• noiembrie 30, 2018
  • No Comment

Galeria de Artă Turda întâmpină Centenarul cu ”Chipuri din trecut” și ”Cusături populare românești”

Galeria de Artă Turda întâmpină Centenarul cu ”Chipuri din trecut” și ”Cusături populare românești”

Pentru a marca împlinirea unui secol de la înființarea statului național unitar român, prin Marea Unire de la Alba Iulia, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT) și Casa de Cultură Turda au organizat o expoziție ”2 în 1”. Astfel, de joi, 29 noiembrie, de la ora 19, la Galeria de Artă din Turda, s-au deschis, o expoziție de fotografie veche intitulată „Chipuri din secolul trecut” alături de o colecție de „Cusături populare românești”.

Vernisată în preajma sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, expoziția aduce în fața publicului turdean o selecție de reproduceri după fotografie veche (prima jumătate a secolului al XX-lea). Exponatele înfățișează familii de țărani din satel județelor Cluj, Mureș, respectiv Timiș (localități din zona Lugojului), constumați în port tradițional sau militar. Fotografiile din colecția ”Chipuri din secolul trecut” provin din arhivele CJCPCT Cluj și ArtImage.

Cea de-a doua expoziție vernisată joi, 29 noiembrie, la Galeria de Artă din Turda, reunește, în cea de-a doua sală a așezământului cusături după modele de pe costume vechi, reunite sub titlul „Cusături populare românești”. Exponatele  reprezintă rodul muncii membrelor Asociației Pensionarilor „Dr. Ioan Rațiu”  ale Centrului de Zi pentru Vârstnici, din Turda, coordonate de Felicia Răcean.

Cu ocazia vernisării celor două expoziții, s-au prezentat o serie de cărți ediatte anul acesta de CJCPCT Cluj. Printre titlurile prezentate s-au numărat Semne peste vreme, albumul aniversar Fotografia-document etnografic la 15 ani și Meșteșugurile romilor în imagini, alături de colecția Izvoare folclorice clujene, ce cuprinde 30 de CD-uri cu muzică tradițională, vocală și instrumentală, din județul Cluj, colecție realizată de cercetătorul și etnomuzicologul Mircea Cîmpeanu.

Despre piesele din cele două expozții au vorbit Cornelia Staicu, manager interimar al CJCPCT Cluj, dr. Mircea Cîmpeanu, etnomuzicolog, șeful biroului de Cercetare – Conservare Cultură și Arte Tradiționale din cadrul instituției și Cristina Oprea, custodele Galeriei de Artă Turda.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *