• ianuarie 7, 2019
  • No Comment

Istoricul turdean Răzvan Mihai Neagu, decorat cu Crucea Transilvană

Istoricul turdean Răzvan Mihai Neagu, decorat cu Crucea Transilvană

La numai 35 de ani, cercetătorul istoric Răzvan Mihai Neagu a primit Crucea Transilvană, ce mai înaltă distincție acordată mirenilor de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Decorat pentru întreaga sa activitate științifică și pentru implicarea sa în comunitate, apreciată drept un adevărat „misionariat laic” profesorul dr. Răzvan Mihai Neagu, care predă istoria la Colegiul Tehnic din Turda, a primit Crucea Transilvană la sfârșitul slujbei religioase oficiate luni, 7 ianuarie, de către Înalt Prea Sfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în biserica parohiei Turda Fabrici, ocrotită de Sfântul Ioan Botezătorul. Răzvan Neagu a absolvit, în anul 2006, secția Istorie, Relații internaționale și Studii Europene a Facultății de Istorie și Filozofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca. Apoi profesorul Răzvan Mihai Neagu a urmat stagiul doctoral la Institutul de Istorie George Barițiu din Cluj-Napoca, sub îndrmuarea profesorului universitar dr. Nicolae Edroiu, membru corespondent al Academiei Române. După susținerea, în 23 martie 2013, a tezei de doctorat, Răzvan Mihai Neagu a obținut titlul de doctor în istorie.

Publicată în luna decembrie a aceluiași an 2013, teza sa de doctorat, cu subiectul ”Politica beneficială a papalității de la Avignon în Transilvania” s-a constituit în primul volum de autor al lui Răzvan Mihai Neagu. De atunci, cercetătorul turdean a mai publicat alte patru cărți de autor. Ultima din acestea, în care profesorul dr. Răzvan Mihai Neagu a abordat subiectul formării elitei ortodoxe din Transilvania, Banat și Crișana, la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, volum ce conține o listă a studenților români din Transilvania, Banat și Crișana, care au absolvit, între anii 1875 și 1918 cursurile Facultății de Teologie a Universității din Cernăuți, apărut anul trecut, s-a bucurat de aprecierea ÎPS Andrei Andreicuț.

Cu ocazia ceremoniei religioase desfășuarte luni, 7 ianuarie, la biserica Parohiei Ortodoxe Turda Fabrici ”s-a serbat hramul istoric al acestei parohii, unde ÎPS Andrei a slujit timp de șapte ani, din 1978 până în 1985” după cum se precizează într-un articol scris de către Grigore Sâmboan, postat pe site-ul www.mitropolia-clujului.ro

Potrivit aceleiași surse, din soborul de preoți au mai făcut parte decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, preot prof. univ. dr. Vasile Stanciu și protopopul ortodox român al Turzii, preot Daniel Crișan.

În cadrul aceluiași eveniment, ÎPS Andrei Andreicuț l-a hirotonit pe diaconul Marin Roz, ca și preot pentru comunitatea țiganilor din Turda, în cadrul parohiei misionare ce va funcționa în vechea biserică a parohiei Turda Fabrici, situată pe strada 22 Decembrie 1989.

Parohia Ortodoxă Turda Fabrici, ocrotită de Sfântul Ioan Botezătorul, unde slujește părintele Andrei Gavril Mihai păstorește sufletele membrilor a 230 familii de credincioși români ortodocși. Persoanele de etnie romă care aparțin confesiunii creștin-ortodoxe române ”beneficiază de o serie de activităţi catehetice, educative și culturale coordonate cu sprijinul Asociaţiei Ortodoxe Social-Misionar-Culturale pentru Rromi Sfântul Moise Arapul”.

Lucrările la noua biserică a parohiei au început în anul 2011, iar sfințirea lăcașului de cult a avut loc în 7 ianuarie 2017. Urmează realizarea picturilor de pe pereții bisericii.

Emil HĂLĂȘTUAN

Fotografiile din acest articol sunt realizate de Marius ROMILĂ

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *