• mai 20, 2018
  • No Comment

Cu ocazia sărbătorii a 50 de ani de activitate a coregrafului Ioan Cuc: Municipiul Turda, transformat în Capitală a folclorului românesc

Cu ocazia sărbătorii a 50 de ani de activitate a coregrafului Ioan Cuc: Municipiul Turda, transformat în Capitală a folclorului românesc

de Emil HĂLĂȘTUAN

Ioan Cuc a primit drept cadou din partea autorităților publice locale din Turda un spectacol folcloric, dedicat sărbătoririi unei jumătăți de veac scurse de când instructorul și coregraful turdean trudește pentru păstrarea tradițiilor folclorice românești, îndeosebi a celor specifice Câmpiei Transilvaniei.

Vineri, 18 mai, pe scena Teatrului Aureliu Manea din Turda, cu începere de la ora 18, a avut loc o trecere în revistă a cântecelor și dansurilor populare românești, într-un spectacol cu o durată de peste trei ore, organizat de Casa de Cultură din Turda, cu sprijinul Primăriei și a Consiliului municipal din aceeași localitate.

Rând pe rând, prezentatorul spectacolului, profesorul Emil Moldovan, ce deține și funcția de președinte al comisiei de cultură din cadrul forului deliberativ turdean, i-a chemat la rampă pe interpreții de muzică populară Oana Vențel, Nicoleta Hădărean, Milena Bandits, Alina Răcean, Maria Lazea, Ioana Budae, Alexandru Moldovan și pe copiii Sara Moldovan, Raluca Drule, Manuela Vâtcă, respectiv Ștefan Suciu. În finalul spectacolului a cântat și prezentatorul, Emil Moldovan, ce are, de asemenea, ștate vechi de serviciu în slujba folclorului autohton.

Cele trei generații ce alcătuiesc ansamblul folcloric ”Datina turdeană” al Casei de Cultură din Turda, unde activaeză Ioan Cuc, au intrepretat jocuri și dansuri populare specifice mai multor zone folclorice din România. Dansatorii de la ”Datina turdeană” au jucat Purtata tânără și Purtata de la Ceanu Mare, respectiv Jocul sucitoarelor, specific comunei Feleacu, dans popular cu care ansamblul societății turdene Rei Culturae Fautores, pregătit de Ioan Cuc, a încântat spectatorii din Piața Sfatului, la ediția din 2005 a Festivalului internațional ”Cerbul deAur” de la Brașov. În continuare, spectatorii, care vineri, 18 mai, au făcut sală plină la Teatrul Aureliu Manea, au aplaudat evoluțiiile dansatorilor de la ”Datina turdeană” care au dovedit că stăpânesc, grație ”baghetei fermecate” a lui Ioan Cuc și alte jocuri populare, precum cele codrenești, oșenești, moldovenești sau oltenești. Spectacolul omagial, dedicat sărbătoririi coregrafului Ioan Cuc, care împlinește în acest an cinci decenii de când slujește la altarul păstrătorilor de tradiții românești, a mai cuprins suite de dansuri populare de pe Someș, respectiv din Banat și de jocuri feciorești din Câmpia Transilvaniei. Cele trei generații de dansatori care formează ansamblul folcloric ”Datina turdeană” au urcat împreună pe scenă pentru a încheia spectacolul cu jocul numit Harțagul.

Ioan Cuc a debutat în anul 1968, ca dansator în ansamblul folcloric al Fabricii de Ciment din Turda. Peste 800 de copii și de tineri au deprins tainele dansurilor populare de la Ioan Cuc, devenit instructor în anul 1974. Numai în ultimii zece ani, Ioan Cuc a semnat coregrafia a peste 600 de spectacole de dansuri populare. În întreaga sa carieră, pe lângă spectacolele in țară, ce au culminat cu evoluțiile din deschiderea Festivalului internațional ”Cerbul de Aur” (Brașov – 2005) și cu cea de pe scena Teatrului Național din București, maestrul Ioan Cuc a realizat spectacole oferite de ansamblurile Fabricii de Ciment, cel al societății Rei Culturae Fautores (RCF) sau de ”Datina turdeană” al Casei de Cultură, toate din Turda, în țări precum Franța, Germania, Italia, Spania, Republica Moldova, Belarus, Elveția, Polonia, Ungaria, Turcia, Slovacia, Serbia, Bulgaria și altele.

Cu ocazia spectacolului omagial desfășurat vineri, 18 mai, de la ora 18, pe scena Teatrului Aureliu Manea, din Turda, despre activitatea și personalitatea coregrafului Ioan Cuc au vorbit președintele RCF, profesorul Ioan Dănuț Zăhan, care, cu această ocazie i-a decernat sărbătoritului și titlul de ”Senior al cetății” profesorul Ioan Bembea și reprezentanta Casei de Culură din Turda, prof. dr. Cristina Oprea.

La sărbătorirea maestrului Ioan Cuc au participat reprezentanți ai asociațiilor folclorice sau ai unor ansambluri profesioniste de dansuri populare, ce activează în mai multe localități ale țării. Astfel, vineri, 18 mai, în sala de spectacole a Teatrului Aureliu Manea din Turda s-au aflat Nelu Gheorghe, președintele Asociațiilor și Așezămintelor Culturale din România, Marcel Bota, directorul Casei de Cultură ”Amza Pellea” din Băilești, Teodor Pușcaș, coregraf la Centrul Cultural municipal Bistrița, Adrian Pascu, coregraf la ansamblul profesionist ”Dor românesc” din Bistrița, Vasile Stoia, profesor coregraf  la Sibiu, Ionel Garoafă, maestru coregraf  la ansamblul profesionist ”Maria Tănase” din Craiova, Grigore Simionca, coregraf  la Baia Mare și Liliana Comana, profesor coregraf la ansamblul ”Perinița” din Otopeni. La sărbătorirea maestrului Ioan Cuc au ținut să participe și alți colegi de breaslă, precum Ciprian Buzu – Piatra Neamț, Ion Niță – Constanța, Ionel Petrișoru – Botoșani, Mircea Cîmpean – Cluj-Napoca, Simi Berți – Mintiu Gherlii, Răzvan Mocan – Mihai Viteazu (Cluj) și Ștefan Vălean, din Ceanu Mare. Din partea autorităților locale, la spectacol a participat viceprimarul Turzii, Lucian Nemeș.

Grație invitaților, sosiți din toate colțurile țării și trecerii în revistă, de către membrii ansamblului folcloric ”Datina turdeană” al Casei de Cultură din Turda, a unei suite de dansuri și jocuri populare specifice mai multor regiuni din România, se poate aprecia că vineri, 19 mai, Turda a devenit, pentru o zi, Capitala folclorului românesc.

 

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *