• iunie 9, 2017
  • No Comment

Inflație de invitați la sărbătorirea unui secol de la nașterea lui Ion Rațiu

Peste 150 de invitați au participat la reuniunea familiei Rațiu, care, la întâlnirea anuală cu prietenii, desfășurată între 2 și 4 iunie, la Turda și la Cluj-Napoca, a sărbătorit 100 de ani de la nașterea lui Ion Rațiu.

La cina oferită în onoarea lui Ion Rațiu și a soției acestuia, Elisabeth Pilkington Rațiu, în cele două săli ai căror pereți au fost tapetați cu ziare, peste care tronau fotografii care îl înfățișau pe Ion Rațiu, în diverse momente ale vieții sale, pigmentate cu citate din ”zicerile” politicianului care a ridicat un accesoriu vestimentar precum papionul la rang de simbol al eleganței în disputele politice,  au luat parte peste 150 de persoane. La cele peste 25 de mese, acoperite cu fețe negre și cu șervete din pânză de aceeași culoare, asorate cu alb-negrul ziarelor de pe pereții sălilor Fabricii de Timp Liber, s-au așezat invitații fraților Nicolae și Indrei Rațiu, precum și a soției acestuai din urmă, Pamela Roussos Rațiu. Printre oaspeți s-a aflat Excelența Sa, Paul Brummel, ambasadorul Marii Britanii în România. Acesta a rostit ”cuvântul introductiv” la dezbaterea ”Moscova provoacă lumea” susținută vineri, 2 iunie, de către profesorul

Prof. Michael Clarke - expert în probleme de securitate, pe lângă Guvernul Marii Britanii
Prof. Michael Clarke – expert în probleme de securitate, pe lângă Guvernul Marii Britanii

Michael Clarke, expert în cadrul Comitetului Național Mixt pentru Strategia de Securitate a Guvernului Marii Britanii, la amfiteatrul Aula Magna al Universității Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca. Moderator al evenimentului a fost Richard Ralph, ex-ambasador al Marii Britanii în România.

Enumerarea invitaților veniți la sărbătoarea familiei Rațiu de dincolo de hotarele României, poate continua cu laureații premiului ”Ion Rațiu” pentru Democrație, respectiv Eleonora Cercavschi (Moldova), Mustafa Nayyem (Ucraina) și Oleg Kozlovsky (Rusia). Aici se potrivește a fi pomenit și Eliot Sorel, consilierul șef al premiului ”Ion Rațiu” pentru Democrație.

Director al Liceului Ștefan cel Mare şi Sfînt, din Grigoriopol, Moldova, Eleonora Cercavschi şi-a dedicat cariera apărării dreptului copiilor la educație în limba maternă. În 2002, sub presiunea autorităţilor transnistrene, liceul a fost închis şi apoi mutat cu 20 de km mai departe, în Dorotcaia, raionul Dubăsari, zonă controlată de autorităţile centrale ale Republicii Moldova.

Oleg Kozlovsky, laureatul ediției 2010 a premiului ”Ion Rațiu” pentru Democrație este co-fondator al Mişcării Unite pentru Democraţie „Solidarnost” („Solidaritatea”) şi co-fondator al Mişcării Democratice a Tinerilor din Rusia „Oborona”. Acum, Oleg Koslovski deține funcțiile de director executiv al Fundaţiei Vision of Tomorrow şi pe cea analist al Centrului de cercetare pentru politici anti-corupție, de la Înalta Şcoală de Economie din Moscova.

Organizator a numeroase acţiuni non-violente pentru apărarea democraţiei şi a drepturilor omului în Rusia, Belarus, Ucraina şi Moldova, arestat şi reţinut de mai multe ori, Oleg Koslovski a fost recunoscut de Amnesty International drept ”prizonier al conștiinței” cu prilejul ultimei perioade petrecute în închisoare, cea din mai 2008.

Mustafa Nayyem, laureat al Premiului ”Ion Rațiu” pentru Democrație 2014, unul dintre cei mai respectaţi şi mai populari jurnalişti şi bloggeri din Ucraina și-a început cariera jurnalistică la Kommersant-Ukrainy, unde a lucrat în perioada 205-2007 în calitate de corespondent special. Din anul 2006, Nayyem a făcut parte din echipa redacţională a ziarului Ukrainska Pravda (Adevărul Ucrainean). În perioada 2009- 2013 a lucrat ca și prezentator de știri pentru  TVI Channel. În aprilie 2013, a fondat, împreună cu mai mulţi colegi, primul canal TV online independent din Ucraina: Hromadske.tv. Această platformă, finanţată din donaţii independente, a fost creată ca răspuns la cenzura şi monopolizarea mass-media din Ucraina.

Mustafa Nayyem şi Hromadske.tv au jucat un rol crucial în timpul protestelor de pe „Euromaidan”. Mesajul său, postat pe pagina personală de facebook, prin care îi chema pe ucrainieni în Piaţa Independenţei (Maidan) din Kiev ca să protesteze împotriva deciziei guvernului de a stopa procesul de integrare a țării în Uniunea Europeană, a fost preluat şi distribuit prin intermediul reţelelor de socializare de peste o mie de ori în numai câteva ore. Protestele, ce au grăbit căderea guvernului preşedintelui Ianukovici, reprezintă o dovadă a luptei poporului ucrainean pentru libertate şi valori democratice. Acţiunile din acele zile ale lui Mustafa Nayyem l-au plasat în rândul liderilor importanţi ai protestelor. Din 2014, Mustafa Nayyem face parte din Parlamentul Ucrainei.

Profesorul Dennis Deletant, un alt invitat de marcă ce a luat parte la manifestările dedicate sărbătoririi Centenarului Ion Rațiu, are o contribuție deosebită la promovarea istoriei, limbii și culturii românești. Dennis Deletant, profesor la Catedra de Studii Româneşti „Ion Raţiu” de la Universitatea Georgetown, a ținut cursuri cu aceeași temă și la Școala de Studii slavone şi est-europene a University College din Londra (UCL), unde a predat în perioada 1969-2011. În perioada 2003-2010, a fost profesor la Universitatea din Amsterdam și profesor invitat al Universității Babeș – Bolyai din Cluj- Napoca între anii 2001-2003.

Președintele Klaus Johannis i-a acordat profesorului Dennis Deletant Ordinul Național „Steaua României”. Activitatea profesorului Deletant de susținere a democrației românești a fost distinsă în 2010 cu Ordinul Național „Pentru Merit” de către președintele Traian Băsescu.   

Deletant este autorul unui număr important de monografii şi studii referitoare la istoria recentă a România, printre care: „Ceauşescu şi Securitatea: constrângere şi disidenţă în România, 1965-1989” („Ceauşescu and the Securitate: Coercion and Dissent in Romania, 1965-1989”), Londra, New York, 1996; „România sub guvernare comunistă” („Romania under Communist Rule”), Bucureşti, 1998; „Teroarea comunistă în România: Gheorghiu-Dej şi statul miliţienesc, 1948-1965” („Communist Terror in Romania: Gheorghiu-Dej and the Police State, 1948-1965”), Londra, New York, 1999; „Ion Antonescu, aliatul uitat al lui Hitler” („Ion Antonescu, Hitler’s Forgotten Ally”), Londra, New York, 2006. Cea mai recentă carte a sa, „Activitățile britanice clandestine în România în timpul celui de-a doilea război mondial” („British Clandestine Activities in Romania during the Second World War”), Londra, New York a apărut in 2016.

Emil HĂLĂȘTUAN

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *