• iulie 10, 2017
  • No Comment

”Greii” circulației rutiere puși la plată dacă umblă pe drumurile Turzii

Pentru a circula în Turda, pe alte drumuri decât cele naționale, în cazul  mașinilor cu o greutate de cel puțin 3,5 tone se va plăti fie o ”autorizație de acces tonaj pentru autovehiculele cu masa maximă autorizată de peste 3,5 tone” fie un abonament anual, în cazul societăților ce desfășoară activitate comercială în oraș.

Potrivit hotărârii 338, din 2016, a Consiliului local Turda, modificată în ședința extraordinară de luni, 10 iulie, a forului deliberativ turdean, autorizația de acces tonaj se poate obține de la autoritățile locale, contra unor tarife diferențiate în funcție de greutatea maximă a autovehiculului și de durata de valabilitate a autorizației. Astfel, pentru autorizația de o zi, imprimată pe formulare tipizate cu fond alb, taxa are valoarea cuprinsă între 10 și 100 de lei. Pentru autorizațiile lunare, tipărite pe formulare cu fond galben, se vor plăti între 100 și 1000 de lei. Pentru autorizația anuală, de culoare albastră, tarifele plătite de posesorii mașinilor cu o greutate cuprinsă între 3,5 și 40 de tone se încadrează în intervalul 400-4000 de lei. Autoritățile turdene au stabilit patru categorii de greutate ale mașinilor, în funcție de care se diferențiază valoarea autorizației de acces tonaj, astfel: de la 3,5 la 7,5 tone (10-100-400 de lei) ; între 7,5 și 16 tone (40-400-800 lei); de la 16 la 26 de tone (50-800-2000 lei) și de la 26 la 40 de tone (100-1000-4000 lei).

Agenții economici care desfășoară activități comerciale în Turda pot să își facă un abonament anual, pentru un număr prestabilit de curse. Valoarea abonamentului, stabilită pentru patru categorii, se diferențiază astfel: pentru 500 – 2500 de curse se percepe o taxă de 25 de lei/cursă; de la 2500 la 5000 de curse taxa se reduce la 22 de lei/cursa; pentru un număr de curse situat între 5000 și 7500 la plata abonamentului se va lua în calcul un tarif de 19 lei/cursa, iar peste 7500 de curse, anual, valoarea abonamentului se va calcula la 16 lei, cursa.

Circulația autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată de peste 3,5 tone, pe străzile din Turda, altele decât drumurile naționale, fără autorizație de acces tonaj sau fără abonament pentru un număr prestabilit de curse se sancționează cu amendă contravențională, de la 500 la 1000 de lei, pentru autovehiculele cu masa cuprinsă între 3,5 și 16 tone. În cazul autovehiculelor cu masa autorizată mai mare de 16 tone, valoarea amenzii variază între 1000 și 1500 de lei.

Folosirea autorizației de acces tonaj sau a abonamentului pentru un anumit număr de curse în scopul circulației, opririi, staționării or parcării autovehiculului pe străzile din Turda, pentru motive nejustificate prin autorizația de acces tonaj, se sancționează cu amendă de 500, până la 1000 de lei. Depășirea tonajului înscris în autorizația de acces se consideră, de asemenea, contravenție și se sancționează cu amendă de la 1000 la 1500 de lei. Circulația, staționarea sau oprirea autovehiculelor ce posedă autorizație de acces tonaj sau abonament pentru un anumit număr de curse, pe trotuare, spații verzi sau în parcuri, locuri de joacă și scuaruri se sancționează cu amendă de la 400 la 1000 de lei.

Refuzul conducătorului auto sau a deținătorului, respectiv a utilizatorului autovehiculului de a prezenta agenților constatatori autorizația de acces tonaj sau abonamentul se sancționează cu amendă de la 1000 la 1500 de lei.

Folosirea autorizației de acces tonaj sau a abonamentului pentru alt vehicul decât cel înscris în documentele eliberate de autoritățile din Turda se sancționează cu amendă între 1500 și 2000 de lei.

Potrivit planului de mobilitate urbană al Turzii, tronsoanele de drumuri naționale traversează orașul pe străzile 22 Decembrie 1989 și de la intrarea în localitate, dinspre Cluj, până la ieșirea spre Câmpia Turzii, pe un traseu ce include străzile Clujului, Andrei Mureșanu, Avram Iancu, Piața Republicii, Libertății, Piața Romană, Ștefan cel Mare, calea Victoriei și strada Câmpiei. Tot din drumurile naționale ce traversează Turda fac parte și rutele ocolitoare adiacente drumului național Cluj-Turda-Câmpia Turzii, adică căile rutiere de pe străzile Gheorghe Barițiu, cu deviere pe strada Crișan, Dr. Ioan Rațiu, cu deviere pe strada G-ral Dragalina și ieșiri în strada Libertății, respectiv în Piața Romană, sau ruta ocolitoare a centrului istoric al orașului, ce include străzile Andrei Șaguna, Gheorghe Lazăr, Axente Sever și Castanilor.

Emil HĂLĂȘTUAN

 

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *