• august 6, 2017
  • No Comment

Fiii satului Micești au sărbătorit întoacerea la obârșie

Sărbătoarea creștinească a Schimbării la Față s-a constituit într-un prilej nimerit pentru organizarea unei întâlniri a Fiilor satului Micești, din comuna Tureni.

Duminică, 6 august, oaspeți în satul lor natal, micușenii răspândiți pe alte meleaguri, întorși pentru o clipă în locul de origine, s-au întâlnit la biserica ortodoxă cu hramul Pogorârea Sfântului Duh. După ce au asistat la slujba oficiată de către preotul Aurel Cristea, alaiul oaspeților, dar și al locuitorilor satului, s-a îndreptat spre Căminul Cultural, unde organizatorii întâlnirii, Primăria și Consiliul comunal Tureni au pregătit un spectacol folcloric pentru a întregi evenimentul.

Potrivit primarului comunei, Dana Mănăilă, circa 400 de persoane au participat la ediția 2017 a întâlnirii ”Fiilor satului” din localitatea Micești. Pe fondul muzical al melodiilor populare interpretate de către soliștii Lavinia Mariș, Garofița Pop (Vișeu de Jos), Petre Petrușe (Bistrița) și de către instrumentistul Nelu Mornea, dinTurda, acompaniați de orchestra Dumitru Mocan, fiii satului Micești și invitații acestora au petrecut câteva ore de voie bună. Cântecele populare i-au îndemnat pe mulți participanți la eveniment să se prindă în horă, mai ales că evoluțiile dansatorilor din cele două grupe (mare și mică) ale ansamblului folcloric ”Izvorașul Tureniului” le-u aprins micușenilor pofta de joc.

Povestirile întâmplărilor petrecute în răstimpul scurs de când nu s-au mai văzut au fost asortate cu sarmale, gulaș la ceaun, pită de casă și cozonac, stropite, la alegere, cu țuică, vin sau bere. Pe o zăpușeală ce s-a îmcăpățânat să persiste cu tot cerul înnorat, ce a zăgăzuit razele soarelui, apa minerală și cea plată au avut, de asemenea, mare trecere la sărbătoarea micușenilor, de duminică, 6 august.

Pe lângă primarul Tureniului, Dana Mănăilă și viceprimarul Colosvari Ileana, considerate amfitrioane, printre oaspeții care au participat la sărbătoarea Fiilor satului Micești s-a numărat fostul deputat turdean Mircea Irimie, însoțit de către unul dintre fondatorii partidului Pro România, clujeanul Sorin Platon.

Dintre ”fiii rătăcitori” ancorați cu rădăcini încă trainice în pământul natal s-a remarcat  profesorul universitar emerit dr. Vasile Surd și fratele său, Gheorghe, fost secretar al comunei Tureni, primul poet ”oficial” al Miceștiului, după cum l-a numit primarul Dana Mănăilă cu prilejul lansării primului volum de poezii al acestuia, în iarna trecută. Nu au lipsit de la chermeza încinsă în curtea Căminului Cultural nici alți micușeni pentru care aerul purificat de pădurile ce stau să se prăvălească peste sat, de pe dealurile din jur, dar și apa de la Șipot, pe care, pentru a o gusta, mulți clujeni bat adesea drumul Miceștiului, s-au dovedit făcătoare de minuni.

Cu toate darurile sale, Miceștiul străbate o perioadă de declin. Intrat în mileniul al III-lea cu ceva mai mult de 400 de locuitori, satul se află azi în situația în care peste jumătate din case au rămas nelocuite. Deși unii dintre cei plecați și-au construit sau consolidat casele moștenite de la părinți, pentru ca la pensie să aibă un loc de refugiu acasă, iar alții, chemați în Micești de farmecul locului și de firele nevăzute ale înrudirilor prin căsătorii, cu fete din sat, intenționează, de asemenea, să se stabilească acolo, populația localității se află departe de efervescența demografică de odinioară. În 1941 Miceștiul, sat a cărui primă atestare documentară datează din anul 1297, a înregistrat 1522 de locuitori, număr-record, nedoborât de atunci încoace.

Preotul Aurel Cristea, care slujește la biserica ortodoxă a Parohiei Micești din anul 1994 nu își amintește ca în cei 23 de ani petrecuți aici să fi botezat mai mult de 15 copii. În schimb, Cristea spune că a oficiat vreo 250 de slujbe de înmormântare.

Emil HĂLĂȘTUAN

 

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *