• decembrie 15, 2017
  • No Comment

”Moare” o școală: Colegiul Tehnic Dr. Ioan Rațiu din Turda (1905 – 2018)

”Moare” o școală: Colegiul Tehnic Dr. Ioan Rațiu din Turda (1905 – 2018)

Din toamna anului viitor, cea mai veche școală din Turda va înceta să existe. Înființat în anul 1905, ca școală de arte și meserii, actualul Colegiu Tehnic Dr. Ioan Rațiu va dispărea de pe harta școlilor din Turda, odată cu începerea anului de învățământ preuniversitar 2018 – 2019.

Exact cu doi ani în urmă, în 15 decembrie 2015, Consiliul local dispunea, la solicitarea Inspectoratului Școlar Județean Cluj, radierea Colegiului Tehnic Dr. Ioan Rațiu din rețeaua unităților de învățământ preuniversitar din Turda. Motivul invocat, atunci, ca și acum, se referea la reducerea numărului de elevi ai școlii, sub un minimum de 300 stabilit pentru funcționarea unui liceu. Dacă manopera ISJ Cluj a fost atunci dejucată deoarece după ”tragerea unor sfori” de către urmașii memorandistului Dr. Ioan Rațiu și ai întemeietorului școlii de arte și meserii, dr. Augustin Rațiu, consilierii turdeni au întrebat, după ce au votat și astfel au aflat numărul real al elevilor de atunci ai școlii, ce depășea cifra de 400. În consecință, la începutul anului 2016 problema desființării Colegiului Tehnic Dr. Ioan Rațiu, repusă pe tapet în forul deliberativ turdean, a primit o soluționare diametral opusă celei hotărâtă de aceiași membri ai Consiliului local, cu o lună mai devreme.

Scăpat atunci de ”cuțitul ghilotinei” Colegiul Tehnic Dr. Ioan Rațiu mai are ”de trăit” vreo zece luni. La ședința de vineri, 15 decembrie 2017, membrii forului deliberativ turdean au decis, iarăși ”eutanasierea” celei mai ”bătrâne” școli din oraș, deoarece acolo învață, de această dată ”pe bune” mai puțin de 300 de elevi, numărul fatidic sub care, dacă va coborî, o școală sucombează.

Printre motivele scăderii numărului de elevi, nu numai în cazul Colegiului Tehnic Dr. Ioan Rațiu, ci, al tuturor școlilor turdene din filiera învățământului tehnologic, membrii forului deliberativ au amintit creșterea ratei abandonului școlar în clasele ciclului gimnazial, atât în cazul școlilor de la sate cât și a celor din orașe. O altă cauză a ”depopulării” colegiilor tehnice din Turda o constituie, în opinia consilierilor turdeni, orientarea absolvenților gimnaziului spre licee din Cluj-Napoca, datorită calității superioare a învățământului de acolo și a ofertei de specialități, ce se pliază mai bine pe dorințele elevilor, decât cea a colegiilor tehnice din Turda.

Practic, dispariția Colegiului Tehnic Dr. Ioan Rațiu se va traduce prin includerea școlii în cadrul Colegiului Tehnic Emil Negruțiu, odată cu începerea anului de învățământ preuniversitar 2018 – 2019.

Există speranțe că numele familiei Rațiu nu va dispare din peisajul învățământului turdean, după desființarea colegiului ce poartă numele memorandistului. Surse din anturajul familiei Rațiu au afirmat că se discută felurite variante pentru păstrarea numelui ctitorului de școală, avocat dr. Augustin Rațiu, tatăl fostului deputat țărănist Ion Rațiu. O soluție ar reprezenta-o ”botezul” actualului Colegiu Tehnic cu numele lui Augustin Rațiu. Descendenți direcți ai acestuia, prin tatăl lor, fiii fostului deputat lui Ion Rațiu au motive mai întemeiate pentru a păstra în peisajul școlii turdene numele bunicului lor, Augustin Rațiu, decât pe cel al unei rude colaterale, precum memorandistul dr. Ioan Rațiu. Oricum, o grădiniță din oraș poartă numele acestuia din urmă.

După dispariția Colegiului Tehnic Dr. Ioan Rațiu, cu începere din anul de învățământ preuniversitar 2018 – 2019, în Turda vor mai funcționa cinci licee: Colegiul Național Mihai Viteazul, respectiv liceele Liviu Rebreanu și Josika Miklos, în filiera învățământului teoretic, iar filiera tehnologică va fi reprezentată de cele două colegii rămase, Tehnic și Emil Negruțiu.

Emil HĂLĂȘTUAN

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *