• iulie 26, 2018
  • No Comment

Evenimente dedicate Centenarului, la Turda

Evenimente dedicate Centenarului, la Turda

În 19 august, pe platoul de lângă mănăstirea ce îi poartă numele, voeivodul Mihai Viteazul va transmite, peste veacuri, discursul său, al întâiului întregitor de țară din istoria României. Scena, filmată cu prilejul comemorării a 417 ani de la uciderea lui Mihai Viteazul pe câmpia de la Turda, interpretată de trei actori, face parte din evenimentele dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918, ce se vor desfășura la Turda, din august până în decembrie.

Lista manifestărilor, aprobată de Consiliul local la ședința de joi, 26 iulie, mai cuprinde un târg național de carte, muzică și film românesc, sărbătorirea Jubileului Garnizoanei Turda, eveniment ce va avea loc în 28 septembrie și marcarea a 100 de ani de la adunarea reprezentanților din cele 100 de comune ale județului Turda, care i-au ales pe cei 500 de reprezentanți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, unde, la 1 Decembrie 1918 românii ardeleni au hotărât unirea Transilvaniei cu România. Evenimentul va avea loc în 24 noiembrie, în clădirea din centrul istoric al Turzii unde, cu un secol în urmă, funcționa hotelul Elisabeta.

Programul evenimentelor organizate la Turda pentru sărbătorirea Centenarului mai cuprinde expoziții, lansări de carte și un simpozion național de istorie.

În 29 noiembrie, la Primăria Turda se va desfășura ceremonia de acordare, post-mortem, a titlurilor de Cetățean de onoare al orașului celor 18 delegați oficiali ai  turdenilor la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Cu același prilej, autoritățile publice din Turda vor înainta Patriarhiei Române propunerea de canonizare a preotului-martir Ioan Opriș.

În 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, se va constitui Consiliul de Onoare al Turzii. În aceeași zi, la Teatrul Aureliu Manea va fi prezentat filmul documentar ”Turda în ultimii 100 de ani”. Pe parcursul lunii decembrie, Muzeul de Istorie va găzdui expoziția Turda și Marea Unire.

Costul total al manifestărilor dedicate Centenarului României la Turda a fost estimat la circa 700 de mii de lei.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *