• septembrie 14, 2018
  • No Comment

La Turda: ”Lemn a la Cluj” în ”Toamna bobocilor”

La Turda: ”Lemn a la Cluj” în ”Toamna bobocilor”

Cursanții secțiilor exterioare Turda și Câmpia Turzii ale Școlii de Arte Cluj și-au etalat măiestria în artele plastice cu prilejul expoziției ”Lemn a la Cluj”. Vernisajul expoziției, eveniment desfășurat de Ziua Crucii, vineri, 14 septembrie, cu începere de la ora 18.30, a precedat spectacolul muzical ”Toamna bobocilor” oferit pe scena Teatrului Aureliu Manea din Turda de cursanții secției de canto ai aceleiași școli clujene de artă, îndrumați de către profesorul de muzică Sebastian Zăhan.

Lemn a la Cluj

Expoziția reunește, sub acest nume, circa 60 de picturi realizate de 30 de cursanți, elevi în clasele de pictură, grafică, tehnică în pictură și artă decorativă, ale secțiilor exterioare de artă plastică din Turda și din câmpia Turzii ale Școlii de Arte Cluj, care urmează cursurile coordonate de către profesoara Felicia Răcean. Lucrările reunite în expoziția găzduită de Teatrul Aureliu Manea din Turda reprezintă rodul taberei ”Lemn a la Cluj” desfășurată între 7 și 10 august. Picturile înfățișează detalii definitorii ale locurilor din județul Cluj (Muzeul Etnografic al Transilvniei – Parcul ”Romulus Vuia„ – bisericile din Cizer și Petrindu; biserica de lemn din Dângău Mare, construită în secolul al XIX-lea; monumentul de la Sălănducu – Râșca; vechea moară de apă din Râșca; atelierul sculptorului Ștefan Bara, din Huedin; Muzeul Vincze – Kecskes, din Sâncraiu; vâltoarea de la Drăgan; moara de apă de la Bologa; casa veche din lemn, de la Călățele, construită cu 150 de ani în urmă; gorunul de 200 de ani din cimitirul de la Călățele; rezervația ”Împărăția lui Zamolxe, de la Măguri-Răcătău; turbăria de la Căpățâna, Măguri – Răcătău și troița lui Mihai Viteazul, din Turda), pe care le-au vizitat cu prilejul unui tur efectuat în prima zi de tabără, conform unui itinerar ales în concordanță cu tema aleasă.

Toamna bobocilor

La fel ca și expoziția de artă plastică, spectacolul muzical ”Toamna bobocilor” a fost conceput și realizat în timpul celei de-a șasea ”Tabere muzicale de toamnă” organizată în acest an de Școala de Arte Tudor Jarda la Muntele Băișorii. Acolo s-au pregătit, din 10 până în 14 septembrie, cei aproape 50 de cursanți ai secției de canto.

În spectacolul ”Toamna bobocilor” au evoluat circa 50 de cursanți: cei ai claselor de muzică ușoară, coordonați de Nagy Cristina și Petrovici Tunde, respectiv soliștii de muzică populară, coordonți de Claudiu Ciotleuș, Ioan Dordoi, Felix Gălan și Ana Strâmturean.

La reușita spectacolului au mai contribuit formația de muzică ușoară ”Recovered” și taraful ”Vatră de dor” ale Școlii de Arte Cluj, respectiv formația de muzică ușoară Clussium (Albert Adiaconiței, Denisa Petruș, Larisa Dodea, Vlad Vancea), coordonată de Rareș Suciu.

La spectacol au mai participat, în calitate de invitați, membrii secției externe de inițiere corală din Turda și corul ”Armonia” al Casei de Cultură din Turda, coordonate de Sebastian Zăhan.

Evenimentul, organizat de Școala Populară de Arte ”Tudor Jarda” din Cluj, a beneficiat de susținerea Consiliului Județean Cluj, a Primăriei și a Teatrului Aureliu Manea, din Turda, precum și a asociației Turda Tin.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

 

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *