• iunie 23, 2017
  • No Comment

După Ziua Mondială a Iei: Se reiau colocviile de artă plastică La papion

După Ziua Mondială a Iei: Se reiau colocviile de artă plastică La papion

Pasionații de istoria artelor plastice din Turda au ocazia de a asista la colocviile cu această temă, susținute de profesoara Cristina Oprea, doctor în arte plastice și în istoria artei. Colocviile se vor relua luni, 26 iunie, când, de la ora 18, Cristina Oprea îi așteaptă pe iubitorii de arte vizuale la cafeneaua culturală La papion, din Turda, Piața 1 Decembrie 1918, nr. 1, pentru a le vorbi despre ”Portul  popular în pictura românească”. În precedentele episoade ale colocviilor de artă plastică susținute La papion, prof. dr. Cristina Oprea a prezentat teme precum Florile, Femeile sau Peisajele rurale în pictura românească.

Prezentarea portului popular în pictura românească are loc la două zile după sărbătorirea Zilei Universale a Iei, celebrată sâmbătă, 24 iunie, de Sânziene, când creștinii sărbătoresc nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Lansată în 2013 de comunitatea “IA – La bluse roumaine” Ziua Universală a Iei s-a sărbătorit anul acesta în peste 100 de oraşe din România, dar și din alte țări ale lumii. Bluza populară românească tradițională are adepți inclusiv în Harghita şi în Covasna dar şi în Bucovina, la Cernăuţi, respectiv în Basarabia, la Chișinău. În săptămâna precedentă (n.r: miercuri, 21 iunie), primarul Washingtonului, Muriel Bowser, a proclamat oficial 24 iunie drept Ziua Universală a Iei.

Ziua Universală a Iei, un fenomen mondial declanșat în 2013 de comunitatea “La Blouse Roumaine” se sărbătorește anul acesta și la New York, Los Angeles, Toronto, Paris, Londra, Madrid, Amsterdam, respectiv la Milano.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

 

Alte articole

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *