• noiembrie 9, 2017
  • No Comment

Falsele legende ale facebook-ului: Turda, un oraș al asistaților sociali

Periodic, facebook-ul se inflamează din cauza comentariilor prin care se pune la stâlpul infamiei ajutorul oferit de societate asistaților sociali. Se pleacă, în acele comentarii, de la premisa că în România trăiesc câteva milioane de asistați social, iar, din aproape în aproape, aceeași situație se consideră că există și în orașele patriei. De aceea, printre rândurile din comentariile postacilor, care tună și fulgeră împotriva asistaților sociali ”paraziți puturoși, care nu vor să lucreze” se poate ghici dorința, mai mult sau mai puțin străveziu exprimată, de aplicare a unei ”soluții finale” pentru a scăpa de asistații sociali ”care sug sângele țării” și constituie o frână în dezvoltarea orașelor și a satelor patriei.

Cifrele din scriptele statisticii naționale în domeniu, precum și cele din statisticile locale, demonstrează că realitatea arată altfel decât în închipuirea ”inchizitorilor de serviciu” pe rețelele sociale din lumea virtuală.

Turda: Numărul asistaților sociali, redus de aproape cinci ori, în zece ani

Bunăoară, la Turda, numărul persoanelor beneficiare de venit minim garantat s- redus la aproape un sfert, în circa zece ani. Koti Monia Oana, director general al Serviciului Public de Asistență Socială (SPAS), a precizat că, la sfârșitul anului 2016, la Turda existau 588 de persoane beneficiare de venit minim garantat (VMG), față de circa 2500 de persoane, ce figurau în scriptele aferente anului 2008. Practic, la SPAS se vorbește de dosare, însă și proporția dintre cele 244  existente în 2016, față de cele 1059 înregistrate în 2008, se situează cam la același nivel, de 1 la 4,5 ca și în cazul raportului dintre numărul de persoane.

Pentru plata venitului minim garantat, de care au beneficiat circa 2500 de turdeni, în 2008, statul a plătit 140.525 de lei, pentru ca în anul 2016 suma plătită de la bugetul central (nu de la cel local – altă confuzie cu putere de circulație pe facebook), să nu depășească 64.563 de lei. Pentru o mai corectă apreciere, la un curs mediu leu-euro de 3,98 lei (BNR), în 2008, beneficiarii de venit minim garantat din Turda au primit, în total, pentru toate cele 12 luni ale anului, 35.275 de euro, în timp ce, în 2016 suma s-a redus la 14.347 euro (curs mediu de 4,50 lei/euro, potrivit BNR).

Dintr-o altă categorie de asistați social fac parte persoanele care primesc mâncare, gratuit, la ”cantina săracilor”. Pentru alimentele destinate preparării hranei destinate acestora, în anul 2016 s-au cheltuit peste 534 de mii de lei, a precizat Koti Monia Oana.

De la 1 iulie, regim mai aspru pentru asistații sociali

În plus, numărul beneficiarilor de venit minim garantat înregistrează un curs descendent la Turda, în anul 2017. Cel puțin din iulie, numărul dosarelor scade cu câte cel puțin zece, în fiecare lună. ”De la 1 iulie, de când SPAS a preluat supravegherea beneficiarilor de venit minim garantat, lunar tăiem circa zece dosare, în cazul persoanelor care nu prestează munca în folosul comunității atunci când sunt programați. În plus, nu se mai acceptă nici scutirile pe motiv de boală, eliberate de medicii de familie, decât dacă acestea au viza cabinetului de medicina muncii” a enumerat Koti Monia Oana felul în care s-a înăsprit ”regimul” aplicat de autoritățile locale asistaților sociali.

Din patriotism local: Confuzie între vistierii

Altă impresie falsă, cea a încărcării bugetului local cu cheltuielile suplimentare ocazionate de plata ”ajutoarelor sociale” vehiculată și aceasta pe multe din canalele facebook-ului, nu a rezistat la ”proba cifrelor”. Și celelalte sume plătite unor categorii de persoane ce beneficiază de diverse forme de asistență socială, prevăzute de lege, se plătesc ”de la stat”. În această situație se află cele 348 de persoane cu handicap care locuiesc la Turda, cei 144 de asistenți personali angajați cu cărți de muncă, cei 421 de copii care beneficiază de alocație, precum și cei 395 de părinți, mame sau tați, după caz, care primesc indemnizație pentru creșterea copilului. Toți își primesc banii cuveniți de la bugetul statului.

Tot bugetul statului asigură și ajutorul acordat pentru încălzire, cu lemne, beneficiarilor venitului minim garantat. La Turda, în 2016, statul a plătit 42.900 de lei în contul acestui ajutor.

De la bugetul Turzii se plătesc ajutoarele de urgență (28.613 lei, în 2016), premiile acordate, la Crăciun, la Paște și de Zilele Orașului, cuplurilor care împlinesc 50 de ani de căsnicie (64.200 de lei, în 2016)  precum și premiile acordate veteranilor de război, de ziua acestora (24.000 de lei, în 2016) a mai precizat Koti Monia Oana, directorul general al SPAS. În total, efortul făcut de bugetul Turzii pentru plata acestor ajutoare și premii s-a cifrat la circa 120 de mii de lei, ceea ce înseamnă 2,20 la sută din totalul veniturilor proprii ale Turzii, cifrate la 26,5 milioane de lei în 2016, potrivit execuției bugetare anuale aprobate de Consiliul local.

Vis de postac: Pensionarii ”eliminați pe cale naturală din sistem”

O altă confuzie ce persistă printre partizanii eradicării protecției sociale, ce își încoardă mușchii pe internet, se referă la categoriile de persoane asistate social. Postacii belicoși pomenesc de milioane de asistați social în România, deoarece, în categoria acestora îi înglobează pe șomeri, respectiv pensionari, dar aceștia nu fac parte din categoria asistaților sociali. Atât pensionarii cât și și șomerii primesc niște bani pentru care au contribuit și, în virtutea acelei contribuții,  beneficiază de scheme de protecție socială, nu de asistență socială.

În aprilie 2017, în România primeau venitul minim garantat circa 243 de mii de persoane, adică 1,6 la sută din totalul populației apte de muncă (16-64 de ani). România cheltuiește anual 0,2 la sută din PIB pentru combaterea excluziunii sociale, față de 0,8 la sută, media în UE.

Venitul minim garantat versus salariul minim pe economie

Susținătorii tezei potrivit căreia venitul minim garantat îi lipsește pe angajatori de forța de muncă din ce

Așa locuiesc asistații social cu domiciliul pe strada Barbu Lăutaru. Sursa imaginii: SocioRoMap

în ce mai greu de găsit, în cel mai bun caz, repetă o placă pusă de alții. O persoană primește 141,5 lei, lunar, ca și venit mediu garantat. Pentru o familie formată din două persoane, suma se ridică la 255 de lei, pentru una formată din trei persoane – la 357 lei. O familie din cinci persoane încasează 527 lei în total, iar pentru familiile care depășesc acest număr de persoane se acordă 36,5 lei în plus, pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci, ceea ce înseamnă deja mai puțin de 100 de lei lunar, pe cap de om. Pentru oricine care știe cât costă viața în România, chiar și la țară, este limpede că o persoană nu poate supraviețui decent cu acești bani, darămite să huzurească, cum insinuează unii.

Ca la noi, la nimenea: Să moară capra asistatului social!

În România, în anul 2017 VMG pentru o persoană reprezintă 13 la sută din salariul minim net. Pentru comparație, în Austria ponderea ajutoarelor sociale pentru incluziune, echivalente ale VMG, în salariul minim, era de 77 la sută, în Belgia de 60 la sută, în Slovacia de 50 la sută, în Letonia de 52 la sută, iar în Bulgaria, de 34 la sută. Statisticile mai arată că, în România, reglementările prin care se condiționează acordarea VMG de căutarea unui loc de muncă și participarea la măsuri active pe piața muncii sunt printre cele mai stricte din Europa. State ca Austria, Belgia, Franța, Spania etc au reglementări mult mai permisive în acest sens.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

 

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *