- ianuarie 16, 2018
- No Comment
De Ziua Culturii Naționale, la Turda: Lirică eminesciană pe scena Teatrului Aureliu Manea
Cu ocazia Zilei Cultuii Naționale, luni, 15 ianuarie, ziua nașterii poetului Mihai Eminescu, la Teatrul Aureliu Manea din Turda a avut loc spectacolul intitulat ”Pe mine, mie…redă-mă” o producție a Teatrului Ararat din Baia Mare. Intitulat ”Pe mine mie redă-mă” spectacolul, din a cărei distribuție fac parte Claudiu Pintican, care semnează și regia, respectiv Raluca Florian, cu o coloană sonoră realizată de către compozitorul Călin Ionce, a constat dintr-o înșiruire a circa 40 de poezii din lirica eminesciană. Printer acestea s-au numărat O, rămai, Fiind băiet păduri cutreieram, Floare albastră, Scrisoarea I, Scrisoarea II, Scrisoarea III, Scrisoarea V, Femeia,măr de ceartă, Cugetările sărmanului Dionis, Luceafărul,Glossa, Oda (în metru antic) și Memento mori. Spectacolul cu o durată de peste două ore, a fost structurat conform etapelor de evoluție ale omului, de la naștere, până la moarte. 0Premiera spectacolului ”Pe mine mie redă-mă” a avut loc în anul 2009, cu prilejul comemorării a 120 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu.
Primăria Turda aprecia spectacolul ales de Casa de Cultură pentru marcarea Zilei Culturii Naționale, ”o

Sursa foto: Marius Romilă
extraordinar de inspirată selecţie de versuri din aproximativ 40 de poezii și fragmente de proză”. La spectacol, desfășurat luni, 15 ianuarie, pe scena Teatrului Aureliu Manea, au asistat circa 200 de spectatori. Printre aceștia s–au aflat oameni de cultură, precum scriitorul Mircea Ion Casimcea, reprezentanți ai clerului, ca de exemplu preoții ortodocși Sebastian Zăhan și Grigore Marchiș, profesori, pictori, etc. De asemenea, în sala teatrului s-a aflat, ca de obicei la astfel de evenimente, primarul Turzii, Cristian Matei, un promotor asiduu al culturii în oraș.
Înfiinţat în anul 2008, de actorul şi regizorul Claudiu Pintican ”care dorea un mediu flexibil unde să se poată exprima artistic, Ararat este primul teatru independent apărut în Baia Mare” se scrie pe site-ul instituției dramatice din capitala Maramureșului.
Gândit ca un „teatru de geamantan” lucru pe care a vrut să-l sublinieze, la propriu, actorul Claudiu Pintican, care, la începutul spectacolului a urcat pe scenă cu o valiză, Teatrul Ararat a prezentat spectacole în Baia Mare şi alte câteva oraşe din judeţul Maramureş, dar și la Cluj, Bucureşti, Iaşi, Oradea, Târgu Mureş, respectiv la Arad. În 2008 și în 2009, actorii de la Teatrul Ararat au jucat pe scenele teatrelor din Frankfurt pe Main, Munchen, Stuttgart şi Augsburg, unde le-au prezentat spectatorilor germani piesele ”Gunoierul” și ”Bigudiuri” ambele scrise de Mimi Cornel Brănescu.
Emil HĂLĂȘTUAN