• iulie 21, 2020
  • No Comment

Comuna Viișoara (Cluj) – Lucrările edilitare continuă și în zodia COVID-ului

Comuna Viișoara (Cluj) – Lucrările edilitare continuă și în zodia COVID-ului

Primarul comunei, Ioan Roman, împreună cu ceilalți reprezentanți ai autorităților publice locale, continuă demersurile pentru realizarea condițiilor necesare continuării unor lucrări edilitare, a căror finalizare a necesitat învingere unor obstacole birocratice.

Astfel, primarul Ioan Roman a precizat că există șanse mari ca săptămâna aceasta să aibă loc analizele tehnice și economice ale celor două oferte calificate în finala licitației pentru desemnarea executantului lucrărilor de modernizare a drumurilor și podurilor din Viișoara, localitatea reședință de comună. Procedura odată îndeplinită, se va putea desemna câștigătorul licitației, ce va continua lucrările lăsate baltă de societatea comercială Poduri și Drumuri Județene, din subordinea Consiliului Județean Cluj. Lucrările de modernizare a drumurilor și podurilor din Viișoara beneficiază de o finanțare nerambursabilă  în valoare de un milion de euro, bani obținuți de comuna Viișoara din fondurile europene alocate României prin programele structurale aferente perioadei 2014-2020.

În aceeași fază de analiză tehnică și economică a ofertelor, premergătoare desemnării firmei ce va executa lucrările, se află o altă acțiune de modernizare a străzilor din  Viișoara, finanțată, de această dată, din bugetul local, după cum a precizat primarul Ioan Roman.

Lucrări similare se află în curs de desfășurare în Urca, cel de-al doilea sat al comunei Viișoara. Acolo s-au executat lucrări de reparații la drumul comunal (trotuare și carosabil) pe o lungime de 1,6 kilometri, de la intrarea în localitate până la capela din satul Urca. În această săptămână, pe același tronson de drum se va așterne un covor de asfalt cu o lățime de 5 metri și o grosime de 5 centimetri, a oferit detalii Ioan Roman. Lucrarea, finanțată din bugetul comunal, costă 500 de mii de lei, a precizat Ioan Roman. Primarul comunei Viișoara a adăugat că amenajarea rigolelor de scurgere pentru același tronson din drumul comunal ce traversează satul Urca  presupune o cheltuială de 700 de mii de lei. ”Dacă la aceste sume se adaugă 1,2 milioane de lei, bani necesari pentru executarea reparațiilor la căminul cultural, rezultă că în ultimii doi ani, pentru lucrările edilitare din Urca s-au cheltuit circa 3 milioane de lei de la bugetul comunei, în condițiile în care contribuția locuitorilor la vistieria publică a comunei Viișoara se cifrează la 200 de mii de lei în aceeași perioadă de timp” a specificat primarul Ioan Roman. Acesta a explicat că fondurile se repartizează, atât la Viișoara cât și la Urca, în ”funcție de nevoia socială și nu proporțional cu contribuția locuitorilor celor două sate la  constituirea veniturilor proprii din bugetul comunal”.

Căminul cultural din Urca, la cosmetizare

Lucrările de infrastructură din satul Urca includ și extinderea rețelei de canalizare, cuprinse în pachetul de extindere a rețelelor de apă și de canalizare în comunele Luna și Viișoara, ce face parte din proiectul derulat în acest scop de Compania de Apă Arieș în Turda, Câmpia Turzii și în majoritatea unităților teritorial-administrative membre ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apa Văii Arieșului.

Emil HĂLĂȘTUAN

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *