• mai 26, 2017
  • No Comment

Dezbateri, simpozioane, expoziții și spectacole, la împlinirea a 100 de ani de la nașterea lui Ion Rațiu

Dezbateri, simpozioane, expoziții și spectacole, la împlinirea a 100 de ani de la nașterea lui Ion Rațiu

Sărbătorită în cadrul întâlnirii anuale a familiei Rațiu și a prietenilor acesteia, împlinirea unui secol de la nașterea politicianului turdean Ion Rațiu se constituie într-un eveniment de anvergură.

Manifestările dedicate sărbătoririi a 100 de ani de la nașterea lui Ion Rațiu ”cel mai bun preșdinte pe care România nu l-a avut” se vor desfășura de vineri, 2 , până duminică, 4 iunie, în mai multe locații din Turda și din Cluj-Napoca.

Astfel, la sala Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (strada Mihail Kogălniceanu, nr. 1, etajul I) se vor desfășura prelegerea cu subiectul ”Moscova provoacă lumea” – vineri, 2 iunie, între orele 10.30 și 12.30, respectiv dezbaterea despre ”Ascensiunea populismului în Europa de Est” – sâmbătă, 3 iunie, între orele 10 și 12.

Programul week-end-ului pe care Familia Rațiu îl petrece, anual, în compania prietenilor, include de această dată și decernarea a două premii. Vineri, 2 iunie, între orele 15 și 16 se va desfășura festivitatea în cursul căreia Ovidiu Vanghele va primi premiul ”Ion Rațiu pentru jurnalism” acordat pentru al treilea an consecutiv. În premieră, familia Rațiu va acorda ”Premiul Elisabeth Pilkington Rațiu pentru sănătate mintală”. Primul laureat, profesorul Mircea Miclea, va primi premiul în cadrul unei ceremonii organizate în acest scop sâmbătă, 3 iunie, între orele 14.30 – 15.30. Ambele festivități vor fi găzduite de Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

Cele două expoziții vernisate cu prilejul marcării unui secol de la nașterea lui Ion Rațiu vor fi găzduite la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca (Ion Rațiu, un destin pentru România – vernisaj, vineri, 2 iunie, de la 16.30 la 17.30) și la Muzeul de Istorie din Turda (deschiderea Sălii Rațiu – duminică, 4 iunie, de la ora 16 la ora 17).

Manifestările ce vor avea loc la Turda, orașul de baștină al lui Ion Rațiu, mai includ un recital susținut de către violonistul Alexandru Tomescu, vineri, 2 iunie, cu începere de la ora 19, la Teatrul ”Aureliu Manea” și prezentarea arhivei digitale a lui Ion Rațiu, eveniment ce se va desfășura duminică, 4 iunie, între orele 10 și 10.30, la Sala Mare a Primăriei. Această manifestare va fi precedată de prezentarea, în aceeași sală, a proiectelor de dezvoltare a Turzii. Aceasta va începe la ora 9.

În aceeași zi de duminică, 4 iunie, ultima dedicată manifestărilor prilejuite de marcarea unui secol de la nașterea lui Ion Rațiu, la sediul organizației turdene a PNȚCD, din Piața Republicii nr. 15, se va dezveli o placă comemorativă, iar la cimitirul familiei va avea loc ceremonia îngropării cenușii soției politicianului țărănist, Elisabeth Pilkington Rațiu, care a murit în luna noiembrie a anului 2016.

Printre personalitățile care vor participa la evenimentele organizate cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Ion Rațiu se vor afla ambasadorul Marii Britanii în România, excelența sa Paul Brummel, fostul ambasador britanic la București, Richard Ralph, precum și Michael Clarke, expert în Comitetul Național Mixt privind Strategia de Securitate a Guvernului Marii Britanii.

Printre invitați se numără trei dintre laureații Premiului Ion Rațiu pentru Democrație, respectiv Eleonora Cercavschi, Mustafa Nayyem și Oleg Koslovski, precum și ”administratorul” acestui premiu, Eliot Sorel.

În desfășurarea programului se implică de această dată și autoritățile locale din Turda, ceea ce constituie o premieră pentru întâlnirea anuală a membrilor familiei Rațiu și a prietenilor acesteia.

Emil HĂLĂȘTUAN

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *