• martie 17, 2017
  • No Comment

După nouă ani de ”exil”: Cornel Miron a jucat iarăși pe scena Teatrului ”Aureliu Manea” din Turda

După actorul Radu Botar, un alt ”expulzat” de la teatrul turdean, în perioada manageriatului Narcisei Pintea, a revenit pe scena pe care a început să urce treptele împlinirii profesionale în cariera de actor. Joi, 16 martie, actorul Cornel Miron a interpretat la Teatrul ”Aureliu Manea” din Turda rolul ”Attilio Dosseti” în specatcolul one-man show intitulat ”13” o adaptare după ”Telegrama” piesă scrisă de Aldo Nicolaj.

În regia lui Radu Botar, un alt proscris revenit la matcă după ”democratizarea” teatrului turdean, cu o scenografie realizată de Maria V. Botar, mezina unei familii de oameni ai teatrului, la fel ca și tatăl său și ca regretata sa mamă, Viorica Botar, piesa ”13” este o poveste brodată pe scheletul constatării ”de la extaz la agonie nu-i decât un pas” ce prezintă istoria unui actor dat afară din teatru pentru că nu s-a priceput să interpreteze un rol în care i se cerea să ”facă nimic”. După 13 luni, nepriceputului în a nu face nimic pare să-i surâdă  șansa vieții sale, un contract cu o companie de film din străinătate. La finalul spectacolului, ce durează circa 95 de minute, amatorii de teatru află dacă numărul 13, simbolul ghinionului, i-a purtat noroc actorului rămas fără slujbă.

După încheierea spectacolului, jucat în regim de sală studio, cu spectatorii pe scenă, Cornel Miron a declarat că la revenirea pe scena Teatrului ”Aureliu Manea” din Turda l-au încercat mari emoții. Aceste sentimente au avut mai multe cauze, a precizat Cornel Miron: ”Am avut emoții din cauză că nu am mai jucat această piesă din luna noiembrie 2016. Or „13” este o piesă ce ar trebui jucată din două în două săptămâni. Există un singur personaj, iar replicile, lungi și numeroase, se pot uita dacă piesa se repetă după un interval mai mare de timp. A doua cauză a emoțiilor ce m-au încercat înainte de spectacol a constitut-o faptul că am revenit într-un teatru de unde am plecat din cauza unei conjuncturi defavorabile mie, nu din propria mea voință. Conjunctura m-a forțat să plec. Am mai avut emoții deoarece știam că o să joc în fața unui alt public decât cel care a văzut spectacolul anul trecut la Tour D’Art. Acestuia și actorilor din actuala trupă a Teatrului ”Aureliu Manea” trebuia să le dovedesc valoarea mea și a spectacolului” a explicat Cornel Miron cauzele emoțiilor care l-au încercat la revenirea pe scena de acasă.

Primirea călduroasă pe care i-a făcut-o echipa tehnică de la Teatrul ”Aureliu Manea” și susținerea de care s-a bucurat din partea unor ”vechi tovarăși de drum” și prieteni statornici, precum regizorul Ovidiu Cosac și Ana Cosac, respectiv actorii Radu Țicudean și Ginuc Crișan, au mai risipit emoțiile celui de-al doilea ”debut” al lui Cornel Miron pe scena teatrului din Turda.

După premieră, ce a avut loc în anul 2016, la asociația Tour D’Art, piesa s-a mai jucat la Sibiu și la Teatrul de Nord din Satu-Mare, ai cărui angajați sunt atât Cornel Miron cât și Radu Botar. În ceea ce privește viitorul acestui spectacol, Cornel Miron a declarat că se intenționează prezentarea piesei ”13” la Câmpia Turzii, Oradea, Târgu-Jiu, Brașov și la Bacău.

Emil HĂLĂȘTUAN

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *