• iunie 12, 2018
  • No Comment

Din 15 iunie, în cinematografe: Dovlatov, un film despre curajul de a crede în vise

Din 15 iunie, în cinematografe: Dovlatov, un film despre curajul de a crede în vise

Filmul ”Dovlatov” dublu premiat la Festivalul de la Berlin, 2018, va rula, din 15 iunie, în cinematografele clujene Victoria și Florin Piersic, după următorul program: la cinema Victoria, vineri, 15 iunie și joi, 21 iunie, de la ora 22.30; sâmbătă, 16 iunie și miercuri, 20 iunie, de la ora 15; duminică, 17 iunie, de la ora 17:30; luni, 18 iunie, de la ora 20. La cinema Florin Piersic, de duminică, 17 iunie până miercuri, 20 iunie, de la ora16. Biletele se pot cumpăra de pe site-ul  https://goo.gl/e1vAEp

Serghei Dovlatov, socotit unul dintre cei mai originali şi mai inteligenţi scriitori ruşi, deși sfătuit să renunțe la acaestă carieră, în condițiile din anii 70-80, când în Rusia nu se puteau exprima orice fel de opinii, a ales să nu cedeze presiunilor și să-și urmeze calea.

”Dovlatov” cel mai nou film al lui Alexey German Jr. (Ursul de Argint pentru „Under Electric Clouds͟Leul de Argint pentru „Paper Soldier͟”), ilustrează  viețile tinerilor scriitori sovietici Serghei Dovlatov și Iosif Brodski și a altor artiști oprimați în anii ’70. Filmul urmărește șase zile din viața renumitului scriitor Serghei  Dovlatov, a cărui viziune satirică depășea constrângerile Rusiei Sovietice din anii ’70. Dovlatov, împreună cu poetul și prietenul său, Iosif Brodski, a luptat pentru menținerea talentului și integrității sale, fiind martor în același timp la suprimarea celorlalți colegi de breaslă, de către un sistem puternic, de neclintit, de care nu vor scăpa decât prin emigrarea în Occident.

În Rusia, filmul ”Dovlatov” a avut o premieră ”blitz” surprinzătoare și totodată impresionantă, la care au asistat peste 300 de mii de spectatori, un număr neobișnuit pentru un film art house. Filmul a fost prezentat timp de patru zile, pe 400 de ecrane, simultan.

Serghei  Dovlatov (3 septembrie 1941–24 august 1990) este socotit unul dintre cei mai originali şi mai inteligenţi scriitori ruşi. În Uniunea Sovietică fusese, după propriile mărturisiri, un elev rău, un student rău, un soldat rău şi mai ales un cetăţean sovietic rău. Dar este un scriitor extraordinar, limpede, direct, cu „efect pe termen lung”. În URSS a fost publicat numai în samizdat. După doi ani şi jumătate de studii la Facultatea de Filologie din Leningrad (azi Sankt-Petersburg), a fost dat afară şi luat în armată. Acolo a îndeplinit funcția de paznic de lagăr, în perioada 1962-1965, ce a devenit subiect al unuia din romanele sale, Zona. Amintirile unui paznic de lagăr (1982). Şi viaţa de ghid şi aceea de jurnalist se regăsesc în cărţile sale, cele mai multe cu tentă autobiografică. În 1978 a emigrat la New York, unde  apublicat 12 cărți, în cei 12 ani pe care i-a mai trăit. Dovlatov a devenit azi unul dintre cei mai populari prozatori din Rusia.

Nu  am vrut  să idealizăm, dar nici să scoatem la iveală fapte compromițătoare. Ne-am dorit ca Dovlatov să apară ca orice ființă normală, nu ca o marionetă, filmul fiind inspirat din proza și cuvintele sale. Am încercat să redăm un episod succint din viața lui Dovlatov, în care au loc evenimente legate de căsătoria sa, de membrii familiei, de încercările sale de a fi publicat” spune Alexey German Jr. despre filmul ce recreează atmosfera epocii în care au trăit Serghei Dovlatov și Iosif Brodski. Pentru a recrea anii ’70 și a-i ilustra cu autenticitate producătorii au ales să lucreze cu directorul de imagine Lukasz Zal, responsabil pentru imaginea filmelor Ida sau Loving Vincent.

Pentru casting, cea mai mare provocare a fost că Dovlatov era la fel de frumos  ”ca un movie star” dar, în același timp, adăpostea o lume interioară extrem de complexă. Datorită originilor sale evreiești și armene, Dovlatov s-a  remarcat printr-o înfățișare aparte. Găsirea unui actor care să corespundă tuturor criteriilor s-a dovedit foarte  dificilă, iar descoperirea actorului sârb Milan Marić a reprezentat cea mai bună alegere.Milan Marić a interpretat personaje din piese de teatru cu tematici politice, ca de exemplu în piesa Zoran Đinđić, de Oliver Frljić, despre pro-europarlamentarul sârb asasinat în 2003 de către mambri ai unei organizații militare de extremă dreaptă. Milan Marić a jucat în mai multe scurtmetraje de succes și a avut roluri secundare în câteva filme sârbești. ”Dovlatov” este primul său film internațional și primul rol principal.

Alexei German Jr. a devenit, în scurt timp, unul dintre cei mai cunoscuți regizori ruși la momentul actual. Filmul său de debut,The Last Train, a câștigat o mențiune specială Luigi De Laurentiis la Festivalul de Film de la Veneția din 2003. Cel de-al doilea lungmetraj al său, Garpastum a avut premiera mondială în competiția de la Veneția în 2005. Paper Soldiers a fost, de asemenea, selecționat în competiția de la Veneția, unde a câștigat Leul de Argint și premiul Osella pentru cea mai bună imagine. Foarte apreciat de multe alte festivaluri internaționale, filmul a fost una din cele mai de succes producții din Rusia în 2008. Under Electric Clouds a câștigat Ursul de Argint pentru contribuție artistic, la ediția din 2015 a Festivalului de Film de la Berlin.

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *