- iunie 9, 2017
- No Comment
Lansare de carte: Albatrosul voiajor, de Călin Pop
Tânărul poet turdean a ajuns la cel de-al patrulea volum de poezii, scris până al vârsta de 21 de ani. Lansarea volumului ”Albatrosul voiajor” (Editura Ecou transilvan – 2017) eveniment organizat de societatea Rei Culturae Fautores, în cadrul ședințelor cenaclului ”Pagini literare turdene” a avut loc miercuri, 7 iunie, cu începere de la ora 18, în Sala mare a Primăriei din Turda.
Printre invitații lui Călin Pop s-au aflat scriitorul Cornel Constantin Ciomâzgă, directorul editurii Ecou transilvan, Nadia Fărcaș, precum și membrii cenaclului ”Pagini literare turdene” respectiv scriitorul Mircea Ion Casimcea, cantautorul Adrian Sărmășan, profesoara Dorina Arion, precum și profesorul Ioan Dănuț Zăhan, președintele societății ”Rei Culturae Fautores”.
Din luările de cuvânt nu a reieșit la ce grad a ajuns metamorfozarea poetului Călin Pop într-un ”făcător

Editura Ecou transilvan – 2017
de cultură”. După câteva considerații generale, scriitorul Cornel Constantin Ciomâzgă s-a mărginit să precizeze că ”la Călin Pop se observă bucuria de a scrie”. Mai departe, Mircea Ion Casimcea ”s-a plimbat” în discursul său, prin literatura turdeană, de la Teodor Murășanu la Pavel Dan. Cât despre poetul Călin Pop și volumul său ”Albatrosul voiajor” scriitorul Mircea Ion Casimcea s-a rezumat la citarea confratelui său, Cornel Constantin Ciomâzgă și la dezvoltarea câtorva idei din recenzia Annamariei Groza, ce a constituit postfața celui de-al patrulea volum de poezii al lui Călin Pop. Totuși, Mircea Ion Casimcea s-a încumetat să aprecieze că ”Poeziile (n.r: din volumul Albatrosul voiajor) par chiar reușite”. Directorul editurii ”Ecou transilvan” Nadia fărcaș, a remarcat ”fertilitatea (n.r: scriitoricească) aparte de care se dovedește capabil poetul Călin Pop. Cu ocazia lansării volumului Albatrosul voiajor, în Sala mare a Primăriei din Turda s-au mai făcut auzite opiniile Danielei Deac, ale Dorinei Arion, ce a jucat rolul de amfitrioană, cele ale poetului și cantautorului Adrian Sărmășan, precum și ale lui Ioan Dănuț Zăhan și ale directorului Casei de Cultură din Turda, profesoara Ana Sevan.
Câteva pasaje din recenzia Annamariei Groza vor contribui la o mai temeinică edificare asupra calității poeziilor lui Călin Pop, reunite în volumul Albatrosul voiajor: ”Călin Pop încearcă și reușește cu acest volum să depășească epigonismul prin capacitatea din ce în ce mai convingătoare de a metaforiza. Nu cred că la ora actuală se mai pune problema dacă tânărul nostru poet și-a găsit menirea sau nu. Întrebarea este ce ar trebui să mai facă pentru a excela… Aș îndrăzni să spun că doar timpul mai are un cuvânt de spus în desăvârșirea lui ca poet. Alegând să sară peste niște etape ce poate la timpul lor nu ar fi trebuit ignorate, lui Călin Pop îi rămâne acum doar să aștepte ca timpul să-i ofere suficientă experiență de viață pentru a pătrunde și mai bine esența lucrurilor pe care vârsta nu îi permite să o înțeleagă pe deplin. Viitorul îi surâde poetului, iar dacă ar fi să intuiesc devenirea acestuia, aș spune că expresivitatea căreia d-l Pop îi acordă acum atâta importanță, va fi dublată de la un moment dat de o reflexivitate poetică, asemeni leoaicei tinere stănesciene ce se metamorfozează într-una arămie, cu mișcările viclene. Dar viclenia poetică, asemeni vicleniei în iubire, se naște doar în timp și doar timpul va demostra dacă cuvântul-lumină a pătruns suficient de adânc în piatră pentru a dăinui întru posteritate” – Annamaria Groza