- ianuarie 17, 2018
- No Comment
La Turda – Hora Unirii cu Sava Negrean-Brudașcu, mâncare de fasole cu cârnaț și ceai cald
Prima din seria de sărbători ce va marca împlinirea unui secol de existență a statului național – unitar român se va desfășura miercuri, 24 ianuarie. Cu prilejul marcării a 159 de ani de la unirea principatelor românești, Țara Românească și Moldova, act prevestitor al marii uniri din 1918, autoritățile publice turdene vor organiza o dezbatere, urmată de un program artistic. Manifestările dedicate sărbătoririi ”Micii uniri” se vor încheia cu un foc de artificii, la lumina cărora participanții se vor putea încălzi cu o porție de fasole și cârnaț, la ceaun, stropită cu ceai cald.
Debutul evenimentului se va consemna dimineața, la ora 11, când la Sala Mare a Primăriei Turda se va desfășura dezbaterea cu tema “Unirea Moldovei cu Țara Românească – primul pas spre Marea Unire”. Vor prezenta expuneri despre acest subiect prof. dr. Răzvan Mihai Neagu, prof. dr. Vasile Mărculet, col.( r) dr. Alexandru Bucur, prof. dr. Mihai Chiriac, profesor Horațiu Groza, preot Grigore Marchiș, respectiv Delia Voina, de la Direcția Județeană de Cultură Sibiu.
În după-masa zilei de miercuri, 24 ianuarie, manifestările dedicate sărbătoririi a 159 de ani de la unirea Țării Românești cu Moldova se vor muta în Parcul Central. La spectacolul folcloric programat să înceapă la ora 16 vor participa soliștii de muzică populară Sava Negrean-Brudașcu, Crina Prața, Nicoleta Hădărean și Lorena Râza. Pe scena amplasată în Parcul Central al Turzii, situat

pe strada Războieni, vor mai evolua ansamblurile folclorice locale,Țarina, Datina turdeană și Taraful de Turda, respectiv Rapsodia Someșană, din Cluj Napoca.
În decorul de epocă, oferit de către actorii Teatrului Aureliu Manea, organizatorii evenimentului, Primăria, Consiliul local și Casa de Cultură din Turda, vor invita persoanele din asistență să se prindă în Hora Unirii, ce va avea loc pe platoul din Parcul Central, cu începere de la ora 18.10, sub lumina focurilor de artificii.
Apoi, publicul care a asistat la spectacolul folcloric este invitat la o masă tradițională, unde se va mânca fasole cu cârnaț și se va bea ceai cald.
Miercuri, 24 ianuarie, cu ocazia sărbătoririi a 159 de ani de la unirea Țării Românești cu Moldova, la patinoarul din Parcul Central al Turzii se va intra ”la liber”.
Emil HĂLĂȘTUAN