• septembrie 5, 2017
  • No Comment

La Galeria municipală de Artă din Turda: Fluierături pe nas la vernisarea expoziției ”Fascinanta călătorie prin multivers”

În rol de custode al Galeriei municipale de Artă, Casa de Cultură din Turda și-a început cariera de organizator de expoziții cu o ”Fascinantă călătorie prin Univers” tema expoziției personale ce reunește circa 70 de picturi și instalații, create în ultimele trei luni și jumătate de către artistul plastic turdean Dumitru Popa.

Pentru a înlesni, pesemne, un prim contact cu civilizațiile extraterestre, ce populează universurile paralele, vernisarea expoziției personale a lui Dumitru Popa, eveniment consumat luni, 4 septembrie, cu începere de la ora 18, a început cu un recital la fluier, susținut de către rapsodul popular Liviu Borza, din satul Copăceni, situat în apropierea Turzii. După ce a făcut ca broasca și a fluierat chiar și pe nas, Liviu Borza, pesemne ignorat de locuitorii universurilor paralele, s-a retras tot atât de intempestiv după cum ”a erupt” în fața participanților la vernisarea expoziției, oameni pasionați de arte vizuale nu de ”scamatorii auditive” produse din fluier, gât și nas.

Despre expoziția lui Dumitru Popa a vorbit Cristina Oprea, referent în probleme de artă la Casa de

Cristina Popa, Dumitru Popa și Ana Sevan (de la stânga la dreapta)

Cultură din Turda. Aceasta a remarcat că autorul lucrărilor incluse în expoziția ”Fascinanta călătorie prin multivers” Dumitru Popa ”pleacă de la universurile paralele, pentru a călători cu sufletul în spațiul astral”. Mai mult decât atât, în lucrările sale, botezate cu titluri precum Paiațe, Armonie pe tuburi de carton, Prietenii mei din Pleiade, Descoperind armonii, Bucuria creației, Dumitru Popa a reprezentat și sufletul, înfățișat în diverse forme geometrice din care cea preferată de autor pare a fi dreptunghiul.

Pe lângă lucrări realizate în manieră clasică, prin tehnica vopselurilor acrilice pe pânză, ce se remarcă prin coloritul viu, ce compune imagini reconfortante, Dumitru Popa propune amatorilor de arte vizuale și, de acum obișnuitele sale instalații, cu o inovație în domeniu, lucrările realizate din tuburi de carton.

Materialele folosite de autor pentru realizarea celor 70 de exponate, picturi și instalații, au costat circa 4 mii de lei, după cum a precizat Dumitru Popa. Expoziția ”Fascinanta călătorie în multivers” ce se poate vizita, de lunea până vinerea, între orele 10 – 16, la Galeria municipală de Artă din Turda, str. Libertății nr. 2, rămâne deschisă până în 18 septembrie.

Directorul Casei de Cultură Turda, profesoara Ana Sevan, a anunțat că următorul eveniment organizat la Galeria municipală de Artă, ce a intrat, de la 1 septembrie, sub tutela instituției pe care o conduce, respectiv expoziția de pictură ”Culori maramureșene” alcătuită din lucrări ale artistei Elisabeta Veress, va debuta în 21 septembrie.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *