• noiembrie 2, 2019
  • No Comment

Decizia deputatei social-democrate Cristina Burciu, de a vota Guvernul Orban, a declanșat războiul între PSD Turda și PSD Cluj. Democrația – musafir nepoftit în curtea PSD (Dăncilă)?

Decizia deputatei social-democrate Cristina Burciu, de a vota Guvernul Orban,  a declanșat războiul între PSD Turda și PSD Cluj. Democrația – musafir nepoftit în curtea PSD (Dăncilă)?

De câteva zile PSD Cluj fierbe, iar Liviu Alexa, președintele numit, iar nu ales, al organizației județene a social-democraților clujeni a dat în clocot! Scânteia ce a aprins spiritele în PSD-Alexa, sucursală a PSD-Dăncilă, a reprezentat-o declarația deputatei de Turda, Cristina Burciu, care a afirmat, într-o postare de pe pagina sa de facebook, că va vota, în Parlament, în favoarea Guvernului Orban.

Întrunit de urgență în seara de miercuri, 30 octombrie, Biroul Politic Județean al PSD – Alexa Cluj a decis să dizolve organizația social-democrată din Turda. Furia președintelui Liviu Alexa s-a revărsat și asupra primarului Turzii, Cristian Matei, care a apreciat drept corectă decizia deputatei Cristina Burciu: ”Consider că decizia doamnei Burciu

Cristina Burciu, deputatul PSD de Turda, aruncă în aer ”unitatea de monolit în jurul conducătorului iubit” dorită de Viorica Dăncilă, urmașa lui Liviu Dragnea la șefia organizației naționale a PSD

este una corectă. Trebuie să înțelegem cu toții că nu mai putem să permitem ca răfuielile politice să afecteze soarta acestei țări! Pentru binele cetățenilor, trebuie să înțelegem că România are nevoie de un Guvern funcțional care să închidă bugetul, să adopte rectificarea și să realizeze un nou buget. Ca primar al municipiului Turda, susțin o decizie corectă pentru binele comunității pe care o reprezint și pentru toți românii care în lipsa unui Guvern funcțional vor fi evident afectați de această stare de incertitudine, de lipsa bugetului de stat pentru anul viitor și de o situație în care nu își vor putea primi salarii pe finalul anului. Mă așteptam la această reacție din partea conducerii PSD și mi-am asumat să apăr interesele cetățenilor cu orice preț” a declarat Matei într-o postare de pe pagina sa de facebook.

”Decapitările” operate asupra organizației PSD Turda de Biroul Politic Permanent (BPP) al organizației județene a PSD-Alexa Cluj nu s-au rezumat la dizolvarea filialei social-democraților turdeni. Miercuri seara, BPP a revocat-o pe deputata Cristina Burciu din funcția de președintă a organizației de femei a PSD Cluj, funcție în care aceasta a înlocuit-o, cu două săptămâni în urmă, pe Lucia Suciu, primărița din Chinteni, devenită, la rândul său, indezirabilă pentru Alexa.  De asemenea, BPP-ul PSD Cluj l-a revocat și pe Bogdan Bobic, ginerele lui Cristian Matei, din comisia de arbitraj.

Sigur, președintele PSD Cluj, Liviu Alexa, a aplicat ad-literam decizia președintei organizației naționale a  social-democraților, Viorica Dăncilă, care a cerut excluderea din PSD a parlamentarilor care vor vota guvernul condus de către președintele liberalilor, Ludovic Orban.

Și uite așa, beția puterii poate avea printre consecințe și încălcarea Constituției. La articolul 29, alineatul (1) din legea supremă în statul român se stipulează: ”Libertatea gândirii și a opiniilor (…) nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie…contrară convingerilor sale”.

Ei, aș! Dăncilă poate! Și ”pupilul” său Liviu Alexa, pe care Viorica l-a înscăunat în fruntea organizației județene Cluj a PSD, conform principiului ”Dacă voi nu îl vreți, eu îl vreu” se vede treaba că poate tot ceea ce poate și ”mătușica sa politică”. Dacă Alexa și-a permis să îl numească pe Cristian Matei, primarul Turzii ”proxenetul politic al Cristinei Burciu” de ce nu ar avea actualul președinte al PSD Cluj o ”mătușică politică”? Dacă Alexa o ascultă orbește pe Dăncilă, de ce nu ar avea aceeași atitudine Cristina Burciu vizavi de președintele său de organizație, Cristian Matei? Se vede treaba că ceea ce i se permite lui Alexa nu i se îngăduie Cristinei Burciu!

Dar să trecem de la libertatea conștiinței la textul jurământului rostit de parlamentari cu prilejul investirii acestora în respectiva funcție de demnitate publică: ”Jur credinţă patriei mele România. Jur să respect Constituţia şi legile ţării. Jur să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Jur să-mi îndeplinesc cu onoare şi fidelitate mandatul încredinţat de popor. Aşa să mă ajute Dumnezeu!”

Cristian Matei, președintele PSD Turda, se va dovedi o ”nucă prea tare” pentru Liviu Alexa?

Scrie undeva ”Jur să apăr interesele partidului”? Nu scrie. De ce nu scrie? Simplu. Formațiunile politice, cunoscute îndeobște sub denumirea de partide sunt asocieri de drept privat ce activează în slujba binelui public. În virtutea acestui fapt, partidele propun cetățenilor liste cu numele persoanelor care candidează, cu girul diverselor formațiuni politice, pentru dobândirea unor funcții de demnitate publică ”scoase la concurs” cu ocazia alegerilor. Candidatul al cărui nume figurează pe lista unui partid, odată ales în Parlament (cazul în speță) reprezintă acolo nu interesele unui grup politic ci pe cele ale cetățenilor care l-au ales, atât pe cele ale alegătorilor care l-au votat cât și pe ale celor care nu l-au votat pe respectivul candidat.

Odată acestea convenite, cine greșește? Viorica Dăncilă, care le-a interzis parlamentarilor ce fac parte din PSD să voteze Guvernul Orban, promovând prin această decizie un interes de grup, sau deputata Cristina Burciu, care a socotit că trebuie să voteze așa cum o cer interesele concetățenilor săi, pe care îi reprezintă în Parlamentul României?

Fie și numai din punct de vedere moral, cine a procedat corect: primarul Turzii, Cristian Matei, care a aprobat (”Ca primar al municipiului Turda, susțin o decizie corectă pentru binele comunității pe care o reprezint”) decizia deputatei Cristina Burciu, sau Liviu Alexa, care a acționat potrivit intereselor de grup promovate de către ”mătușica sa politică” Viorica Dăncilă?

Dar abdicarea Vioricăi Dăncilă de la un principiu definitoriu pentru democrație, cel conform căruia ”majoritatea decide” apare de înțeles în condițiile în care, o majoritate a reprezentanților PSD ar fi putut decide excluderea sa din conducerea sau chiar din rândurile membrilor partidului, după ce moțiunea de cenzură votată recent ”și de dușmani și de prieteni” i-a îndepărtat pe social-democrați de la guvernare.

Atitudinea lui Liviu Alexa devine iarăși una de înțeles dacă se are în vedere că, datorită darului ”mătușicii sale politice” a devenit președinte înainte chiar de a fi membru al PSD, stratagemă pe care acum câțiva ani a încercat-o pentru a deveni șeful Asociației Profesioniștilor din Presa Clujeană, dar acolo nu i-a ținut. De aceea numește și Alexa oameni în funcții cu nemiluita, pentru că o majoritate ostilă lui, ca aceea ce se prefigura după descinderea sa intempestivă la conducerea PSD Cluj, putea infirma, prin vot, decizia pronunțată la București.

În consecință, Liviu Alexa a început ”epurarea ” în organizația județeană Cluj a PSD, pentru că, se știe: În politică, ”cine nu mătrășește, va fi mătrășit!”. Rezolvarea crizei din PSD va depinde și de răspunsurile pe care viitorul apropiat le va oferi unor întrebări. Unul din semnele de întrebare stă la capătul unei dileme ce se poate dovedi extrem de sensibilă pentru Liviu Alexa: Ce se întâmplă dacă Viorica Dăncilă nu se califică în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?

Fie că va purta o perioadă mai scurtă sau mai lungă ”caftanul de caimacam” al PSD-ului clujean, Liviu Alexa riscă să rămână în istoria politicii românești cu supranumele ”Devoratorul”. Sau, poate, cu porecla de Alexa Vodă cel Cumplit? Liviu Alexa, patronul portalului de știri ziardecluj.ro, a fost numit președinte interimar al organizației județene PSD Cluj în 19 septembrie 2019.

 

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *