• decembrie 22, 2017
  • No Comment

Nașterea Pruncului Sfânt – la biserica Parohiei Reformate Turda Veche

Nașterea Pruncului Sfânt – la biserica Parohiei Reformate Turda Veche

În săptămâna premergătoare Crăciunului, la Turda s-au desfășurat mai multe evenimente cu tematică religioasă, specifică simbolurilor ce definesc sărbătorile iernii. În ”prefața” concertului de colinde susținut de Ion Bocșa în seara de vineri, 22 decembrie, la Teatrul Aureliu Manea, în aceeași zi, dar dimineața, elevi de la Liceul Teoretic Jósika Miklós au prezentat un minispecatcol dedicat Crăciunului.

Cu începere de la ora 11, elevi ai clasei a VIII-a, de la școala amintită, au interpretat, în fața colegilor și a profesorilor, sceneta Nașterii Pruncului Sfânt. Sceneta, precedată de cântece și poezii cu tematică religioasă, s-au desfășurat, cu începere de la ora 11, la Biserica Reformată de rit calvin, din centrul Turzii.

Profesoara Máté Hajnalka, coordonatorul manifestării, a precizat că sceneta ”Nașterea Pruncului Sfânt” reprezintă tema cu care elevii săi s-au înscris la ediția 2017 a proiectului internațional ”Porți verzi – Porți secuiești” sprijinit de către asociația Tinerilor Maghiari din Europa, cu sediul la Szeged, în Ungaria.

La ediția din 2016 a aceluiași proiect ”Porți verzi – Porți secuiești” participanții de la liceul turdean Jósika Miklós au câștigat premiul cel mare, pentru care recompensa oferită de organizatori a constat într-o excursie în Croația. Profesoara Máté Hajnalka speră ca elevii săi să câștige premiul I și la ediția din 2017, a proiectului ”Porți verzi – Porți secuiești”. Activitățile prevăzute în cadrul proiectului vor trebui să se desfășoare până în 22 ianuarie. Ediția din anul 2017 a proiectului a demarat în luna octombrie, prin înscrierea școlilor interesate, iar confirmarea de admitere în concurs a echipajului Liceului Teoretic Jósika Miklós s-a primit în luna noiembrie, după cum a precizat profesoara Máté Hajnalka.

La programul artistic au contribuit și elevi din clasele ciclului liceal de la școala  Jósika Miklós, îndrumați de către Fodor Dora, profesoară de literatura maghiară și engleză. La manifestare au participat și preoții Józsa István Lajos, care slujește la biserica unitariană din centrul Turzii, respectiv Nagy Albert, preotul de la Biserica Reformată Turda Veche. După încheierea spectacolului, directorul Liceului Teoretic Jósika Miklós, profesoara Iozan Elisabeta, a adresat urări de sărbători elevilor și profesorilor școlii pe care o conduce.

Emil HĂLĂȘTUAN

 

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *