• aprilie 13, 2018
  • No Comment

Concluzie după Nabucco: Opera prinde la Turda

Concluzie după Nabucco: Opera prinde la Turda

Pentru a doua oară, în mai puțin de un an, un spectacol de operă a făcut sală plină la Teatrul Aureliu Manea, din Turda. Pe lângă aceasta, un semn ce demonstrează apetența crescută a publicului turdean pentru operă l-au constituit bis-urile repetate solicitate de cei peste 400 de spectatori care au asistat la spectacolul cu opera Nabucco, de Giuseppe Verdi, o producție a asociației Opera Vox, prezentată joi, 12 aprilie, la Teatrul Aureliu Manea din Turda. Or, la spectacolele de operă bis-urile reprezintă o raritate!

Din distribuție au făcut parte Alfio Grasso (Teatrul de Operă din Roma) – Nabucco, Stefania Spaggiari (Arenele din Verona) – Abigaille, secondați de soliștii asociației Opera Vox, Ioan Vrăsmaș – Zaccaria, Diana Birta – Fenena, Marius Boroș – Ismaele, Marius Chiorean – Gran Sacerdote, Filip Ion Sandu – Abdallo și Adriana Țidor – Anna, împreună cu corul, ansamblul de balet și orchestra Opera Vox, condusă de către Leonard Dumitriu, profesor la Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iași. Regia spectacolului îi aparține Ligiei Ghilea, lector universitar dr. la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, cea care a semnat și regia spectacolului cu o altă operă  a lui Verdi,  Bărbierul din Sevilla, ce a însemnat reluarea, în 2017, după o pauză de un sfert de secol, a spectacolelor de operă la Turda.

Giuseppe Verdi a scris opera în patru acte Nabucodonosor, după un libret de Temistocle Solera, în contextul creat de seria de tragedii personale suferite de compozitorul italian între anii 1838-1840, perioadă în care și-a pierdut fiica, fiul și soția. Premiera operei Nabucodonosor a avut loc în 9 martie 1842, la Scala, din Milano.Varianta prescurtată a denumirii operei, respectiv Nabucco, a fost adoptată, după toate probabilitățile, în anul 1844, cu prilejul montării spectacolului la Teatrul San Giacomo, din Corfu.

După spectacolul de la Teatrul Aureliu Manea, din Turda , baritonul Alfio Grasso, de la Teatrul de Operă din Roma, interpretul lui Nabucco, a declarat pentru revista ”Ecouri” și portalul de știri www.actualitateadearies.ro: ”Publicul turdean ascultă operă cu plăcere. Am întâlnit la Teatrul Aureliu Manea spectatori din categoria celor care frecventează spectacolele de operă jucate la Madrid, Alicante, Grenoble sau la teatrele din suburbiile Parisului”. După ce a concluzionat că, prin producția unor spectacole precum Nabucco, asociația Opera Vox împlinește o nevoie a publicului din orașele de provincie, Alfio Grasso a sugerat factorilor de decizie din Turda să reflecteze la posibilitatea organizării unei microstagiuni, în cadrul căreia să aibă loc două-trei spectacole de operă, anual. ”Astfel, publicul turdean ar avea posibilitatea să vadă spectacole pentru care altfel ar trebui să se deplaseze în marile metropole” ceea ce pentru mulți iubitori de operă din orașele mai mici este aproape imposibil, a adăugat Alfio Grasso.

Turneul asociației Opera Vox cu spectacolul Nabucco va continua la Arad (vineri, 13 aprilie), Satu Mare (duminică, 15 aprilie) și la Oradea (luni, 16 aprilie).

Emil HĂLĂȘTUAN

Foto: Alfio Grasso – ”Publicul turdean ascultă operă cu plăcere”   

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *