• noiembrie 28, 2017
  • No Comment

Consiliul local a nășit străzile din Mihai Viteazu

Consiliul local a nășit străzile din Mihai Viteazu

Comuna Mihai Viteazu, din județul Cluj, are un nou nomenclator stradal.  Aprobat de Consiliul local, în ședința de marți, 28 noiembrie, nomenclatorul stradal al comunei Mihai Viteazu cuprinde denumirile a circa 100 de străzi, ulițe și alei din Mihai Viteazu, Cheia și Cornești, cele trei sate ce intră în componența unității administrativ-teritoriale din județul Cluj.

În Mihai Viteazu, localitatea reședință de comună, peste 25 de străzi au fost rebotezate și s-au înființat aproximativ 15 străzi noi. Astfel, rețeaua drumurilor din satul Mihai Viteazu cuprinde circa 60 de străzi. Potrivit denumirilor aprobate de membrii Consiliului comunal, cu prilejul ședinței de marți, 28 noiembrie, tronsonul din Drumul Național 75 Turda – Câmpeni, care trece prin satele Mihai Viteazu și Cornești a fost rebotezat, din strada Principală în strada Transilvania. S-au mai schimbat numele străzilor Colonia Drumul Tancurilor, în La Sinaia, un tronson din strada Curetiște a devenit strada Brazilor, iar celălalt, strada Moților, strada Coloniei IV, redenumită, a devenit strada Câmpului, iar din strada Ciga, înmulțită prin divizare, ca și râmele, s-au născut străzile Narciselor și Hotarului, în timp ce o porțiune a străzii a rămas cu numele de Ciga. Numele străzii Ciurzii s-a schimbat în strada Crinului, un tronson din strada Florilor a devenit strada Rozelor, o parte din strada Cimitirului și-a preschimbat numele în strada Castanilor, iar strada Gării, rebotezată, a devenit strada Lacului. Mai departe, Dosul Gării s–a preschimbat  în strada Toamnei, o parte din strada Reformată a fost redenumită strada Stejarului, iar o parte din strada Hășdate se va numi Mesteacănului, conform noului nomenclator stradal al comunei Mihai Viteazu. Seria străzilor cu numele schimbat continuă cu Colonia I, redenumită strada Merilor. Nume de arbori, respectiv Teilor, Nucilor și Nucului au primit și Coloniile II, respectiv III, precum și strada Dosul Morii. În continuare, Colonia Tancurilor  a devenit strada Alba.

În ceea ce privește străzile nou-înființate, pomelnicul acestora începe cu străzile din Cartierul Nou: Panseluțelor (din spatele Coloanei Auto, pe strada Lungă, din Cartierul Nou), Garoafelor (prima intersecție din Cartierul Nou) și Mușcatelor (a doua intersecție din Cartierul Nou). Porțiunea de drum din spatele căii ferate până la strada Hășdate se numește strada Neptun, iar cea de la fostul sediu al CAP, până la aceeași stradă Hășdate, a devenit strada Fermelor.

Denumirile celor 22 de străzi din satul Cheia s-au schimbat în întregime. Astfel, strada Principală a devenit strada Cheii. Mai departe, noile nume ale străzilor din Cheia sunt Ocolitoare, Parcului, Teiului, Vișinului, Arieșului, Frunzișului, Principală (de la pod până la cimitir), Școlii, Sudului, Unitariană, Prunilor, Cotită, Viilor, Cireșilor, Dealului, Ortodoxă, Carierei, Livezii, Morii, Caisului și Stadionului.

Rețeaua căilor de acces din satul Cornești cuprinde 16 străzi, respectiv: Transilvaniei, Muncii, Balastierei, Agriculturii, Veseliei, Arieșului, Bercului, Gării, Teilor, strada Lungă, Stadionului, Zorilor, Grădinilor, Câmpului, Primăverii și Cimitirului.

Noul nomenclator stradal al comunei Mihai Viteazu prevede și renumerotarea caselor. Operațiunea se va face dinspre strada Transilvania (fostă Principală) spre capetele opuse ale străzilor ce radiază din DN 75 atât în dreapta cât și în stânga drumului, a precizat primarul comunei, Zeng Ioan, cu referire la Mihai Viteazu, localitatea-reședință a unității teritorial-administrative din vecinătatea Turzii.  Cheltuielile pe care le presupune operațiunea de schimbare a numerotării caselor precum și cele necesare pentru confecționarea tăblițelor cu numele străzilor, se vor suporta din bugetul comunal, a dat asigurări primarul Zeng Ioan. În ceea ce privește taxele ce ar urma să le plătească locuitorii celor trei sate ale comunei, ca

Primarul comunei Mihai Viteazu, Zeng Ioan, vizavi de necesitatea adoptării noului nomenclator stradal: ”Dacă noi, care suntem o localitate mare, nu dăm exemplu, atunci alte comune din județ nu vor face nomenclator stradal!”

urmare a schimbării adresei de domiciliu, autoritățile comunale vor încerca să rezolve problemele de această natură, ce s-ar putea ivi ca urmare a adoptării noului nomenclator stradal. ”Vom trimite nomenclatoare la furnizorii de gaz, apă și energie electrică, pentru reactualizarea automată a adreselor locuitorilor din comună care au încheiat contracte cu aceștia. Dacă furnizorii de utilități vor cere bani vom discuta problema în Consiliul local”  a mai precizat Zeng. Președintele de ședință, consilierul Marian Popescu, a marșat pe ideea necesității adoptării noului nomenclator stradal al comunei Mihai Viteazu: ”Costă, nu costă, trebuie să dezlegăm odată calul de la gard!” a dat-o pe proverbe Marian Popescu.

Reactualizarea denumirilor străzilor din satele comunei Mihai Viteazu, conform noului nomenclator stradal, respectiv operațiunea de renumerotare a caselor, vor dura circa trei ani, a menționat Zeng Ioan.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

 

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *