• octombrie 9, 2017
  • No Comment

De la 1 ianuarie 2019: Pungile din plastic subțire, cu mâner, interzise în România

De la 1 iulie 2018 nu se vor mai putea introduce pe piața națională pungi din plastic subțire, cu mâner (sub 50 de microni grosime) și foarte subțire (sub 15 microni grosime). Printr-un proiect de lege, ce modifică și completează Legea 249 din 2015, privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor din ambalaje, aprobat la începutul lunii octombrie, Guvernul României va interzice, de la 1 ianuarie 2019 și comercializarea acestor tipuri de pungi. ” Interdicția vizează exclusiv pungile de transport din plastic cu mâner, nu și cele fără mâner” se precizează într-un comunicat al Biroului de presă al Guvernului, de vineri, 5 octombrie.

”Proiectul de act normativ transpune prevederile Directivei 2015/720/UE a Parlamentului European și a Consiliului European, din 29 aprilie 2015, de modificare a Directivei 94/62/CE în ceea ce privește reducerea consumului de pungi de transport din plastic subțire” se mai arată în comunicatul Guvernului.

Potrivit proiectului de lege, autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, prin unitățile subordonate, precum și autoritățile executive ale unităților administrativ-teritoriale promovează campanii de informare și educare a publicului și a operatorilor economici, cu privire la: sistemele de returnare, colectare și valorificare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje care le sunt disponibile; contribuția lor la refolosirea, valorificarea și reciclarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje; sensul marcajelor de pe ambalajele existente pe piață; elementele corespunzătoare ale planurilor de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje; impactul dăunător asupra mediului al consumului excesiv de pungi de transport din plastic subțire.

Totodată, autoritatea publică centrală pentru protecția mediului asigură preluarea, prin ordin al ministrului mediului, în termen de 120 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, a actului de punere în aplicare adoptat de Comisia Europeană, ce stabilește specificațiile etichetelor sau ale marcajelor menite să asigure recunoașterea, la nivelul Uniunii, a pungilor de transport din plastic biodegradabile și compostabile.

În România, nivelul actual al consumului de pungi de transport din plastic creează cantități mari de deșeuri, ce conduc la poluarea mediului și agravează problema deșeurilor abandonate, inclusiv în râuri și lacuri, ceea ce constituie o amenințare a biodiversității ecosistemelor acvatice, se mai menționează în comunicatul Biroului de presă al Guvernului României.

 

E.H

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *