• ianuarie 13, 2018
  • No Comment

Eveniment cu ecouri europene, la Turda: Celebrarea a 450 de ani de la proclamarea libertății religioase

Eveniment cu ecouri europene, la Turda: Celebrarea a 450 de ani de la proclamarea libertății religioase

Biserica unitariană a organizat un eveniment pentru celebrarea a 450 de ani de când, Dieta Transilvaniei proclama, pentru prima dată în lume, prin Edictul de la Turda, libertatea religioasă. Practic, acel edict, promulgat de Dieta Transilvaniie la 13 ianuarie 1568, în Biserica romano-catolică din Turda, reprezintă și recunoașterea oficială a confesiunii protestante unitariene.

În cadrul ceremoniilor desfășurate sâmbătă, 13 ianuarie, la Biserica romano- catolică din Turda, pentru celebrarea a 450 de ani de la Edictul de la Turda, a avut loc și dezvelirea Monumentului Libertății Religioase. Executat din bronz, acesta a fost realizat de sculptorul clujean Liviu Mocan. Vicarul episcopal  Gyerő Dávid, reprezentant al Bisericii Unitariane Maghiare, a precizat că varianta prezentată de sculptorul Liviu Mocan a fost aleasă din 45 de proiecte.

La eveniment au participat lideri religioşi din ţară şi din străinătate, precum și  lideri ai vieţii publice din România şi din Ungaria. Printre invitații reprezentanți ai clerului s-au numărat arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, György Miklós Jakubinyi, episcopul unitarian Ferenc Bálint Benczédi, de la Cluj-Napoca, episcopul Kató Béla , de la Eparhia Reformată din Transilvania, episcopul Reinhardt Guib, reprezentantul Bisericii Lutherane de Confesiune Augustană din România, episcopul István Csűry, succesorul lui Laszlo Tokes la conducerea Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, episcopul Adorjáni Dezső Zoltán – Biserica Evanghelică Lutherană din România, episcopul Fekete Karoly, reprezentantul Conventului General al Bisericilor Reformate Maghiare, Farkas Emőd, curatorul general și Istvan Kovacs, directorul pentru afaceri publice al Bisericii Unitariene Maghiare.

Consilierul bisericesc Bogdan Ivanov, de la Episcopia Vadului, Feleacului și  Clujului, preacucernicul Daniel Crișan, protopopul ortodox al Turzii și Călin Bungăredan, preot paroh al Bisericii Greco-catolice din Turda, au reprezentat clerul bisericilor românești la evenimentul prilejuit de celebrarea a 450 de ani de la proclamarea libertății religioase, pentru prima dată în lume, desfășurat sâmbătă, 13 ianuarie, la Turda.

La acest eveniment au participat  și reprezentanți ai instituțiilor laice de stat din România și Ungaria. Astfel, sâmbătă, 13 ianuarie, printre oaspeții Turzii, participanți la ceremonia desfășurată la Biserica Romano-Catolică s-au numărat Președintele Parlamentului Maghiar, Laszlo Kover, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul Maghiar, Zsolt Nemeth și Zoltan Balog, ministru al Resurselor Umane în  Guvernul Ungariei și președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Din partea ronână, președintele Klaus Johannis a transmis un mesaj participanților la festivitățile prilejuite de împlinirea a 450 de ani de când Dieta Transilvaniei, a proclamat, la Turda, libertatea religioasă. Despre semnificația evenimentului a mai vorbit secretarul de stat de la Ministerul Culturii și al Culteor, Victor Opaschi. De asemenea, primarul Turzii, Cristian Matei, a adresat mesajul său participanților, cărora le-a fost transmis de către directorul Casei de Cultură, profesoara Ana Sevan.

Programul artistic al manifestării a fost susținut de Corul Unitarian Kriza Janos, din Sfântu-Gheorghe, dirijat de Gabriella Denes-Karacsony.

„Edictul ce a proclamat libertatea religioasă este cea mai de preţ valoare transilvăneană, de aceea Biserica Unitariană Maghiară va organiza o serie de manifestări comemorative şi festive în vederea marcării momentul aniversar, respectiv a readucerii principiilor de egalitate şi de libertate a comunităţilor în atenţia publică. Chiar dacă libertatea religioasă a fost formulată pentru prima dată la Turda, acest principiu este urmărit peste tot în lume. Ne dorim ca în 2018 toţi locuitorii Transilvaniei, români, maghiari, saşi şi de alte naţionalităţi, catolici, ortodocşi, reformaţi, luterani, unitarieni sau de alte confesiuni, să poată să îşi amintească cu mândrie de acest moment istoric special şi să sărbătorim împreună această aniversare. De aceea declarăm anul 2018 Anul Libertăţii Religioase” a spusepiscopul Bálint Benczédi Ferenc, conducătorul bisericii unitariene, citat într-un comunicat transmis miercuri, 10 ianuarie, de această instituție religioasă protestantă, de limbă maghiară.

Biserica unitariană a pregătit o serie de manifestări care vor avea loc de-a lungul Anului Libertăţii Religioase. La Cluj-Napoca şi la Sfântu Gheorghe se vor ridica statui pentru întemeietorul bisericii unitariene, Dávid Ferenc. Se vor renova biserici şi clădiri ale cultului, iar în incinta episcopiei unitariene de la Cluj-Napoca se va înfiinţa Casa Libertăţii Religioase. La sfârșitul acestui an, la Cluj-Napoca se va desfășura sinodul Bisericii unitariene, după cum se mai preciza în comunicat.

Emil HĂLĂȘTUAN

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *