• octombrie 21, 2017
  • No Comment

La Turda: Drogurile, subiect de dezbatere pentru politicieni, psihologi și preoți

Printre problemele de dată relativ recentă cu care se confruntă copiii și adolescenții se numără și consumul de droguri. Turda se află, de ceva vreme, pe harta consumului, dar și a traficului de droguri din România, fapt ce, până la urmă trebuia să dea de gândit și la nivelul comunității, nu numai la cel al indivizilor care se confruntă cu astfel de probleme și a familiilor acestora.

Organizația Femeilor Social-Democrate din Turda a inițiat o dezbatere în acest sens.

Participante la dezbaterea ”Părinții și copiii lor” desfășurată miercuri, 18 octombrie, la sediul asociației Tour D’Art din Turda:
De la stânga, la dreapta – deputat Cristina Burciu (PSD), Sonia Cojan, gaza manifestării, psiholog clinician Cerasela Libeg și profesoara Iulia Sămărtinean, moderatoarea dezbaterii.

Desfășurată sub genericul ”Părinții și copiii lor” întrunirea, ce a avut loc miercuri, 18 octombrie, la sediul asociației Tour D’Art, din Turda, Piața Republicii nr. 14, s-a concretizat prin prezentări ale problemelor generate în familie de consumul de droguri, expuse de către psihologul Cerasela Libeg, precum și de către preoții Grigore Marchiș, respectiv Sebastian Zăhan. Dar, pentru a respecta principiul ”auditur et altera pars” Mihai Tudor Eftime, elev în clasa a VII-a, a ”predat” auditoriului, alcătuit cu precădere din femei, marea majoritate și mame, decalogul regulilor ce, odată respectate, le certifică părinților calitatea de ”părinți buni”.

Dezbaterea ”Părinții și copiii lor”a trezit și interesul parlamentarei Cristina Burciu, deputat PSD de Cluj, precum și al primarului Turzii, Cristian Matei, care au onorat invitația de a lua parte la întrunirea moderată de către profesoara Iulia Sămărtinean, consilier local din partea PSD.

La Turda se caută marijuana și etnobotanice

Psihologul clinician Cerasela Libeg a spus că, din cazuistica bogată a pacienților săi, rezultă că aceștia consumă, mai ales marijuana și etnobotanice. În ceea ce privește vârsta consumatorilor, prin prisma pacienților care au trecut pragul cabinetului său, psihologul Cerasela Libeg a precizat că cel mai mic solicitant era elev în clasa a VIII-a, iar cel mai ”bătrân” consumator de droguri avea în jur de 40 de ani. La nivel național s-au depistat copiii de 13 ani, dar și mai mici, care au consumat droguri.

Consumul de droguri injectabile nu este extrem de răspândit la Turda, consideră Cerasela Libeg, însă, mai ales adolescenții folosesc și alte substanțe cu efect halucinogen, precum prenandezul (cazul unei fete de 15 ani).

În ceea ce privește efectele nocive ale consumului de droguri, psihologul Cerasela Libeg a avertizat că și marijuana, despre care se crede că stimulează

creativitatea pe termen lung ”face creierul varză”.

Aproape 6 mii de drogați, ajunși la Urgență. Cluju-i ”fruncea”

Drogurile iau în stăpânire România. În Raportul Național privind Situația Drogurilor – 2016, întocmit de Observatorul Român de Droguri și Toxicomanii, serviciu din cadrul Agenției Naționale Antidrog, se arată că în anul 2015 au ajuns la spital 5349 de persoane care au consumat substanțe psihoactive. Dintre aceștia, 43,4 la sută au consumat droguri ilicite, 24,1 la sută, alcool, 14,8 la sută, droguri multiple, iar 11,2 la sută medicamente în exces.

Canabisul se afla pe primul loc în topul drogurilor preferate de români în anul 2015. În clasamentul preferințelor urmează ecstasy, cocaina, amfetaminele, heroina și NSP. În anul 2015, din cauza consumului de cannabis, în diferite forme, 587 de români au ajuns la serviciile de urgență ale spitalelor din țară. Majoritatea covârșitoare a pacienților (65,8 la sută) au fost diagnosticați cu intoxicații, 7,8 la sută au prezentat simptome caracteristice tulburărilor mentale, iar 2,6 la sută se aflau în stare de sevraj, ca urmare a consumului de droguri. Categoria consumatorilor dependenți de droguri reprezintă aproape 5 la sută dintre persoanele care au ajuns de urgență la spital, în 2015, din cauza consumului de stupefiante.

Județele cu cele mai multe cazuri înregistrate, peste 25, de fiecare, au fost Clujul, Timișul, Mureșul, Bucureștiul, Prahova și Constanța. Din această enumerare reiese că drogurile fac cele mai multe victime în zonele cele mai dezvoltate din punct de vedere economic. Cu alte cuvinte…

…Drog la ban trage  

Potrivit raportului citat, prețurile practicate pe piața drogurilor din România, în 2015, arătau astfel: marijuana-9 euro/gram; hașiș: între 13,50 și 18 euro/gram; cocaină: 80-120 de euro/gram; heroină: 45-50 euro/gram; MDMA: 9-18 euro/comprimat și LSD:18-34 euro, pentru o doză.

Cu prețuri en-gros ce ajung până la aproape 100 de mii de euro pe kilogram (cazul cocainei), drogurile reprezintă o afacere tentantă, ce a prins rădăcini în România, în ciuda eforturilor întrerpinse de instituțiile cu atribuții în stoparea traficului și a consumului de substanțe interzise. Acestea au confiscat, în 2015, peste 533 de kilograme de canabis, planta cu cea mai mare trecere pe piața drogurilor din România. Canabisul confiscat (180 kg, iarbă, 293 kg, plante de canabis, 5 kg hașiș) a fost produs în Spania, Olanda și Cehia, dar cea mai mare cantitate, peste 75 la sută din cele 533 de kilograme ”interceptate” s-a produs în România! În top-ul capturilor de droguri corespunzător anului 2015 mai figurează heroina (334 kilograme), khat-ul (247,7 kilograme) și cocaina (71 kilograme).            

Emil HĂLĂȘTUAN

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *