au aprobat salarii de 2030, până la 3432 de lei, lunar.

Pentru funcțiile contractuale, salariile aprobate la ședința de vineri, 6 octombrie, a Consiliului local Turda, se încadrează între 4495 și 5003 lei, lunar, cât vor primi șefii de birou, de atelier sau de oficiu, respectiv între 5655 și 5945 de lei, brut, lunar, la cât se ridică valoarea salariilor unui director, inspector șef, șef de sector sau a unui șef de compartiment.

Consiliul local Turda – ”Banca directorilor” 2

În ceea ce privește funcțiile contractuale de execuție, un consilier juridic, un consilier sau inspector de specialitate, persoane cu studii superioare, vor primi salarii de la 2291 la 4696 de lei, brut, lunar, în funcție de vechime și de cele trei grade profesionale de referință: IA, I și II, enumerate în ordine descrescătoare.

În aceeași ordine de idei, personalul cu studii medii, angajat în posturi de referent, va avea salarii brute lunare de la 2030, la 3432 de lei, în funcție de aceleași criterii luate în calcul și la stabilirea salariilor personalului contractual cu studii superioare, adică vechimea și gradul profesional al angajatului. Casierii, magazinerii și paznicii care lucrează la Primăria din Turda sau la instituțiile din subordinea Consiliului local vor primi salarii a căror valoare lunară brută se situează între 1740 și 2168 de lei, cu excepția angajaților debutanți în aceste funcții, care pot primi între 1595 și 1986 de lei, salariu brut lunar. După aplicarea prevederilor Legii 153, un îngrijitor angajat la Primăria din Turda are un salariu de 1885, până la 2346 de lei, lunar, brut, iar un șofer primește între 2320 și 2889 de lei, lunar, pentru treapta profesională I, sau între 2030 și 2528 de lei, lunar, salariu brut aferent șoferilor încadrați în treapta profesională II. Pentru muncitorii calificați salariile stabilite au valori situate între 1885 și 2708 lei, în funcție de vechime și de una din cele patru trepte profesionale de încadrare. Muncitorii necalificați primesc salarii de 1523 până la 2168 de lei, lunar, în funcție de încadrarea într-una din cele două trepte profesionale prevăzute pentru această categorie de personal contractual de execuție, coroborate cu vechimea și cu sporurile de care beneficiază fiecare angajat în parte.

În timpul ședinței, consilierul Adrian Nap (PMP) i-a informat pe colegii săi din forul deliberativ turdean că, potrivit unor informații pe care le primise de câteva minute, angajații Serviciului de Taxe și Impozite din Primăria Turda, nemulțumiți de faptul că prin modul de stabilire a salariilor, prevăzut de Legea 153 din 2017, nu vor mai primi stimulentele financiare prevăzute pentru depășirea normei de încasare a dărilor, intenționează să se adreseze instanței de judecată în speranța obținerii unei decizii prin care stimulentele financiare să fie acordate în continuare celor mai conștiincioși strângători de biruri locale.

Emil HĂLĂȘTUAN

 

 

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *